Bullet Journal 2017

Induljon 2017! avagy ilyen az én Bullet Journalom 2017-ben!

Tudom, hogy önszántamból döntöttem úgy, hogy idén Februárban kezdek új naplóba, de őszintén szólva, a január vége már elég kínkeserves volt. Már nagyon vágytam rá, hogy egy friss, üres naplóba írhassak. Hogy az új rendszer, amit elterveztem magamnak végre testet öltsön. Hogy működés közben teszteljem, mennyire működik, amit elképzeltem magamnak.

A kezdést tovább tolta, hogy szerettem volna levideózni üresen is a füzetet. Ez az első videóm és nagy kaland volt, de azért szükség volt egy kis rákészülésre (amit az sem könnyített meg, hogy a nagylányom itthon betegeskedett közben.) De végre minden összeállt! Eldördülhetett a rajtpisztoly és reményeim szerint a lendületem (azaz a lapjaim) kitartanak az év végéig. Számomra úgy lenne kerek az egész, ha az egész évem beleférne ebbe a füzetbe (de már készen van B terv, ha ez mégsem jön össze!).

Az utóbbi időben elég sokszor eszembe jutott, hogy vajon miért nem érzek késztetést, hogy gyakrabban mutassam meg a BuJomat  Instagramon, Facebookon vagy akár itt. Egyedül talán a Bullet Journal Klubban posztoltam több képet is belőle. A választ nem igazán találtam meg, de úgy gondoltam, hogy most részletesen megmutatom, hogyan néz ki az én Bullet Journalom 2017-ben. És még az is lehet, hogy úgy belejövök, hogy innentől kezdve rendszeresek posztolok képeket belőle.

Egy korábbi bejegyzésben már összefoglaltam az idáig vezető időszakot. Ezt azért tettem, hogy ha most vágnál bele a Bullet Journalba és nem tudod összeállítani a számodra megfelelő elemeket, akkor ne keseredj el. Nekem is több évembe telt, mire idáig eljutottam és már most, két hónapnyi használat után látszik, hogy vannak olyan részek, amik feleslegesen kerültek bele vagy nem úgy funkcionálnak, ahogy azt elképzeltem magamnak. A következő füzetemet, majd ennek a tapasztalatomnak megfelelően állítom össze.


Azoknak, akik most kezdenének bele a Bullet Journalba, mindig azt javasolom, hogy egy otthon lévő füzetet kezdjenek el használni és először csak az alapverzióval kezdjék. Alakítsanak ki egy rutint, hiszen a rendszeres használat folytán tud jól működni a BuJo. (És ezt nem jelenti azt, hogy ne maradhatna ki egy-két nap néha!) Figyeljék magukat, hogy mire van még szükségük, jegyezzék fel ezeket,  készítsenek hozzá gyűjteményt, esetleg figyelőt. Próbálgassák a különböző elemeket. Aztán, amikor már megvan a belső késztetés, hogy “igen, nekem tetszik és működik ez a rendszer”, akkor kezdjék el megtervezni a következő füzetüket. Ami lehet, hogy csak pár dologgal bővül az alapverzióhoz képes, lehet, hogy nem is tartalmaz mást, de az is lehet, hogy nagyon eltér tőle. Ez már egy személyre szabott rendszer lesz. De ahhoz, hogy ezt ki tudják alakítani maguknak, kell az előtte lévő próbaidőszak. Így elkerülhető, hogy egyszerre túl sok dologba vágjon bele és ne tudja követni, hogy mit hova ír fel, vagy számára felesleges dolgokkal foglalkozzon.


No egy ilyen hosszúra sikerült bevezető után következzen az én Bullet Journalom 2017-ben!

A kezdet

A régi füzetemben kineveztem egy oldalt a 2017-es BuJomnak és itt gyűjtöttem össze minden olyan elemet, amire szerintem szükségem van, amiket szeretnék, ha benne lenne. Ez egy jó kis tervezgetős időszak volt. Végiggondoltam, hogy miket használtam az elmúlt időszakban, mi hiányzott, mire lenne még szükségem. Aztán kitaláltam, hogy melyik elemet hogyan fogom vezetni. Majd meghatároztam egy sorrendet.

Ez azt jelenti, hogy az én BuJomban szinte az összes gyűjtemény bekerült a füzet elejére. Természetesen nem hagytam ki üres lapokat, hogy hátha lesz még gyűjteményem. Ha a füzet használata közben felmerülnek új igények, akkor azokat majd menet közben, a következő üres lapra írom.

A füzet

Erre az évre egy Leuchtturm1917 A5-ös méretű keményfedeles jegyzetfüzetet választottam északi kék színben. Természetes ponthálós papírral. Nekem nagyon bevált ez a papírtípus.

A főbb állomásaim jobbról balra haladva: az A6-os egy lap egy nap határidőnaplóm, a Dolce Blocco teendőlistás füzetem, a Filofax Flex szuperkombó, a fekete Bullet Journal kiadás nálam “csak” a próbaverzió volt (ezekről olvashattál az előző bejegyzésemben). Bal oldalt pedig a gyönyörű északi kékem, a 2017-es BuJo-m!
Az eszközök

A legtöbbet a Faber-Castell Ecco Pigment 0.2-es fekete színű tollat használom. Én nagyon könnyen elmaszatolom az írásomat. Ez a tűfilc viszont vízálló és elég gyorsan szárad. Így is vannak ugyan balesetek, de nem olyan gyakran, mint korábban.

Ezen kívül használok még egy sötétebb és egy világosabb szürke színű Stabilo tűfilcet (0.4). Ezeket főleg a vonalak rajzolására tartom.

Idén bevezettem színkódokat. A Staedtler triplus fineliner 10 brilliant colours (0.3) csomagját használom. Emellett van pár Ico Brush Pen ecsetironom. Ezekkel leginkább színezek, de sokáig ezekkel jelöltem az elvégzett feladatokat (amire egyébként pont a héten találtam ki egy új technikát).

Van még nálam egy vékony, átlátszó gyűrűs kalendáriumba tehető vonalzó is. Ezt azért szeretem, mert könnyen magammal tudom vinni.

A füzet felépítése

A tárgymutató

Sajnos a Leuchtturm1917 jegyzetfüzet abban is különbözik a Bullet Journal kiadástól, hogy a tárgymutatóban két mező van: egy az oldalszámnak és mellette egy nagyobb a tárgynak. Nekem jobban bevált az a verzió, amikor egy mező van és előre felírom a tárgyat és mellé gyűjtöm az összes olyan oldalt, ahol az a téma felbukkan. Persze ebbe a füzetben is meg lehetett volna ezt valósítani, de akkor üresen maradt volna az első oszlop és ezt nem akartam. Cserébe a témákat öt oszlopba rendeztem, hogy ezzel is segítsem a navigációt.

A jelölések

A jelöléseim a tavalyi évben elég jól kialakultak, így ezeken nem változtattam. Kicsit több jelet használok, mint Ryder Carroll. Ez többek között azért van, mert egy füzetben vezetem a magánéletemmel  és a munkával kapcsolatos feladatokat, eseményeket is. Így van külön jelem a munkának, az elintéznivalónak, a házimunkának, a személyes céljaimnak és a családnak is.

Az ide év nagy újítása volt nálam, hogy bevezettem színkódokat. Nem a különböző típusú feladatokat jelölöm színekkel, hanem azt, hogy mikor végeztem el. Mindegyik napnak és mindegyik hónapnak megvan a saját színe. Ennek a jelentőségéről majd később még szó lesz.

A Bullet Journalom felépítése

Azt hiszem nagyon hosszú bejegyzés lenne, ha részletesen bemutatnám az összes elemét a Bullet Journalomnak, így csak címszavakat használva vezetlek végig rajta. És van még egy újdonságom is. Ha jobban szeretsz videókat nézni, mint bejegyzést olvasni, akkor van egy jó hírem: készítettem egy videót, melyben végig mutatom a 2017-es Bullet Journalomat. Íme! (A bejegyzés a videó alatt folytatódik!)

 1. Értékek – sorrendbe szedtem a számomra legfontosabb értékeket.
 2. Életkerék – az év folyamán háromszor fogom elkészíteni az életkerekemet, így látszik, hogy mely területekre kell jobban odafigyeljek és mennyit fejlődtem az év alatt.
 3. Éves célok – határidőkkel, lépésekre bontással és havi beosztással összegyűjtöttem a 2017-es céljaimat. Amikor a havi tervezőmet készítem, ezt a “táblázatot” veszem figyelembe. Eddig nagyon hatásos!
 4. Jövőbeli tervező – egy oldalon két hónap, függőleges elrendezésben. Mindegyik hónaphoz készítettem egy mini naptárat, hogy lássam, hányadika melyik napra esik. Jelöltem a heteket is, sokszor előfordul, hogy tudnom kell, páros vagy páratlan hét van-e. Amikor szülinap, ünnep, határidő, időpont vagy program van, azt a napot az eseménynek megfelelő színnel kiszínezem a naptárban. A naptár alá listázom, hogy pontosan miről is van szó (pl. 22. – 16.00-18.00 Bullet Journal Klub). Mivel egész évre tervezem a füzetemet, elkészítettem a jövőbeli tervezőmet egész évre és még következő év januárjára is. A jövő év távolabbi programjaira pedig készítettem egy Alastair Method rendszerű tervezőt.
 5. Családi éves tervező – ahova olyan eseményeket jegyzek fel magamnak, amiket a családom tagjaival kapcsolatban egy évre nézve szeretnék átlátni. A hónapokat függőlegesen jelölöm. Mindegyik napnak jut egy sor, ami havi négy mezőt jelent. Ide jelölöm, ha betegek voltak a lányaim (és milyen gyógyszert szedtek), mikor van szünet, mikor utazunk el.
 6. Egészségem – szintén éves nézet, ahol az egészségemmel kapcsolatos információkat jelölöm magamnak. A ciklusomat, azt, hogy mikor sportoltam, a betegségeimet és a szedett gyógyszereket, orvosi kontroll vizsgálati időpontokat. (Ezzel kapcsolatban megemlíteném, hogy most készülök egy átfogóbb figyelőt készíteni az életmódváltásom kapcsán. Majd megosztom ennek a tapasztalatait is.)
 7. Családi programok – egy gyűjtemény azokról a programokról, ahova szeretném, ha eljutnánk.
 8. Szabadidőmben – összegyűjtöttem, hogy mivel szeretnék foglalkozni, ha van egy kis szabadidőm, illetve milyen páros programokra szeretnék eljutni.
 9. Inspirációs oldal – motiváló kulcsszavak gyűjteményei, titkos vágyak összeírva.
 10. Ilyenek vagyunk – kire mi jellemző ebben az évben (vagy úgy általában)
 11. Ez történt – egy hónap egy oldal, egy nap egy sor elrendezésben éves áttekintő, hogy mi történt velünk ebben az évben. Ezt napló helyett használom. (Amit mindig nagyon szerettem volna írni, de rendszeresen elmaradt) Napi egy sorban összefoglalni a legfontosabb eseményeket kivitelezhetőnek tűnik. Így is gyakran elmarad, de cserébe szellősebb az oldal és jobban kiemelkednek a fontos momentumok.
 12. Teendők – itt ürítem ki a fejem. Összegyűjtöttem minden olyan teendőt, ami se nem fontos, se nem sürgős, de azért időről-időre eszembe jut, hogy el kellene végezni. A legtöbbjüket már évek óta “hordozgatom” magammal. Tudom, hogy ezeket a feladatokat akár el is hagyhatnám, de nekem könnyebb nem foglalkozni velük, ha így össze vannak gyűjtve. Ha simán kihúznám őket a listámról, tudom, hogy visszakúsznának az agyamba és nem hagynának nyugodni. Ez egy kompromisszumos megoldás. (És láss csodát, idén már két dolgot is ki tudtam pipálni a listáról!)
 13. Háztartás – éves áttekintő nézet heti beosztásban. Ennek azért választottam ezt a formát, mert a heti, a havi rutinjaim és a zónázós listáim kezdtek számomra átláthatatlanná válni. Kicsit tartottam tőle, mert a szokásfigyelők vezetése nem az erősségem. A zónázásos rendszerű takarítással is hadilábon állok egyenlőre. Most ebbe nem megyek bele részletesen, majd szentelek ennek egy külön bejegyzést, ha érdekel titeket! Egyenlőre azt érzem, hogy nem ez lesz a legjobb háztartás-tervezőm de már közelítek a számomra legjobb megoldás felé.
 14. “Nagy”takarítás és lomtalanítás – egy lebutított alaprajz a lakásunkról és bútornézetek. Ez is a listákat váltja fel. Mivel nincs időm egyhuzamban végigtakarítani a lakást, de listákat se szeretnék írni, ami segít nyomon követni, hogy mit csináltam már meg és mit nem, így ezt használom. És itt jönnek képbe a színkódok. Színekkel jelölöm, hogy melyik hónapban melyik bútort stb. takarítottam át (alaposan).
 15. Havi feladatok – havi rendszerességgel elvégezendő feladatok listája.
 16. Havi tervezőbe felírandó feladatok – ez az a lista, amire (már) nincs is szükségem, de jó volt összeszedni egyszer.
 17. Tanulás – végeredményben azoknak a tanfolyamoknak vagy tanulós-sorozatoknak a figyelője, amiket be szeretnék fejezni. A tavalyi évben ugyanis túl sok mindenbe belekaptam és nem fejeztem be. Ezek közül pár már nem is érdekel (jelen pillanatban). De sokat közülük fontosnak tartok. Ez a rész részben összekapcsolódik az éves céljaimmal és jó látni, hogy mivel mennyit haladtam. A színkódok segítségével azt is látom, hogy melyik hónapban mivel végeztem.
 18. Könyvek – személyes és szakmai listák az elolvasott és az “el szeretném olvasni” könyvekről.
 19. Eladni – egy gyűjtemény azokról a használaton kívüli tárgyakról, amiket el szeretnénk adni, hogy végre ne a padláson porosodjanak.
 20. Kölcsön – mit és kinek adtam kölcsön, illetve mit és kitől kaptam kölcsön. Nem árt tudni.
 21. Ajándékötletek – nem csak a családnak, hanem magamnak is!
 22. Így naplózom most – a Bullet Journal vezetési szokásaimnak hagytam üresen ezt az oldalt.
 23. zezil –  a vállalkozással kapcsolatos határidős feladatok gyűjteménye. Sokszor nehéz megtalálni a határt a magánélet és a karrier között. Még nálam is kialakulóban van az a munkarutin, ami biztosítja a kettő elkülönítését. (Ami elég nehézkes, mert ha otthon vannak a gyerekek, akkor törvényszerű, hogy csak este van időm dolgozni. Ezenkívül este vagyok a legproduktívabb is, de az estéket szeretném meghagyni a személyes céljaimnak. És azért pihenni se árt néha…)

Ezek azok a részek, amik segítenek nekem átlátni az éves terveimet, megőrizni a fontos emlékeimet, csoportosítani a különböző feljegyzéseimet és rendszerezni a teendőimet.

 

Havi tervező

Általában a következő hónap kezdete előtt pár nappal elkészítem a havi tervezőmet. (Persze olyan is elő szokott fordulni, hogy már javában elkezdődött a hónap és még nem vagyok kész vele.)

 • Felírom a napokat, fontos eseményeket, teendőket.
 • A jövőbeli tervezőből átvezetem az időpontokat és programokat.
 • Kiegészítem a rendszeres heti programjainkkal és minden olyan tervvel, amit még szeretnék beütemezni, de a jövőbeli tervezőbe nem lett volna értelme felvezetni.

A Bullet Journal nagyon előnye, hogy nem előre készíted el az egész füzetet, hanem hónapról hónapra, napról napra. Így bármikor tudsz változtatni, tudod alakítani a terveződet. Én nagyon sokáig ragaszkodtam a naptár-nézet szerű elrendezéshez (mint amilyet a február havi tervezőmnél láthatsz nálam), vizuálisan nekem ez vált be. Azonban szükségem lett volna több helyre és az egyes eljegyzések elkülönítésére, így márciusban teljesen átformáltam a havi tervezőmet. És nagyon megszerettem ezt az új rendszert. Mivel így nehezebben látom, hogy éppen hányadika melyik napra esik, készítettem egy kis mini naptárat az oldal tetejére.

Én heti tervezőt jelenleg nem használok, de nem kizárt, hogy újra be fogom vezetni.

Napi tervező

A Bullet Journal-ban az egyik kedvenc részem a napi tervező. Ez az a felület, ahol minden összeér. Itt gyűjtöm össze, hogy milyen programjaim vannak aznap, milyen teendőket szeretnék elvégezni. Már jó ideje két oszlopban vezetem a feljegyzéseimet. Egy a magánélettel és egy a karrieremmel kapcsolatos listámat takarja. Így egyszerre látom a kettőt, de azért mégis elkülönülnek egy kicsit.

Újdonságok tárháza

A megszokott, jól bevált gyakorlatom mellett mindig akad egy két újdonság, amivel egy kis változatosságot tudok csempészni  a “hétköznapi” Bullet Jounralomba. Ilyen, amikor egy zűrös napnál rajzolok magamnak egy idővonalat, vagy amikor hagyom a kislányomat belefirkálni a füzetembe, amit aztán “időpecséttel” és névvel látok el, vagy amikor egy újfajta tervezővel kísérletezek, hogy hatékonyabban haladjak a munkámmal. Olyan ez mint egy játék.

Mégis, sokszor én is beleesek abba a hibába, hogy nem merem itt-ott “kipingálni”, mert nem akarom az összképet elrontani. Nem szabad túl komolyan venni! Ha magadra kényszerítesz egy sémát, elveszti az egyediségét. Minél szabadabban használod, annál jobban tükröz majd téged. A te mostani életedet, a te saját személyiségedet.

Sok idő?

Mint a legtöbb dologra, úgy a Bullet Journalra is igaz, hogy néha több idő megtervezni és kitalálni, hogy mi és hogyan fog neked jól működni, mint maga a megvalósítás. Többen félnek, hogy sok időbe telik Bullet Journalt vezetni. Valójában nem sok idő és a befektetett idő már másnap megtérül egy összeszedettebb nap formájában. Egyszer kell csak 1-2 órát rászánni, ha már ennyi mindent kell elkészítened a füzetedhez, mint nekem. Az első füzeted elkezdése nem több, mint 5 perc! A havi tervező (és a heti tervező) elkészítése beletelhet negyed órába, attól függően, hogy mennyire részletesen készíted el vagy mennyi díszítést szeretnél. A napi használat csak annyiba telik, hogy jelölöd az elvégzett feladatokat, összeírod a másnapi teendőidet és kitöltöd a figyelőidet (ha használsz ilyet).

Remélem, tetszett az összefoglalóm és kedvet csináltam ahhoz, hogy te is létrehozz magadnak egy Bullet Journalt! Ha még mindig kétségeid vannak, és nem tudod, hogy hogyan is vágj bele, akkor kezdj el követni! Hamarosan elkészül egy ingyenes anyag, melynek segítségével egyszerűek lesznek az első lépések!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..