Bullet Journal szótár

Ezen az oldalon összegyűjtöm neked a Bullet Journal-lal kapcsolatban felmerülő kifejezéseket, szavakat, elnevezéseket. Mindent, ami a BuJo-val kapcsolatba hozható. A lista folyamatosan bővül, így a hozzászólások között nyugodtan tehetsz javaslatot olyan szavakra, amiknek még mindenképpen szerepelniük kellene szerinted.

A szavakat ábécé sorrendben találod. Először egy magyar összefoglalót készítettem. Utána egy angol – magyar szótárat is találsz, ahol vissza tudod keresni, hogy melyik angol szónak, mi a magyar megfelelője. Itt arra is találsz ötleteket, hogy ha nem tetszik a magyar fordítás, akkor hogyan tudod még nevezni az adott szót.

Bullet Journal magyarul

átütemezett feladat [migrated] – A felírt feladatokat az állapotuktól függően szortírozod a nap végén vagy az általad meghatározott időszak végén. Az el nem végzett feladatok közül azokat, amiket egy konkrét időponthoz írsz át (azaz átütemezed, migrálod őket), azokat egy jobbra mutató kacsacsőrrel jelölöd (>).

Bullet Journal – Személyre szabható tervező-szervező rendszer, mely egy füzetben egyesíti a határidőnaplódat, a teendőlistádat, a jegyzetfüzetedet és az emlékkönyvedet.

Bullet Journal használó – Aki a Bullet Journal elveit követve alakítja ki a saját rendszerét.

éves tervező [future log] – l. jövőtervező

eseményjegyzék [calendex] – Az eredetileg “calendex”-nek nevezett módszer, a naptár (calendar) és a tárgymutató (index) kombinációjából született. Jövőbeli események feljegyzésére szolgál. A lényege, hogy egy olyan éves naptárt készítesz, ahol minden naphoz csak egy pici helyed van. Így a naptár ráfér például két A5-ös oldalra, tehát egyben tudod látni az egész évedet. Nem a naptárban készítesz feljegyzést, hanem a napi terveződnél írod fel a jövőbeli esemény időpontját, helyét és minden fontos információt róla. A naptáradban a jövőbeli esemény napjához, csak azt az oldalszámot írod fel, ahol írtál magáról az eseményről. (további infó )

figyelő [tracker] – A figyelő nem más, mint egy táblázat, ahol valamilyen esemény megtörténtét vagy teendő elvégzését jelölöd magadnak. (további infó)

fontos feladat [priority] – A Bullet Journalban használatosak különleges jelölések. A fontos, prioritást élevező feladatokat külön jelölöd egy felkiáltójellel, amit a felsorolásjel mellé teszel. (további infó)

gyorsnaplózás [rapid logging] – A gyorsnaplózás a Bullet Journal nyelve. Ez az a mód, ahogy a Bullet Journal-ban jegyzetelsz. Nem mondatokat írsz, hanem rövid, tömör, lényegre törő feljegyzéseket készítesz.

havi tervező [monthly log] – A havi tervezőben tervezed meg a hónapodat részletesen. Két részből áll, egy naptárból és egy teendőlistából. A naptárba írod át a jövőtervezőből az eseményeket. A teendőlistában az adott hónapban elvégezendő feladatokat gyűjtöd össze konkrét időpont nélkül. (további infó)

hálanapló [gratitude log] – A hálanapló általában egy gyűjtemény, melyben azt írod össze magadnak, hogy miért vagy hálás. Készítheted naponta vagy alkalmanként. Létrehozhatsz számára egy klasszikus gyűjtemény oldalt, de azt is választhatod, hogy a napi terveződ alatt vezeted.

heti tervező [weekly log] – A heti tervezőben tervezed meg részletesen a hetedet. A heti tervező nem része a Bullet Journal alap elemeinek. (további infó)

idővonal [timeline] – Az idővonalat általában a napi tervezőben használjuk. Az órákat egymás alá vagy egymás mellé írva egy “vonalat” kapsz (akár húzhatsz is két vonalat, hogy jobban kiemeld az “idősávot”). Az idővonal segítségével pontosabban tudod megtervezni a napodat vagy jelölheted, hogy mivel töltötted a napodat. (további infó)

jel [bullet] – A Bullet Journalban a feljegyzéseidet “bullet-tel”, jellel (listajellel) látod el. A különböző típusú feljegyzéseidhez különböző jeleket használsz, ez segít téged az eligazodásban. Eredetileg az események, teendők és jegyzetek kaptak külön jelet. (további infó)

jövőtervező [future log] – Az a felület a Bullet Journalban, ahol az elkövetkezendő hónapokhoz írod össze az eseményeket. Általában a füzet elején kap helyet. Te döntöd el, hogy hány hónapra előre készítesz feljegyzéseket. ( további infó )

kész feladat [completed] – A felírt feladatokat az állapotuktól függően szortírozod a nap végén vagy az általad meghatározott időszak végén. Az elkészített, elvégzett feladat felsorolásjelét egy kereszttel áthúzod. (további infó)

későbbre ütemezett feladat [scheduled] – A felírt feladatokat az állapotuktól függően szortírozod a nap végén vagy az általad meghatározott időszak végén. Az el nem végzett feladatok közül azokat, amiket még nem tudod, hogy mikor fogod elvégezni, azokat egy gyűjtőlistára írod át (ami lehet a havi teendőlistád vagy valamilyen gyűjtemény) és egy balra mutató kacsacsőrrel jelölöd (<).

követő [tracker] – l. figyelő

napi tervező [daily log] – A napi tervezőben tervezed meg a napodat, rövid tömör feljegyzésekkel és felsorolásjelekkel. (további infó)

tartalomjegyzék [index] – l. tárgymutató

tárgymutató [index] – A Bullet Journal elején található összesítő jegyzék. Itt gyűjtöd össze magadnak, hogy milyen elemek, milyen tárgyak vannak a BuJo-dban és azokat hanyadik oldalon találod.

várólista [waiting on] – Egy gyűjtemény, ahol az internetes rendeléseidet tudod nyomon követni.

Bullet Journal angolul

bullet – jel, ikon, listajel

calendex – eseményjegyzék, évkör, naptárkör

completed – kész, teljesítve, elintézve, elvégezve

daily log – napi tervező

future log – jövőtervező, éves tervező, jövőbeli tervező

gratitude log – hálanapló, hálalista, emlékek

index – tartalomjegyzék, tárgymutató, iránytű, tartalom

migrated – átütemezett

monthly log – havi tervező

priority – fontos, elsődleges, prioritás

rapid logging – gyorsnaplózás, gyorsjegyzetelés, villámrögzítés

scheduled – későbbre ütemezett

timeline – idővonal

tracker – figyelő, követő, nyomkövető

waiting on – várólista, csomagkövető, csomagfigyelő

weekly log – heti tervező