Bullet Journal – A rutin

A Bullet Journal vezetése együtt jár egy tudatosabb élet kialakításával. Egy rendszerezettebb, mégsem merev szabályok közé szorított élet kezd el kialakulni általa. Ahol rugalmasan tudod alakítani a BuJodat alkotó elemeket.

Mint minden rendszert a Bullet Journal használatát is meg kell tanulni. Meg kell érteni, hogy mit miért csinálsz, ki kell alakítani azt a formát, ami számodra a legjobb. De ami a legelső és legfontosabb, hogy kialakuljon a Bullet Journal vezetési szokásod. Hogy rutinoddá váljon, mit mikor csinálsz és észrevétlenül működjetek együtt.

Miért fontos a rutin?

Amikor már nem kell gondolkoznod, hogy mit miután vagy mit mikor csinálsz, akkor már rutinosnak számítasz. Ilyenkor már nem magára a cselekvésre figyelsz, hanem a tartalomra tudsz koncentrálni. Minél rutinosabbá válsz valamiben, annál jobban tudod használni. Ez ilyen egyszerű.

Amikor elkezdesz Bullet Journalt vezetni egyszerre rengeteg feladatot kell elvégezned, sok mindenre oda kell figyelned. Nem véletlen javasolom mindenkinek azt, hogy amikor elkezd ismerkedni ezzel a rendszerrel, kezdje az alapverzióval. A jövőbeli tervező, havi tervező és napi tervező nagyon jól működik együtt, esetleg egy vagy két gyűjteményt még elkezdhetsz vezetni. Kezdetnek bőven elég ezekre az elemekre odafigyelni.

Megtanulni, hogy mit mikor hova és milyen módon írjál fel.

Megtanulni rápillantani napközben és rendszeresen foglalkozni vele.

Ha ezeken a tervezőkön kívül rögtön az elején bevezetsz tíz gyűjteményt, egy terjedelmes figyelőt, hangulat-mandalákat rajzolgatsz, akkor szinte lehetetlen feladat elé állítod magad. Emlékeztetned kell magadat, hogy miket kell felírjál miközben magát a rendszer működését is még csak ízlelgeted. Könnyen még az is egy elvégezendő feladattá válik, hogy a Bullet Journalodat vezetsd, ahelyett, hogy az az életed működését segítené. És ez azért is veszélyes, mert ez egy egyenes út a csalódás felé. Fusztrálni fog a helyzet, ahelyett, hogy az előnyeit élveznéd.

Ezért fontos, hogy mielőtt kibővítenéd, mielőtt nagy változásokat vezetnél be a Bullet Journal alapelveibe, előtte rögzüljenek a rutinjaid.

Hogy átgondold, hogy számodra mit is takar ez a rutin, ebben segítek most neked!

Így tudnak rögzülni a rutinjaid!

A legjobb, ha írásban rögzíted magadnak, hogy mit mikor csinálsz. Ezt a listát rendszeresen fusd végig és menjél végig az egyes elemein naponta. Amikor már fejből megy, hogy mit mikor csinálsz, akkor nyugodt szívvel vezethetsz be újabb elemet a Bullet Journalodba. Még egy gyűjteményre odafigyelni ezek után már nem fog problémát okozni, hiszen csak ez az egy új elem lesz. A többit kirázod a kisujjadból!

Tehát azt javasolom, hogy gyűjtsd össze egy oldalra a következő tevékenységeket:

Tárgymutató
 • mely feljegyzéseket fogod felírni a tárgymutatóba, miket szeretnél a későbbiekben is könnyen megtalálni (például  a napi tervezőidet nem biztos, hogy meg szeretnéd keresni, de a havi tervezőidre szükséged lehet)
Jövőtervező
 • amikor egy új jövőbeli eseményt megtudsz, rögtön felírod a jövőterveződbe, ha az adott hónaphoz tartozik, akkor a havi tervezőbe
Havi tervező
 • mikor készíted el a havi terveződet? (egy héttel a hónap vége előtt? a hónap utolsó napján?)
 • milyen elemeket írsz fel a havi terveződbe? ( események, szülinapok,névnapok, fizetésnap?…)
Havi teendőlista
 • milyen fajta teendőket írsz fel a havi teendőlistádba? (mindent, ami eszedbe jut? csak nagyobb teendőket?…)
 • mikor veszed sorra ezeket a teendőket? (naponta vagy csak hetente?)
Napi tervező
 • mikor készíted el a napi terveződet? Reggel, este?
 • miket és honnan írsz fel a napi terveződbe? ( események a havi tervezőből, teendők a havi teendőlistából, menüterv, háztartási munka stb.)
 • mikor nézed meg a napi terveződet napközben? (rendszeresen vagy konkrét időponthoz kötötten?…)
 • mikor szortírozod a feladataidat? ( esténként minden nap, vagy csak amikor betelik egy oldal?…)
Gyűjtemények
 • a gyűjteménybe tartozó jegyzetet rögtön az adott gyűjteménybe írod vagy nap közben nem lapozgatsz és a napi tervezőhöz jegyzeteled fel (ilyenkor a feladatok szortírozásánál – tehát amikor elrendezed a napi feljegyzéseidet és jelölöd az elvégzett, áthelyezett feladatokat- írod át a jegyzetedet a megfelelő gyűjteménybe)
Követő (ez már egy következő lépcső lehet)
 • milyen gyakran jelölöd az elvégzett feladatokat? ( reggelente, esténként, rögtön, amint elvégezted..)

Vedd végig ezeket a pontokat és máris árnyaltabb képet kapsz arról, hogy milyen a te Bullet Journal vezetési szokásod. Ez segít, hogy tisztábban lásd, mi a feladatod napról napra. És abban is segít, hogy rögzüljenek ezek a feladatok.

Pár nap vagy hét után zsigerből fog mindez menni. Ilyenkor már  nem okoz gondot új elem bevezetése, hanem könnyedén be tudod illeszteni a meglévő rendszeredbe. Sőt, ha nagyobb változtatásokat szeretnél a Bullet Journal alapfelépítésében, már azt is könnyedén meg fogod tudni tenni, hiszen tudod, hogy mit miért csinálsz, miért úgy működik ahogy.