Bullet Journal – napi tervező

A Bullet Journalban a napi tervező az az elem, ahol minden összeér. Ahol összegyűjtöd magadnak, hogy mire kell fókuszálnod aznap (vagy másnap, ha este készíted el magadnak és nem reggel). A nap folyamán erre pillantasz rá és nézed meg, hogy mit kell még elvégezned és itt jelölöd magadnak az befejezett teendőidet is.

Nem véletlen tartozik a napi tervező a Bullet Journal alapelemi közé. Ez az a felület, ahova mindent összeírsz magadnak, ami az adott naphoz köthető. Ez segít neked, hogy ne azon törd a fejed, hogy mit is kellene tenned, hanem tudd, hogy mi a tennivalód. Csak ránézel és csinálod. A különböző jelölések segítségével eligazodsz a bejegyzések típusa közt (esemény, teendő). Amikor pedig nap közeben eszedbe jut valami fontos vagy kevésbé fontos gondolat, ide tudod feljegyezni magadnak.

Mindebből következik, hogy a napi tervezőt nem készíted el magadnak előre, hiszen honnan tudhatnád pár nappal korábban, hogy mennyi tennivalód lesz majd azon a napon és mennyi helyet hagyj ki neki. Ez két okból is szerencsés:

 1. semmi sem szab gátat annak, hogy annyit jegyzetelj az adott napnál, amennyit csak szeretnél
 2. nem maradnak üres oldalak vagy féloldalak a füzetedben, teljesen kihasználod azt.

Nagyban segíti a Bullet Journal használatát, ha kialakul egy szokásod, hogy mikor foglalkozol vele: esténként megtervezed a másnapodat vagy reggelente ébredés után gondolod át az előtted álló napot. Persze ezt a nap folyamán kiegészítheted, nincs olyan, hogy most akkor a mai naphoz már nem írhatsz semmi mást. Amikor elkezded megtervezni a napodat nincs más dolgod, mint a következő üres sorban felírni a dátumot és a napot, és elkezded listázni a teendőidet. Nem kell átlapoznod a következő üres oldalra, hanem folytatólagosan írod a füzetedben a napi tervezőidet. (Persze ha már csak pár üres sor maradt az oldal alján, akkor nyugodtan folytathatod a következő oldalon.)

Mint ahogy a Bullet Journal egésze a te igényeidre van szabva, a napi tervező is a te szükségleteidet elégíti ki. Te döntöd el, hogy milyen részletesen szeretnéd írni, mennyire időhöz kötötten írod fel a feljegyzéseidet és milyen elemekkel egészíted ki magadnak a tervezőt.

Így épül fel a napi tervező

A napi tervezőbe gyakorlatilag olyan részletezettséggel ábrázolhatod a napodat, ahogy azt éppen szükségesnek érzed. A tartalmát a következőképpen tudnám összefoglalni:

 • minden, ami történni fog, amit el kell végezni vagy számítani lehet rá: események, teendők, időjárás előrejelzés
 • minden, ami a nap folyamán eszedbe jut, történik és nem szeretnéd elfelejteni: jegyzetek
 • minden, ami aznap történt és fel szeretnéd írni magadnak : időjárás, szokásfigyelők, hangulat-érzések, emlékek

Hogyan jegyzetelj a napi tervezőben?

Ha még nem találkoztál az első bejegyzésemmel a Bullet Journal-ról, ahol tömören összefoglaltam a rendszer lényegét, akkor olvasd el, mert ott erre a kérdésre is választ találsz.

Röviden a lényeg:

 • használj felsorolásjeleket
 • röviden és tömören fogalmazz ( könnyebben átlátod a feljegyzésidet és leszűröd a lényeget)
 • használj különleges jeleket – jelöld például a legfontosabb feladatodat

Az alapverzió

Ryder Carroll alapverziója tényleg nem áll másból, minthogy egymás alá felírja az eseményeket, feladatokat, jegyzetel, ha szükséges. A feljegyzéseit pedig különböző felsorolásjelekkel különbözteti meg egymástól.

A post shared by Ryder Carroll (@bulletjournal) on

A te verziód

Addig bővítsd az alapverziót, amíg mindazt tartalmazza, amit fontosnak érzel (te és nem mások!). Amíg könnyen elkészíted és könnyen tudod használni.

Ha túl sokféle feljegyzést kell egyszerre vezetned, akkor nyugodtan alakíts ki magadnak egy sablont, amit napról napra követsz. Elkülöníthetsz kis területeket a különböző feljegyzéseidnek. Egy idő után megszokja a szemed és tudni fogod, hogy hova nézz, ha valamilyen adott dolgot keresel.

Játszhatsz azzal is, hogy függőlegesen kettéosztod a lapot és két külön oszlopban vezeted az eseményeket és a feladatokat. Vagy dönthetsz úgy is, hogy mivel mindig sok helyed marad a papír jobb oldalán, megfelezed a lapot és a jobb oldalt folytatod a napi terveződet, nem a következő oldalon.

 

Mi kerülhet még bele?

Szinte bármi! De tényleg:

 • választhatsz magadnak idézetet minden napra
 • jelölheted magadnak, hogy milyen időre számíts
 • vagy felrajzolhatod milyen volt az időjárás aznap
 • vezetheted, hogy hány pohár vizet ittál
 • vagy hogy ettél-e ötször gyümölcsöt és zöldséget a nap folyamán
 • felírhatod kik ünneplik a névnapjukat
 • vezetheted mennyit költöttél aznap
 • felírhatod miért voltál hálás a nap folyamán

Neked mi a fontos ezek közül?

A napi tervezést segítő ábrák

Szerintem nincs olyan ember, aki ha a betervezett feladatokat nézzük, nem válik rögtön optimistává (bármilyen pesszimista is az illető). Csak jönnek és jönnek a gondolatok: „ezt is el kellene végezni”, „ez is régóta várat magára” stb. És szépen összeállítunk magunknak egy legalább húsz pontos listát, ami az esetek többségében nehezen teljesíthető, így már a nap elején elkönyvelhető a csalódás.

Hogy ne essél bele ebbe a hibába, nagy segítségedre lehet az idővonal, a spiraldex vagy a chronodex. Ezek mindegyike kiválóan alkalmas a napod beosztásának ellenőrzésére. A betervezett feladatokat rögtön jelölöd is magadnak, hogy körülbelül mikor és mennyi időt vesz igénybe. Így kisebb eséllyel tervezed túl magadat. De ha éppen arra szeretnéd használni, hogy tudd, mivel töltötted a napodat, úgy utólag is elkészítheted őket.

Egy következő bejegyzéseben részletesen írok majd ezekről a lehetőségekről, de mindenképpen szerettem volna megemlíteni őket a napi tervezés kapcsán is.

 

A post shared by ? Bujo_Ginger ? (@bujoginger) on

Napi tervező kombinálva heti tervzővel

Úgy érzed, hogy nincs annyi teendőd, ami szükségessé teszi a napi tervezőt, akkor nyugodtan váltsd ki heti tervezővel.

 

Növeld a hatékonyságodat a napi tervezéssel

Nem kell feltétlenül minden napodat megtervezni. De ha kipróbálod és pár napig úgy fekszel le, hogy előtte átgondoltad és leírtad a másnapi tervedet, vagy úgy indítod a napodat, hogy végigveszed miről fog szólni a napod, az szerintem nagyban hozzájárul ahhoz, hogy hatékonyabbá válj és rendezetté váljanak a mindennapjaid.

Ha további ötleteket szeretnél olvasni a napod megtervezéséhez, akkor töltsd le ezt a tanulmányt.

Amennyiben hasznosnak érezted ezt a bejegyzést, úgy oszd meg másokkal is a lenti ikonok segítségével.