Bullet Journal – éves tervező, jövőbeli tervező

A Bullet Journal elemei közül ma a future logot mutatom be nektek, amit fordíthatunk éves tervezőnek vagy jövőbeli tervezőnek is. Mindjárt ki is térek rá, hogy én milyen különbséget látok e kettő között.

Nem biztos, hogy ezek a legjobb fordítások. A Bullet Journal Klubban éppen azon fáradozunk, hogy a Bullet Journal minden elemének megtaláljuk a magyar megfelelőjét. Persze ez korántsem fáradtság, inkább egy érdekes játék – ki hogyan értelemezi az egyes elnevezéseket. Csatlakozz te is a Klubhoz és légy részese ennek a játéknak!

Mi az a Future log?

Ha még nem olvastad, úgy mindenképpen olvasd el ezt a bejegyzésemet a Bullet Journalról! Ott összefoglalom a BuJo alapelemeit, aminek a future log is a részese.

Azért pár szóban itt is szeretnék írni arról, hogy milyen funkciót lát el a Future log a Bullet Journalodban.

A Bullet Journalban mindig csak az adott hónapot tervezzük meg. Csak az éppen soron lévő hónaphoz írjuk fel részletesen a programjainkat, teendőinket. Azonban vannak olyan határidők, események, időpontok stb. amiket már jóval hamarabb tudunk, akár hónapokkal előre. Hogy ezek az információk se vesszenek el, erre való a future log. Általában a füzeted elején, a tárgymutató (index) utáni pár oldalra írod fel ezeket a fontos időpontokat. Amikor elkezded megtervezni a soron következő hónapodat, nincs más teendőd, mint a Future log-ból átmásolnod a fontos eseményeket a havi terveződbe.

Éves tervező vagy jövőbeli tervező

A két fordítás között én abban látom a nagy különbséget, hogy míg az éves tervező egy egész évről szól, addig a jövőbeli tervező annyi hónapot foglal magában, amennyit te szeretnél. És ez nem feltétlen egy teljes év, lehet kevesebb illetve több is.

Éves tervező

Kalendárium egy oldalon

Az éves tervezőt ezenfelül értelmezheted úgy is, hogy egy oldalra készítesz magadnak egy mini kalendáriumot. Egy éves nézetet. Felírod az év összes hónapját és napok szerint felírod a dátumokat is. Így látni fogod például, hogy milyen napra esnek az ünnepek.

Ha szeretnél egy kis pluszt belevinni, akkor ebben a kalendáriumban jelölheted színkódokkal a fontosabb szülinapokat, névnapokat vagy akár a szabadságaidat is nyomon követheted benne.

Kalendárium két oldalon a jövőbeli tervezővel egybekötve

Ha teljesen erre a kalendárium nézetre szeretnél hagyatkozni jövőbeli tervező gyanánt, akkor akár két oldalra elhúzva marad elég hely a hónapok alatt, hogy a fontosabb határidőket és programokat is fel tudd írni.

Éves tervező függőleges elrendezésben két oldalon

Szépen át tudod látni az egész évedet, ha két egymás melletti oldalt felosztasz 6-6 felé, így mindegyik hónapnak lesz egy keskeny függőleges területe. Az oszlopok mellé fel tudod írni a dátumokat. Mivel kicsi a hely, nagyobb szerepe lesz a jelöléseknek és színkódoknak. Vagy akár Calendex-szel is egybekötheted. (Erről lejjebb olvashatsz.)

Jövőbeli tervező

Ennél egyszerűbben nem lehet

A legegyszerűbb megoldás, ha felírod az oldal tetejére: jövőbeli tervező. És listázod egymás alá az összes fontos időpontot a hónap és a nap megjelölésével. Felsorolásjeleket használva és azokat pipálva egyszerűen nyomonkövethető, hogy mely időpontokat tervezted már be a havi terveződbe és mely időpontok szólnak még későbbi dátumra. Ennek a verziónak az a hátránya, hogy egy új időpont felírása előtt egyesével végig kell nézned, hogy nincs e más programmal ütközés.

Ryder Carroll féle minimalista megoldás

Az alap verzióban úgy néz ki a jövőbeli tervező, hogy egy oldalt felosztasz három részre vízszintesen. Az egyes részekhez felírod a hónapok neveit. A következő oldalon megismételed ugyanezt. És készen is vagy. Amikor egy jövőbeli eseményt szeretnél felírni, akkor megkeresed az adott hónapot, felírod a dátumot és mellé az eseményt. Így a következő hat hónaphoz tudsz feljegyezni fontos dátumokat. Egyszerű és az előző verzióhoz képest átlátható is.

Három hónap oldalanként kalendáriummal kiegészítve

Ha tetszett az előbbi megoldás, de szereted látni, hogy a hét melyik napjára esnek az egyes dátumok, akkor nincs más dolgod, mint az egyes hónapokhoz felrajzolni egy mini kalendáriumot. Így biztosan nem fogsz hétvégére beütemezni egy üzleti találkozót például (kivéve, ha éppen ez a cél).

Függőleges elrendezés – 2 hónap laponként

A Ryder Carroll féle verzió jól használható függőleges elrendezésben is. Ebben az esetben elég kettéosztani a lapokat, így elég helyed marad jegyzetelésre.

Ebben az elrendezésben lehetőséged van az egyes dátumokat egymás alá írni, melléjük pedig, hogy milyen napra esnek. Így olyan lesz, mintha egy mini- havi tervezőt kapnál.

Ha jobban tetszik, akkor a lap tetejére ebben az esetben is elkészíthetsz egy mini kalendáriumot. A kalendárium alá pedig listázhatod a fontos időpontokat.

Függőleges elrendezés – 3 hónap laponként

Függőleges elrendezés esetén is választhatod, hogy három hónapot írsz egy oldalra, de így jóval kevesebb helyed lesz (de kevesebb oldalt fogsz elhasználni a füzetedből).

Vagy folyamodhatsz egy kis trükkhöz és a lap tetejére elkészítheted a három hónap mini kalendáriumát, alattuk pedig egymás alá listázod mindhárom hónap fontos időpontjait. Még egy kis csavarral az Alastair Method szerint listázod az eseményeket. (Az Alastair Methodról szintén lejjebb olvashatsz majd.)

Területi elosztás másképpen

Egy másik nagyon egyszerű megoldás, hogy egy oldalra felrajzolsz tizenkét négyzetet (vagy amennyit szeretnél). Az egyes négyzetek jelölik az egyes hónapokat. Így is fel tudod írni minden fontos jövőbeli időpontodat.

Egy oldalon tizenkét hónapnyi eseményt feljegyezni nem egyszerű. Ha csak egy picivel több helyre lenne szükséged, akkor oszd el a tizenkét négyzetet két oldalra és máris több helyed lesz.

Calendex

Eddy Hope hozta létre a Calendexet, ami a jövőbeli tervezésre ad egy újfajta megoldást.

A Calendex nem más, mint a calendar (kalendárium) és az index (tárgymutató) egyben. (Mint ahogy a neve is mutatja.) A használata nagyon egyszerű. Egyben látod az egész évedet és kevés helyet igényel.

A működési elve a következő:

  1. Felrajzolsz magadnak egy éves tervezőt két oldalon a tizenkét hónapot függőleges elrendezésben (ahogy korábban már az éves tervezőnél volt szó róla).
  2. A jövőbeli eseményt mindig a napi terveződbe írod be. Felírod magadnak a pontos dátumot és az eseményt, időpontot stb.
  3. Este vagy amikor át szoktad nézni a napi feladataidat és kihúzod vagy újra beütemezed őket, akkor nincs más dolgod, mint hogy felvezesd a Calendexhez az oldalszámot. Ahhoz az időponthoz, amikor lesz az a fontos esemény, időpont stb., szóval ahhoz a naphoz felírod azt az oldalszámot, ahova feljegyezted magadnak a részleteket.

Ha ez nem elég egyértelmű, akkor lássunk egy példát: Ma megtudom, hogy május 2-án lehet beiratkozni az óvodába. Készítek magamnak egy feljegyzést a mai naphoz: 05.02- óvoda beiratkozás. A mai nap a 61. oldalon tartok a füzetemben. Este, amikor átnézem a mai feladataimat, látom ezt a feljegyzést. Előre lapozok a Calendexhez, megkeresem a május másodikához tartozó sort és oda beírom, hogy 61. Így amikor a májusi havi tervezőmet készítem elő, látni fogom, hogy másodikán van egy programom. Megkeresem a 61. oldalt és látni fogom, hogy mi az. Ha még extra jelölést, színkódot is használok, könnyen észre fogom venni a sok elvégzett teendő között.

Ebben az esetben is használhatsz különböző jeleket a különböző típusú fontos eseményeknek. Vagy jelek helyett színezést, ahogy neked jobban tetszik.

Alastair Method

A másik nagyon praktikus megoldás Alastair Johnston nevéhez fűződik. Ő kreálta meg az Alastair Method-ként népszerűvé vált módszert. Szerintem ebben a rendszerben több van, mint szimpla jövőbeli tervező. Írok majd erről egy külön bejegyzésben, mert szerintem nagyon izgalmas rendszer. És amennyire izgalmas, annyira egyszerű.

  1. Nevezz el hat oszlopot a hónapok nevével (persze ez lehet itt is több, mint hat)
  2. A hetedik oszlop legyen a fontos eseményeké
  3. Amikor egy fontos időpontot fel szeretnél írni magadnak, tegyél egy jelet a megfelelő hónaphoz, a fontos események oszlopába pedig írd bele a dátumot és az eseményt.

Ezzel a rendszerrel úgy tudsz több hónapnyi eseményt listázni egymás alatt, hogy pontosan látod, melyik hónapban hány eseményt terveztél be magadnak.

Egy másik opció, ha nem csak jelölöd az adott hónapnál a felírandó fontos dátumot egy ponttal, hanem rögtön a hónap alá írod be a dátumot és a fontos események oszlopába csak az esemény kerül.

Személyre szabva

Ha az eddigi opciók közül egyik sem nyerte el a tetszésedet, ne csüggedj! Bátran kombinálj és variálj! Előbb utóbb kialakul a saját ízlésednek megfelelő változat. Ha pedig év közben jössz rá, hogy nem tetszik az eddig használt rendszer, hát nyiss egy új lapot és készíts egy másikat :).

Az első lépések

Mielőtt elkezded elkészíteni magadnak az éves vagy jövőbeli terveződet, elég pár kérdésre választ adnod:

  • hogy hány hónapra van szükséged ?(elég 6 hónap, 12 vagy esetleg többet szeretnél?)
  • szeretnél mini kalendáriumot azaz naptárat
  • várhatóan mennyi fontos esemény lesz az elkövetkező hónapokban?
  • mennyi helyet szánsz neki a füzetedben?

Remélem ezzel az összefoglalóval tudtam neked segíteni és ezek után te is ki tudod választani vagy meg tudod alkotni a számodra legjobban működő rendszert.

Hamarosan további ötletekkel jövök a témában! Ne maradj le te sem a friss bejegyzésekről és iratkozz fel a hírlevelemre, vagy kövess engem a Facebookon!