Bullet Journal – iránymutató a kezdéshez

Először csak pár izgalmas képet látsz Pinteresten, aztán egyre több helyen szembe jön veled a kifejezés, hogy Bullet Journal, majd Instagramon is rákeresel és nem tudsz betelni a szebbnél szebb, egyedi füzeteknél. Azt érzed, hogy neked is kell egy ilyen! Én is mindig ezt érzem – de jó lenne…

Amit viszont a képek nem mutatnak, hogy ezek a szépen elkészített oldalak tényleg hasznosak-e a készítőiknek? Könnyebbé teszik-e a hétköznapjaikat, segítik-e őket elérni egy céljukat, számon tartani a fontos határidőket stb. Mert a külcsín mögött ott van a funkció. Ami, ha nem működik jól, akkor az egész csak egy kreatív hobbivá válik – rajzolni, színezni, oldalakat elrendezni, dekorálni stb.

Ez a kis összefoglaló azért készült, hogy kezdőként is át tudd gondolni a Bullet Journal lényegét és amikor az internetet böngészve azt érzed, hogy „de jó lenne”, akkor

  • vagy be tudd illeszteni a rendszeredbe az adott témát, mert az tényleg hozzá tud tenni valamit az életedhez,
  • vagy a meglévő és jól működő rendszered egyik elemét tudd átalakítani a látott minta alapján,
  • vagy csak elégedetten tudd azt mondani, „de jó lenne…, de nekem erre nincs szükségem”.

Nem attól lesz jól működő a BuJod, hogy mindenféle gyűjteményt vagy szépen elrendezett oldalt összemásolsz a füzetedbe, hanem attól fogod a magadénak érezni, hogy olyan elemekkel töltöd meg, amik segítenek neked menedzselni az életedet, illetve azt a célt szolgálják, amit kitűztél magad elé.

Így, ha most vágnál bele egy Bullet Journal elkészítésébe, akkor a következő vezérfonalat adnám a kezedbe, hogy ne kelljen olyan kérdésekre választ várnod másoktól,  „milyen gyűjteményeket tegyek bele?”  vagy ” mit írjak bele?”. A válaszokat tudni fogod magadtól is!

A kicsit hosszúra sikerült bevezető után lássuk azt az 5 pontot, amin ha végigmész és a gyakorlatban is kipróbálsz, akkor garantáltan találsz magadnak egy társat a következő éveidre (vagy talán élted végéig). Nem csak egy fellángolás lesz a Bullet Journal, hanem a jobb kezed, amire mindig számíthatsz.

1 – Ismerd meg a Bullet Journal alapjait

Nagyon kevesen vannak, akik az eredeti verzióban használják a Bullet Journalt. Mégsem érdemes átsiklani Ryder Carroll, a Bullet Journal megalkotójának bemutató kisfilmjén. Itt röviden összefoglalja a Bullet Journal alapjait. A rendszer lényege, hogy egy füzetben tudj vezetni mindent! Legyen az valamilyen esemény, teendő, vagy jegyzet (idézet, gondolat, feljegyzés, stb.). Érdemes ellátogatnod az oldalára is, nagyon jól végigmutatja a folyamatot. (Itt is olvashatsz a BuJo alapjairól.)

2 – Találd meg a BuJod célját!

Mi az az ok, amiért szeretnél magadnak egy BuJot?

Elárasztanak a jegyzetpapírok? Folyton elfelejted a fontos határidőket? Szeretnéd átlátni az iskolával kapcsolatos teendőidet? Emlékezni szeretnél az életed fontos történésére? Szeretnél magadnak egy tudatosabban vezetett életet kialakítani? Motiválni szeretnéd magad egy cél elérésében?

Számtalan ok létezik. Találd meg, hogy neked miben van szükséged segítségre. Ez lehet csak egy konkrét cél (például csak a jegyzeteidet vezeted ebben a füzetben, mert minden mást jól menedzselsz már valahol máshol), de számtalan területet is összefésülhetsz ebben a füzetben.

Ha már lesz egy kis gyakorlatod a Bullet Journal vezetésében, akkor úgy tudod majd felépíteni az egyes elemeit, hogy azt a célt szolgálja, amit szeretnél.

3 – Próbáld ki!

Ne várd a megfelelő alkalmat és a megfelelő füzetet se keresgéld hetekig (a második füzetednek elég lesz megtalálnod a tökéleteset! Például egy ponthálós Leuchttrum-ot 🙂 ). Kezd el még ma és válassz otthonról egy füzetet. Kezd az alapverzióval. Tudom, hogy nehéz lesz megállni, hogy ne fogj bele rögtön az elején rengeteg gyűjteménybe, de próbáld megállni! Ha máshogy nem megy, akkor nyiss egy oldalt és ide kezd el összegyűjteni azokat a témákat, amiknek akár egy egész oldalt szeretnél szentelni a későbbiekben. Ha egyszerre sok mindent kezdesz el vezetni benne, akkor könnyen elveszel a feladatokban és robotüzemmódba kell kapcsolnod, hogy minden oldalt naprakészen tudj tartani.

Ha már vezetsz egy ideje BuJot, de úgy érzed, hogy mégsem úgy működik, ahogy kell, akkor mindig vissza tudsz térni az alapokhoz. Csak lapozol egyet és akár újra tudod kezdeni a füzeted közepén is az egész rendszer felépítését.

4 – Keresd számodra fontos elemeket

Az a pár hét, amíg a próbafüzetet vezeted, az segít, hogy megértsd a BuJo működését. Rutinoddá válik a használata. Figyeld az igényeidet. Mit szeretsz benne és mit nem. Min lenne jó változtatni és mi jó úgy, ahogy van.

Keresd meg a számodra kényelmes elrendezéseket például a jövőtervezőnek, a havi tervezőnek, a napi tervezőnek.

5 – Használd hétköznapi módon és engedd el a tökéletességet

Ne pozícionáld túl a Bullet Journalodat! Ez nem egy művészi alkotás – kivéve, ha az a célod vele!

Ne félj szabadon használni, jegyzetelni, firkálni, jelölgetni, kiemelni, emlékeztőt gyártani bele, bármit, ami zsigerből jön és nem egy megkomponált oldal részét képezi!

Ha rajzolni van kedved, rajzolj, ha nincs kedved, ne rajzolj. De szerintem sose halogasd amiatt a havi vagy a heti terveződ elkészítését, mert most nincs időd szépen megrajzolgatni a feliratot vagy nem találtál megfelelő motívumot a hónapnak. Felírni a napokat két perc és már készen is van. Egyrészt utólag is dekorálhatsz, ha hiányérzeted van, másrészt nem kell egy újabb teendőt magad előtt tologatni!

Félrecsúszott egy vonal, átlátszik a túloldalra, nem lett „Pinterest-kompatibilis” – engedd el! Ilyen bármikor előfordulhat és azt se felejtsd el, hogy nem ez a fő célja! Arról nem is beszélve, hogy valahol el kell kezdeni, ha rögtön gyönyörűségeket alkotnál, akkor hova lehetne még tovább fejlődni?

Hogyan tovább?

Remélem ez a kis összefoglaló segít téged a kezdeti kérdéseidet leredukálni és már magadtól is tudod, hogy mire és hogyan fogod használni a Bullet Journalodat!

Ha mégis szeretnéd, hogy fogjam a kezed az első héten, amíg bele nem jössz, hogy mikor mit is kellene csinálnod a Bullet Journalodban, akkor van egy jó hírem! Készítettem egy mini-email tanfolyamot, amiben pont ezt ígérem neked! Itt tudsz feliratkozni rá.

Addig is, ha maradt kérdésed a Bullet Journal kezdeti lépéseivel kapcsolatban, akkor írjál nekem a cili@zezil.hu-ra vagy tedd fel őket a Bullet Journal Klubban!

 

One thought on “Bullet Journal – iránymutató a kezdéshez

Comments are closed.