bulletjournal.com

A mai nappal egy új sorozat indul az oldalon. MUTASD MAGAD!

Szeretnék nektek bemutatni minél többfajta nézőpontot, minél többfajta megközelítést a Bullet Journal-lal kapcsolatban. Ki, hogyan használja, mit tart fontosnak, milyen a stílusa, miről ír, mit nyerhetsz vele, ha követni kezded stb. Számtalan külföldi blogger oszt meg ugyanis érdekes infókat a saját rendszerével kapcsolatban és készít hasznos összefoglalókat, ajánlókat a Bullet Journal világából.

A Bullet Journal nem csak külföldön egyre népszerűbb, hanem nálunk is egyre többen varázsolódnak el és választják hű társuknak a jegyzetfüzetüket és a benne rejlő tudást-titkot-lehetőséget. Így nem csak külföldi bloggereket fogok bemutatni, hanem magyar BuJosokat is megkérek, hogy mutassák be az oldalamon a rendszerüket és ha van, a blogjukat. Ahol aztán követni tudjátok őket és további hasznos infót kaphattok akár a Bullet Journallal kapcsolatban is.

Azért gondolom, hogy fontos ez a sorozat, mert habár már sokat írtam a Bullet Journal-ról, én csak egyféle nézőpontot képviselek. Ez pedig egy főleg funkcionális használaton alapuló, vállalkozó-kisgyerekes anyuka-háztartást vezető-önfejlesztő-önmagát kereső nő nézőpontja, ami nem biztos, hogy megegyezik a te elképzeléseiddel. Viszont ha megismersz többféle szemléletet az nem csak abban válik az előnyödre, hogy teli leszek ötletekkel. A magyarázatok, a mit miértek segítenek neked, hogy könnyebben rátalálj a saját utadra.

Az első rész nem is szólhatna másról, mint Ryder Carroll-ról, a Bullet Journal megalkotójáról és a bulletjournal.com-ról.

mutasd magad – bulletjournal.com

Ryder Carroll 2013. augusztus 18-án indította útjára a bulletjournal.com-ot egy oktató videóval, ami bemutatja a Bullet Journal alapjait. Rövid időn belül nagyon népszerű lett a BuJo, ami már akkor is a közösség erejének volt köszönhető. A következő évben elkészült egy új honlap és a blog is megjelent az oldalon. 2015-ben készült el az eredeti videó átdolgozása, melyben már egy új elem, a Future log – jövőtervező (!) is helyet kapott. 2016-ban indult el a “help” oldal, mindenféle segítséggel a Bullet Journal használói számára és ebben az évben készült el az ingyenesen letölthető útmutató, melyet azóta több, mint 12 nyelvre fordítottak le. (Az eredetit Kim Alvarez állította össze, a magyar fordítás pedig én készítettem el 🙂 )  (Itt olvashatsz további háttérinfókat a BuJo történetéről.)

bulletjournal.com

Az oldal felépítése nagyon egyszerű és logikus.

Rögtön a kezdőoldalról el tudod indítani a már említett oktató videót (“watch the video”).

Ezen kívül

 • el tudsz navigálni a Bullet Journal rendszerét bemutató oldalra (The System)
 • be tudsz lépni a boltba, ahol a Leuchttrum1917 Bullet Journal kiadása kapható (The Notebook)
 • elérhető a blog
 • és az új mobil applikáció (the Companion)


Valójában a menüből ugyanezeket az oldalakat tudod elérni, de akkor most lássuk egy kicsit részletesebben ezeket.

start. – itt kezd!

Az oldal végigvezet téged egy Bullet Journal felépítésén. Nincs más dolgod, csak lefelé görgetni a lapot. A szöveges magyarázat és a képi megjelenítés egyaránt segít neked, hogy átlásd a rendszer működését. A gyorsnaplózással kezdve, a jelekkel, feladatokkal folytatva eljuthatsz az elemekhez (“modules”). A tárgymutató, jövőtervező, havi és napi tervező képezi a Bullet Journal alapelemeit. Ezután már csak a feladatok szortírozása marad hátra. Az oldal alján pedig a további kérdéseidre is választ kapsz.

(Ha bajban vagy az angol kifejezésekkel, ez a szótár a segítségedre lesz!)

about. – bemutatkozás

A rólam oldal arról szól, hogy röviden bemutassa mi a bulletjournal.com célja. Itt találhatod meg az összes média és újságmegjelenést, és Ryder Carroll további elérhetőségeit is ez az oldal rejti.

help. – itt találsz segítséget

Ezen az oldalon rögtön négyfelé tudsz tovább haladni:

 • Bullet Journaling 101 – rövid leírásokat találsz a Bullet Journal elemeiről. Itt található az ingyenesen letölthető útmutató. Az útmutató letöltéséhez (most már) fel kell iratkozni a levelező listára, így viszont havonta fogsz friss híreket kapni Rydertől.
 • Resources – linkek gyűjteménye különböző témákban: újságmegjelenések, online közösségek, hashtagek gyűjteménye, Bullet Journal Blogok, cikkek, interjúk és innen is le tudod tölteni az útmutatót egy hírlevél-feliratkozásért cserébe.
 • Store – itt a webshoppal kapcsolatos kérdésekre, problémákra találsz választ.
 • FAQ – gyakran felmerülő kérdésekre találsz válaszokat ezen az oldalon.

(A Bullet Journal logóra kattintva tudsz visszajutni a főoldalra.)

app. – mindent az applikációról

A Bullet Journal applikáció (Companion) az idei év újdonsága. Ezen az oldalon minden fontos információt megtudhatsz róla és le is tudod tölteni (az alkalmazás $2,99-ba kerül, angol nyelven érhető el és egyelőre csak iOS kompatibilis). Az alkalmazás megoldás lehet, ha több teli füzeted van már és át szeretnéd látni őket. Beállíthatod, hogy emlékeztessen téged a BuJo-d használatára. Értesülsz a bulletjournal.com friss tartalmairól és egy részletes leírás is van benne a BuJo-ról. Az alkalmazást további elemekkel fogják bővíteni a felhasználói igényeknek eleget téve.

blog. – hasznos tartalmakkal

A Blogban szigorúan a Bullet Journal-lal kapcsolatos bejegyzéseket találhatsz. Vannak leírások a Bullet Journal egyes elemeiről, kiegészítéseiről, de friss hírekről is olvashatsz. Ezen kívül találkozhatsz pár sorozattal is:

 • Show & Tell – Ebben a sorozatban betekintést nyerhetsz mások Bullet Journaljába. Részletes leírások és képek is vannak.
 • #bulletjournalchallenge – minden hónapban egy téma kerül terítékre a kihívás keretében.
 • Bullet Journal for Professionals – hogyan használható a Bullet Journal különböző szakmák esetében? Todd Foutz erre keresi a választ.
 • For Moms – ez a több részes sorozat arról szól, hogy az anyává válás és az anyai lét hogyan vezethető egy BuJo-ban.

store. – a webshop

A Leuchtturm1917 Bullet Journal kiadása idén már nem csak fekete, hanem smaragdzöld színben is megvásárolható erről az oldalról. (Itt magyarul is olvashatsz erről a füzetről és itt meg is tudod vásárolni.)

Ryder Carroll Bullet Journalja

Ha valaha is ellátogattál a bulletjournal.com-ra, akkor már találkoztál Ryder Bullet Journaljával. Minimalizmus és egyszerűség jellemzi. Teljes mértékben hihető, hogy a Bullet Journal, úgy és abban a formában, ahogy azt az oldalán is közli, tökéletesen működik számára. Nem véletlen várt olyan sokat, hogy nyilvánossá tegye a rendszerét. Évekig tesztelte, tökéletesítette, míg nem kialakult a mostani állapot.

Hol találkozhatsz még Ryder Carroll-lal?

rydercarroll.com – Ezen az oldalon találsz egy linket Ryder TED beszédéhez. Ajánlom figyelmedbe!

Behance – Ryder Carroll digitális termék tervező munkáit itt láthatod.

Facebook – A Facebook oldalon leginkább a friss hírekről és a legújabb bejegyzésekről értesülhetsz.

Facebook csoport – Ebben a hónapban indult el a Bullet Journal csoport, így ez még alakulóban van. A BuJosok körében megszokott támogató hangnemre számíthatsz itt is!

Hírlevél – Mint már korábban említettem általában havi egyszer küld Ryder blogértesítőt.

Pinterest – Témánként válogatott táblákat találsz a Bullet Journalról.

Instagram – Leginkább újraposztolt képeket láthatsz válogatott tartalmakról. Az újdonságokról, friss hírekről itt is értesülhetsz.

Youtube – Itt is megtalálhatod a már korábban említett oktatóvideókat.

Twitter –  (Twittert nem használok, de ha te mégis itt elérheted Rydert.)

Személyes vélemény

Azt hiszem nem fér hozzá kétség, hogy megéri követni Ryder Carrollt és a bulletjournal.com-ot. A rendszert a legtisztább változatában ismerheted meg és további hasznos tanácsokat is találsz az oldalon a hétköznapi használatához. Első kézben értesülhetsz a Bullet Journal világában történt változásokról, a legfrissebb újdonságokról. Ennél közelebb nem lehetsz a kályhához!

4 thoughts on “bulletjournal.com

 1. Nagyon hasznos ez a bejegyzés, de sehogy sem találom a For Moms részt a blogon. Tudnál segíteni egy közvetlen linkkel? Köszönöm előre is!

Comments are closed.