Timi és a Bullet Journal

A Mutasd magad! sorozat második részében egy vendégposzt következik, méghozzá nem is akárkitől. Azt hiszem sokan ismeritek Timit, a Kincsesfüzet blog szerzőjét. Talán ő az első magyar blogger, aki rendszeresen foglalkozik a Bullet Journallal az oldalán. Gyakran posztol képeket Instagramon a Bullet Journaljából és a külföldi közösségek aktív tagjának számít. (Egy ideje a bejegyzéseit is két nyelven írja.) Úgy vettem észre, hogy a Bullet Journal használata számára a folytonos kísérletezés, a játék színtere. A tervezés ugyanannyira helyet kap benne, mint a reflektálás.

A következő írás nem csak azért lesz hasznos számodra, mert betekinthetsz valaki más rendszerébe. Azt is leírja Timi, hogy hogyan használja a füzeteit (igen, nem csak egyet!), mikor mit hova ír és mivel egészítette ki a Bullet Journalját, hogy megfeleljen mindennemű igényének.

Sziasztok, Zezil olvasók!

Nagyon örültem, amikor Cili megkért, hogy mutassam be a bullet journalomat és meséljek egy kicsit arról, hogy mit, miért és hogyan használok a rendszerből, hiszen a bullet journalozásban az egyik legjobb dolog a közösség, a megosztott tudás, az, hogy mindig akad egy új ötlet, amit érdemes kipróbálni. Én számtalan ötletet kaptam már, és remélem, most egy keveset tovább is tudok adni belőle.

Aki nem ismerne: Nagy Timi vagyok, 32 éves adminisztrátor és blogger, a férjemmel és a kiskutyánkkal Fertődön élünk. 2012 óta vezetem a Kincsesfüzet blogot, 2014 májusa óta használok keatív határidőnaplót, 2015 őszén ismerkedtem meg a bullet journal ötletével, és 2016 januárja óta vezetek bullet journalt.

Mi a bullet journal – számomra?

A bullet journal lényege számomra, hogy egy olyan „csináld magad” napló- és határidőnapló rendszert ad a kezembe, amiben megfér minden igényem és szükségletem – a tervezés és szervezés kéz a kézben járhat a visszatekintéssel, reflektálással és emlékgyűjtéssel, a pórias egyszerűség és a kreativitás is jól megfér egymással, elfér a zsebemben, ha úgy akarom, vagy széles vásznat ad az alkotásnak, ha épp arra van szükségem. Úgy általában: igazodik hozzám, akár hétről hétre.

Egy másik fontos tulajdonsága számomra a listaformátum – még ha a listáim néha díszesek és rafináltak is, a bullet journal rendszer mindig biztosít a számomra egyfajta rendezettséget, struktúrát, amit nagyon megnyugtatónak tartok.

(Nem szánok most időt arra, hogy megismertessem a bullet journal rendszer alapjait, rögtön a saját rendszeremre ugrok. De aki esetleg nem lenne még képben velük, bátran tájékozódjon az ötletgazda, Ryder Carroll oldalán, Cilinél vagy akár nálam. A bullet journal közösségben nagyon könnyű elveszni az egyedi ötletek között, ezért mindenképpen ismerjétek meg az alapokat, hogy legyen mire építkezni!)

Az én naplóim

Azóta érzem magam igazán otthonosan a bullet journal rendszerben, mióta két füzetet használok: egy zsebnaplót, ami mindig velem van, és egy A5-ös könyvet, amit mindig otthon találok.

Azért volt szükséges számomra a munkamegosztás a két napló között, mert lévén, hogy több órát ingázok naponta (beleértve jó egy óra sétát), nagy szükségét éreztem, hogy legyen egy pehelysúlyú tervezőm, ami mindig a kezem ügyében van – ugyanakkor a bullet journal rendszer visszahozta az életembe a naplózás örömét, aminek egy nagyobb méretű naplóban kényelmesebben tudok hódolni.

De hogyan működik pontosan a munkamegosztás a két naplóm között?

A zsebnaplóm:

 • A bullet journal eredeti szellemiségében „egy füzet és egy toll” stílusban, minimalista, minden flanctól mentes módon vezetem ezt a naplót.
 • A feladata, hogy mindig velem legyen, és a legegyszerűbb módon tudjak vele navigálni a napi, a rövidtávú és a hosszútávú terveim között, és hogy mindig le tudjam jegyezni a fontos információkat, ötleteket, teendőket, amikkel a napom során találkozom.

A zsebnaplóm részei:

 • Heti beosztás: egy nagyon egyszerű formátumú, egyoldalas heti nézet, ami az adott heti programjaimat, események et, határidőimet, napokhoz kötött teendőimet tartalmazza.
 • Heti log (heti feljegyzések): egy heti lista, ahova az adott héten felmerült ötleteimet, teendőimet, programjaimat, egyéb információkat jegyezhetek fel anélkül, hogy lapozgatnom kellene a füzetben és keresgélnem, hogy „hová is tartozik ez”? (Később persze van lehetőségem ezt az ömlesztett listát szétszortírozni, de amikor a dolgok felmerülnek, így tudom a legegyszerűbben és leggyorsabban feljegyezni őket.) Korábban napi feljegyzések formájában vezettem ezt a listát, de rájöttem, hogy valójában semmi jelentősége nincs annak, hogy egy érdekes könyvről épp kedden vagy szerdán hallottam, és mióta a napló jellegű napi feljegyzéseim átköltöztek az otthoni naplómba (erről hamarosan), azóta a zsebnaplómban egyáltalán nem vezetek napi feljegyzéseket, csak egy heti listát.
 • Havi beosztás: a klasszikus bullet journal havi log stílusában egy számozott lista formátumú havi nézet, amit arra használok, hogy előre nézve áttekinthessem a hónapomat.
 • Jövőtervező: minden, ami az adott hónap határain túl van – és mivel ez számomra általában nem takar túl sok eseményt, ezért a jövőtervező csak egy fellengzős név arra a post-it cetlire, amit a naplóm hátuljában tartok, hogy feljegyezzem rá a jövőbeli eseményeket.

A zsebnaplómat jelenleg egy A6-os Leuchtturm1917 füzetben vezetem, de *spoiler veszély* hamarosan átköltözöm egy A6-os travelers tokba.

A szép naplóm:

 • Az otthoni naplómat a szép naplómnak is nevezhetem, mivel a zsebnaplóm praktikus minimalista stílusával szemben ez a könyv ad lehetőséget arra, hogy esténként és hétvégenként leüljek egy kicsit, főzzek egy teát, elkülönítsek egy kis nyugis időt magamnak, és visszapillantsak, elmerengjek, értékeljek, naplózzak, vagy csak úgy kiéljem a kreativitásom.
 • Az otthoni naplóm tartalmazza a hosszabb távú terveimet, projektjeimet, ötletelős oldalaimat is, aminek nem feltétlenül kell mindig kéznél lenniük, ha épp úton vagy munkában vagyok, de szükség lehet rá, hogy néha visszalapozzak hozzájuk, vagy egyszerűen csak szükségem van térre és időre, hogy felvázoljam őket.
 • Az elmúlt években, változó intenzitással ugyan, de állandó része az életemnek az önmagamra figyelés, a fejlődésre való igény, az öngondoskodás (a Kincsesfüzet blog is ezzel az indíttatással jött létre nem sokkal anyukám halála után – de ez egy hosszabb történet), így ebben a naplómban a terveknél és a jövőbe tekintésnél is nagyobb súllyal jelenik meg számomra a reflektálás és a befelé figyelés.

View this post on Instagram

#PlanWithMeChallenge : #timemanagement ?? Well, I'm not quite good with timeMANAGEMENT, rather with timeTRACKING. I don't have a strickt schedule, tho. So I track in these weekly boxes where my time goes. The entire field is roughly covers my available time on a week. (Minus sleep and that part of travels where I physically cannot do anything useful [because I am walking ? – but on the bus, I can read or write], and I guess there is still some room for social events.) One square = 1 pomodoro (25 minutes focused + 5 minutes rest), 1 tetris = 2 hours. (I do two hours batches for no other reason but because I loved @yukikosakamura's #tetristracker last year and I wanted to steal it. ?) Grey = work, pink = self-care / reading / relaxing / recharging, green = other useful / blogging / housework, blank = unused / unassigned / untracked time. ?? A naplómban hetente jegyzem, hogy mire szántam tudatosan időt. Egy mező nagyjából egy heti rendelkezése álló időmet fedi le (nem mérnöki pontossággal, de kábé ennyi időm marad szabad felhasználásra az alvást, a [másra fel nem használható] utazási időt [értsd: amikor sétálok/rollerezek, nem tudok mást csinálni, de amikor buszozok, már tudok olvasni vagy írni] és némi társasági időt leszámítva egy héten). 1 négyzet = 1 pomodoro (25 perc fókusz + 5 perc pihenés), 1 tetris = 2 óra (mivel imádtam @yukikosakamura tetris trackerét, muszáj volt lenyúlnom, más oka nincs, hogy kétórás blokkokban figyelem az időt ?), szürke = munka, rózsaszín = pihenés / feltöltődés, zöld = egyéb hasznosság (házimunka, blog, ilyesmik), üres = lógós / ad hoc módon eltöltött idő.

A post shared by Timi (@nagytimi85) on

A szép naplóm részei:

 • Napi log (napi feljegyzések): a naplómnak van egy klasszikus napló része, ami a napi feljegyzéseimben jelenik meg, bár ezt is gatyába rázza a bullet journal szellemiség, hiszen a legtöbbször folyékony írás helyett pontokba szedve örökítem meg a napom eseményeit és reflektálok a napom jó pillanatairól és nehézségeiről. A napi feljegyzéseim néha egyszerű kis listák, néha kreatív elemekkel, fényképekkel, kis rajzokkal vagy épp önmagammal szóló bíztató tartalmakkal színesítem.
 • Heti oldalak: a zsebnaplóm praktikus heti beosztása mellett nemrég kísérletezni kezdtem vele, hogyan segíthetne az otthoni naplóm az otthoni projektjeim kézben tartásában heti oldalak formájában, ahol a legfontosabb napi szokásaim, a fontos projekteim és a heti teendőim jelennek meg.
 • Havi oldalak: a havi oldalaim mindegyike olyan gyűjtemény, ami valamilyen módon segít visszatekinteni az elmúlt hónapra. Ilyen például az egyszerre látványos és informatív időjárás mandala, ami a hónap időjárásának változásairól ad egy érzékletes képet, de az egyik személyes kedvencem is visszatér minden hónapban: a pomodoro figyelőm, ami segít elszámolni magam felé, hogy mennyi időt szántam munkára, feltöltődésre és a munkahelyemen kívüli produktivitásra. Régi barátaim, akiket az elmúlt hónapokban elhanyagoltam, de szeretném újra látni őket a naplóm oldalain: a hónap emlékei gyűjtemények és a hálalisták.
 • Hosszútávú gyűjtemények: ezekhez a specifikus listákhoz nagyon nehezen ragaszkodom, így sok megkezdett, de kevés aktuálisan tartott van közöttük… Az előbbiekre nem is pazarolnám a szót, az utóbbiak pedig nagyjából kimerülnek az olvasmánylistámban és a sorozatfigyelőmben. 🙂
 • Jegyzetoldalak és egyéb mütyürök: idézetek, olvasónaplók, youtube videókból készített jegyzetek, brainstorming oldalak, rajzok, színezők, gyakorlóoldalak – szeretem, ahogy mindezek helyet kaphatnak a bullet journalom oldalain, mert jól megférnek a napi, heti, havi oldalak és gyűjtemények között.

Az otthoni naplómnak jelenleg egy A5-ös berry színű Leuchtturm1917 ad otthont.

Mikor nyitom ki a naplóimat?

Túlzás lenne azt állítani, hogy kiforrott tervezői rutinom van, főleg azt tekintve, hogy kevés a tervezni-szervezni való az életemben, és a bullet journal rendszeremet sokkal inkább használom visszatekintésre mint tervezésre. De hogy megpróbáljak egy kis képet adni arról, mikor és hogyan jelennek meg a naplóim az életemben, megpróbálom a lehető legteljesebben összegyűjteni, mikor és miért nyitom ki a naplóimat.

 • Esténként belepillantok a zsebnaplómba, milyen esemény, határidő vagy teendő vár rám másnap vagy a közeljövőben.
 • Nap közben a könyvjelzőnél felcsapom a zsebnaplómat és a heti listára feljegyzem, ha bármi feljegyzése méltót hallok – legyen az egy érdekes forrás, egy jövőbeli esemény, egy ötlet vagy egy teendő.
 • Nap közben belepillantok a zsebnaplómba, vár-e rám valamilyen teendő (bevásárlás, ügyintézés vagy családi ügy), mielőtt felpattanok a távolsági buszra és hazatérek.
 • Délutánonként vagy esténként fellapozom az itthoni naplómat, feljegyzem a nap eseményeit és kitöltöm a figyelőimet a mindennapos szokásaim, céljaim, teendőim alakulásáról.
 • Délutánonként vagy esténként (a munkából hazatérve) átfutom a heti teendőim és projektjeim listáját és igyekszem valami hasznosat kezdeni a napommal a pénzkeresésen túl.
 • Hétvégenként szánok egy kis időt arra, hogy frissítsem a havi oldalaimat és a hosszú távú gyűjteményeimet, és szabadon engedjem a kreativitásomat, fessek, rajzoljak, színezzek, vagy épp videókat nézve, cikkeket olvasva jegyzeteket készítsek a naplóm oldalaira.
 • Vasárnaponként pár percet szánok rá, hogy a zsebnaplómban felvázoljam az új hetet (mivel a heti tervezőm hat vonalból és hét dátumból áll, ez igazán nem követel sok időt), a havi tervezőből feltöltöm a hét várható eseményeivel, és a heti listám tartalmát átfutom és szortírozom.
 • Havonta egyszer (jellemzően a hónap utolsó hétvégéjén, vagy amikor elfog a hangulat) az otthoni naplómban felvázolom az új hónap gyűjteményeit.
 • Havonta egyszer (a hónap utolsó napjaiban) öt-tíz percben felvázolom a zsebnaplóm új havi áttekintőjét, és a jövőtervezőmből feltöltöm a hónap várható eseményeivel.

A bullet journalon kívül

A papírra jegyzetelés élményét nem cserélném le semmire, mégsem mondhatnám, hogy a bullet journal rendszerem kisöpört minden digitális eszközt az életemből – sőt, néhányan nagyon is jól együttműködnek a naplóimmal.

A teljesség igénye nélkül néhány példa arra, milyen alkalmazások segítik a mindennapjaimat (és azok hogyan állnak kapcsolatban a bullet journal rendszeremmel):

 • Notes: a telefonom beépített jegyzetalkalmazása a másik hely, ahová – a zsebnaplóm heti listáján kívül – ötleteket, teendőket, forrásokat jegyzek fel, különösen akkor, ha azokat eleve digitális formában találom, vagy digitálisan szeretnék továbbdolgozni velük (pl. jegyzetek egy blogbejegyzéshez).
 • Notifications: bár a teendőimet általában papíron vezetem, a telefonom emlékeztetői mégis nagyon hasznosak tudnak lenni olyan esetekben, amikor egy előre látható pillanatban kell emlékeznem valamire – hiszen míg a naptáram nem tud kiugrani a zsebemből pontosan 7:59-kor, hogy ne felejtsek el bekopogni az üzemorvos irodájába, mielőtt megkezdem a munkát, a telefonomra rábízhatom az ilyen jellegű feladatokat. 🙂
 • Forest: a Forest alkalmazás talán a legfontosabb támogatója a bullet journalom egy szegmensének, hiszen a pomodoro figyelőm oldalait a Forest alkalmazás adataival töltöm fel. Ez az alkalmazás egyszerre működik időmérőként, adatbázisként arra vonatkozóan, mivel töltöttem a mért időt, és motivációként, hogy a feladatomra koncentráljak, ne pedig a telefonommal babráljak.
 • Wunderlist: ez a listaalkalmazás nem annyira támogatja, mint inkább ebben-abban helyettesíti a naplóimat. Azokat a listáimat vezetem itt, amikhez a férjemmel közös hozzáférésre van szükségünk – elsősorban a bevásárló listáinkat, amiket így bármelyikünk bármikor naprakészen lát a telefonján.
 • Egyéb figyelő alkalmazások, mint például a folyadékfogyasztást mérő Waterlogged, a menzeszemet jegyző Monthly Cycles, az okosórámhoz kötött Activity vagy az alvásfigyelő Sleeptown alkalmazás.

Inspirációk

Végezetül pedig, mivel nagyon hálás vagyok, hogy Cili meghívott, hogy inspiráljalak titeket, megosztok néhány bullet journalost a számtalan közül, akiket követek és akiktől gyakran merítek ihletet:

Kara @boho.berry

Kim @tinyrayofsunshine

Yukiko @yukikosakamura

Austin @minimaljournal

Ursala @honeyrozes

Andrea @bujoginger