Bullet Journal magyarul

Először is szeretném megköszönni, hogy hétről hétre olyan sokan részt vettetek ebben a játékban. Másodszor pedig szeretném megmutatni a végeredményt.

A játék célja az volt, hogy a Bullet Journal-ban használatos angol kifejezéseknek találjuk meg a magyar megfelelőjét. Minden héten két angol kifejezés került sorra. Először az ötleteiteket lehetett megosztani, második körben pedig szavaztunk a felmerült fordítások közül. A játék végén újra lehetett szavazni, ekkor az összes kifejezés első három-öt helyezettje közül lehetett kiválasztani a számodra legmegfelelőbb fordítást.

Megszületett a végeredmény. Íme!

A játék végső szavazásában 44-en vettek részt. A 44 szavazó közül 40-en használnak Bullet Journal-t.

És akkor lássuk a nyerteseket!

index – tartalomjegyzék

future log – éves tervező

calendex – eseményjegyzék

monthly log – havi tervező

weeky log – heti tervező

daily log – napi tervező

timeline – idővonal

rapid logging – gyorsnaplózás

bullet – jel

priority – fontos

completed – kész

migrated – átütemezve, átütemezett

scheduled – ütemezett

tracker – figyelő

gratittude log – hálanapló

waiting on – várólista

planning routin – tervezési szokások

A Bullet Journalt magyarul is Bullet Journal-nak neveznétek. (Ha mégis lefordítanátok, akkor kreatív napló lenne az elnevezése.)

A Bullet Journal használói pedig a BuJo-sok.

Itt tudjátok megnézni a pontos végeredményt. (Kattints a „Lásd a korábbi válaszokat” feliratra!)

Hogyan tovább?

Úgy gondolom, hogy a szavazás végeredménye irányadó és nem muszáj kötelezőnek tekinteni. Ha valamelyik fordítással nem értesz egyet, akkor nyugodtan használd azt a kifejezést helyette, amit te megfelelőnek érzel. Hiszen a Bullet Journal arról szól, hogy úgy alakítod a magad képére, hogy megtartod a számodra fontos dolgokat, elhagyod azokat az elemeket, amikre nincs szükséged és kiegészíted olyan részekkel, amik segítenek neked egy jól működő rendszer létrehozásában. Nincs ez másképp a Bullet Journalban használt elnevezésekkel sem.

Bullet Journal szótár

Arra gondoltam, hogy egy szótár könnyebb eligazodást tenne lehetővé a Bullet Journal világában, így elkezdtem létrehozni egyet. A lista még nem teljes, folyamatosan fogom bővíteni. Épp ezért közvetlenül még nem lehet elérni, de ide kattintva már meg tudod nézni.

Ha szeretnél értesülni a friss tartalmakról, ne felejts el feliratkozni a hírlevelemre!

2 thoughts on “Bullet Journal magyarul

  1. Köszönet azért, hogy ezt megszervezted és összeállitottad. Vannak fogalmak, amiket nem árt ha magyarul is tudjuk. A nyelvtudás akkor teljes, ha megpróbáljuk a magyar megfelelőjét is megkeresni. Ha nincs (és ilyen van a magyarban is!) körbeirjuk. Van aki csak angolul használja a fogalmakat. Szive joga! De nem árt, ha a magyar kifejezéseket is ismeri. A bujo kifejezés (igy ejtjük ahogy leirjuk) hamar meghonosodik a maygar nyelvben! Szóval csak köszönetet tudok mondani a tevékenységedért, sokaknak segitettél.

Comments are closed.