Öt perc és kezedben a saját Bullet Journalod!

Az előző bejegyzésemben leírtam, hogy hogyan épül fel egy egyszerű Bullet Journal, most pedig szeretnék pár (remélhetőleg) hasznos tanácsot adni a kezdéshez. A legjobb tanács, amit adhatok, hogy kezd el most! Nem is kell mást tenned, mint hogy előveszed egy régi jegyzetfüzeted, az sem baj ha már nem üres, keresel egy jó kis íróeszközt és már neki is állhatunk!

jegyzetfüzet

Először is, a Tárgymutató. Írd fel az első oldal tetejére, hogy tárgymutató, tartalom, index , ahogy éppen nevezni szeretnéd. (Amennyiben az első oldalt meghagynád a személyes adataidnak vagy valami másnak, úgy kezd a második oldalon.) Ha úgy érzed, hogy nem lesz elég az egy oldal, kihagyhatsz még egy vagy két oldalt a tárgymutatónak. (Általában nem hagyunk ki üres oldalakat, folytatólagosan vezetjük a Bullet Journalt, de a tárgymutató kivétel.) Ezután kezd el számozni az oldalakat.

Következhetnek a Jövőbeni események. Oszd fel a lapot három felé vízszintesen vagy ha jobban szeretnéd ketté is oszthatod függőlegesen. Annyi terület legyen, ahány hónap még hátravan az évből vagy tervezhetsz csak a következő fél évre is. Az egyes területekhez írd fel a hónapok neveit. Lapozz vissza a tárgymutatóhoz és írd fel, hogy jövőbeni események (vagy éves tervező, ahogy tetszik) és írd mellé az oldalszámot.

Ezután következhet a Havi tervező. Írd fel az oldal tetejére a hónap nevét, majd kezd el egymás alá írni a dátumokat és mellé, hogy milyen napra esik. A mellette lévő oldalra pedig írd fel, hogy feladatok és máris elkezdheted írni azokat a feladataidat, amiket szeretnél még ebben a hónapban elvégezni. Lapozz vissza a tárgymutatóhoz és írd fel a hónap nevét és az oldalszámot.

Nem maradt más hátra, mint a Napi tervező. A következő oldal tetejére írd fel a mai dátumot, gondold át milyen feladataid vannak és írd ide. Ne felejtsd jelölésekkel ellátni a bejegyzéseidet! Lapozz vissza a tárgymutatóhoz és írd fel az adott hónap nevét (és azt, hogy napi bejegyzések, ha szükségesnek érzed) valamint az oldalszámot egy kötőjellel (hónap végén pedig majd ide tudod írni, hogy meddig tart az adott hónap).

Készen is vagy! Gratulálok! Elindultál egy olyan úton, ami segít kialakítani a saját rendszered, időt spórol neked és még élvezni is lehet! Akkor fog igazán jól működni, ha tényleg örömödet leled benne, ehhez szeretnék még pár hasznos tanácsot adni, így a kezdeteknél.

Alakítsd ki a napi rutinod!

Az elején próbáld ezt az alap verziót megtartani és mindig csak fokozatosan adj hozzá egy-egy új elemet. Ha egyszerre nagyon sok mindenbe belevágsz, könnyen elveszted a fonalat még mielőtt kialakítanád a saját rendszeres naplóírási rutinodat.

Fontos, hogy minden nap foglalkozz vele egy kicsit, mígnem szokásoddá válik, hogy lefekvés előtt átnézed az aznapi listádat, jelölsz, átviszed a feladatot máskorra vagy áthúzol valamit, mert már nem fontos vele foglalkozni. Aztán megtervezed a következő napodat. Felírod a dátumot, kinézed a havi tervezőből, hogy van-e valami esemény, összeírod, hogy milyen teendőid lesznek. Mindezt végezheted reggel, felkelés után is, ha neked úgy kézenfekvőbb, a lényeg, hogy szisztematikusan foglalkozz vele.

Akkor tud működni a rendszer, ha valami eszedbe jut beleírod, ha találkozót beszélsz meg bejegyzed, azaz ha használod! Ne csak írj bele, hanem időközönként pillants is bele, hogy tudd mit terveztél még aznapra. Ehhez az kell, hogy vidd magaddal!

Kísérletezz, próbálkozz sokat az elején, amíg megtalálod azt a stílust, amit igazán a magadénak mondhatsz. Készülök írni bejegyzéseket még én is sok kis apró ötletről, amik mentén igazán a saját képedre formálhatod a Bullet Journalod. Bármit beleírhatsz, bárhogy, nincsenek szabályok, senki nem fogja osztályozni! Lehet keszekusza, teli áthúzásokkal, az is rendben van, tervezésre készült és nem szépségversenyre, a lényeg, hogy te átlásd!

Külföldön igazán nagy követői tábora van már a BuJo-nak és itthon is kezd egyre jobban elterjedni. Ha keresgélsz a neten rengeteg posztot, fényképet találsz a témában. Nagyon szép, inspiráló naplókat lehet látni, de ne kezd el hasonlítgatni a sajátodat hozzájuk! Ami nekik működik, az neked nem biztos, hogy fog! Nem biztos, hogy minden nap a naplód díszítgetésével akarsz foglalkozni, de néha azért belefér. Lehet, hogy nem tartod fontosnak, hogy minden nap jelöld, milyen az időjárás, de például azt nyomon szeretnéd követni, hogy ittál-e elég vizet aznap. Amit hasznos ötletnek találsz, azt próbáld ki és ha működik tartsd meg! Mindig változni fog, hogy éppen mi kerül előtérben az életedben és miről fogsz többet írni, a rendszeredet úgy alakíthatod, ahogy csak szeretnéd!

Mint a papír-írószer boltok szerelmese elmondhatom, a jegyzetfüzetek, tollal, filcek, washi-tape-ek, nyomdák, matricák és egyéb kiegészítők tárháza végtelen. Kezdetben szerintem dolgozz abból, amit otthon találsz, ahogy egyre rutinosabbá válsz, tudni fogod, hogy mire lenne még szükséged és elkezdheted írni a kívánságlistád :)!

Remélem, tudtam segíteni és már előtted is ott fekszik az egyedi naplód, ami csak arra vár, hogy újabb bejegyzések kerüljenek bele! Legközelebb arról írok majd, hogy milyen elemekkel lehet még bővíteni a rendszeredet!

2 thoughts on “Öt perc és kezedben a saját Bullet Journalod!

  1. Drága Cili!
    Szuper a blog! Csak így tovább! Ja, és természetesen belevágok én is, nagyon tetszik az ötlet!
    Puszi: Annamari

    1. Örülök, hogy tetszik! Kíváncsian várom az első tapasztalataidat, oszd majd meg velünk! Puszi!

Comments are closed.