Bullet Journal – Spiraldex

Az idővonalról szóló bejegyzésem kapcsán már említettem, hogy az idővonalat nem csak függőlegesen vagy vízszintesen tudod felrajzolni, hanem spirálvonalban is! Ezt nevezik spiraldexnek.


A spiraldex magyar megfelelőjét még nem találtam meg. De ha van kedved ötletelni velem, csatlakozz te is a Bullet Journal Klubhoz. A Facebookon működő klubban pont egy olyan játék folyik, ahol a Bullet Journal elemeinek keressük a magyar megfelelőjét.


Hogyan néz ki a spiraldex?

Olyan, mintha egy órát rajzolnál fel. 12 óra fér el egy körgyűrűben. De ugye a napunk nem 12, hanem 24 órából áll (szerencsére). Így a körgyűrű egy spirálvonalra illeszkedve körbetekeredik. Például így:

Te döntheted el,hogy milyen irányban kanyarodjon a spirál. Órairánynak megfelelően vagy fordítva. Azt is te választhatod meg, hogy honnan indul, lentről vagy fentről. Ha a hagyományos órának megfelelően alakítod ki (mint ahogy a fenti képen látszik), akkor a 24 és a 12 óra fentre kerül

És valójában ennyiben különbözik a spiraldex egy hagyományos idővonaltól. De innentől kezdve ugyanazok a tulajdonságai és a kezedben van a döntés, hogy hogyan alakítod ki és mire használod:

  • az egész napodat jelölöd benne 0-tól 24-ig vagy csak egy időszakot, mondjuk reggel 8-tól este 6-ig
  • színeket vagy különböző mintájú kitöltéseket használsz a jelölésre
  • ha valamilyen feladatról részletesebben szeretnél írni, akkor nyílakkal kötöd össze az időpontot a magyarázó szöveggel vagy odaírsz egy számot és a teendőidnél a szám alapján utalsz rá
  • tervezésre, szokások figyelésére, tevékenységnaplóként, esetleg egy konkrét szokás figyelésére használod (pl. milyen gyakran eszel)

A post shared by SuusCreative (@suzannecreatief) on


Ezeken kívül van a spiraldexnek egy olyan felhasználási módja, amikor a heti vagy a napi terveződ nem áll másból, mint egy spiraldexből. Ehhez jól berögzült színkódokra van szükség. Viszont nagyon jól használható mind a tervezésben, mind a naplózásban, amikor arra vagy kíváncsi, hogy hogyan telt a napod vagy a heted.

A post shared by Jessi (@thesis.machine) on


Néha jól esik a megszokott napi tervezési rutinunkat feldobni egy kis változatossággal. És ez a játékos spiraldex nem csak jól mutat, hanem hasznos is. Te kipróbáltad már?