Eredményes munkavézés 7 lépésben

Az idei évre többek között azt a célt tűztem ki magam elé, hogy az életemet uraló különböző rendszereket összefésülöm, hogy egy szinte magától működő rendszer alakuljon ki és legyen időm az igazán lényeges dolgokra is a kötelező feladatok mellett.

Ez a lista egyfajta összegzése a jelenlegi helyzetemnek, hiszen a jó időfelhasználáshoz elengedhetetlen az eredményes munkavégzés. És a munkát jelen esetben tágan értelmezem. Minden olyan feladat ide tartozik, amit nem kedvtelésből végez az ember…

1 – Tudd, hogy mi a dolgod!

Ne akkor állj neki gondolkodni, hogy „mit is akartam csinálni?” vagy „mi a következő feladatom?”, amikor már a feladat elvégzésével kellene foglalkoznod.

Az előző nap estéjén vagy reggel az első lépésként gondold át a napodat és gyűjtsd össze az elvégezendő feladatokat. Egy idő után rutinoddá válik ez a cselekedet és segít az időd hatékonyabb felhasználásában. A Bullet Journal nagyszerű színhelye a tervezésnek.

Még nagyobb segítség, ha a szükséges eszközöket is összegyűjtöd és kikészíted még a kezdés előtt.

2 – Fókuszálj!

Ahhoz, hogy eredményesen tudj foglalkozni a munkáddal, ahhoz oda kell rá figyelni. Lehetőleg úgy, hogy minden zavaró tényezőt kiiktatsz magad körül.

Könnyebben veszed rá magad a teljes odafigyelésre, ha előre meghatározol magadnak egy időtartamot, ameddig csak az adott feladattal foglalkozol. Legyen az 10 perc, 1 óra, vagy használhatod a Promodoro módszert és 25 perces teljes odafigyelés után mindig tartasz egy 5 perces szünetet, majd pár óra után egy hosszabb pihenőt.

3 – Multitasking helyett singletasking

Praktikusnak tűnhet egy időben többfajta tevékenységet végezni, de az eredményességedet ez nem fogja segíteni. Egyszerre egyfajta feladattal foglalkozzál, így könnyebben rá tudsz hangolódni, át tudod élni a folyamatot.

4 – Csoportosítsd a feladataidat!

Gyűjtsd össze az összetartozó feladatokat. Ha kategóriánként végzed a feladatokat, könnyebben ráállsz az elvégzésükhöz szükséges hangulatra, mintha csapongsz a különböző típusú feladatok között.

Kezd a legfontosabb feladatcsoporttal, majd haladj rajtuk végig az általad felállított sorrend szerint.

5 – Legyen rend körülötted!

Teremts meg a kellemes környezetet, ahol jó érzés lenned és nem vonja el semmi a figyelmedet az adott munkáról.

Még egy magasabb szint, ha mentesíted az otthonodat vagy a munkahelyedet azoktól a dolgoktól, amik nem szolgálják az örömödet. (Erről szól Marie Kondo: Rend a lelke mindennek című könyve.)

6 – Legyen rend benned!

Szabadítsd fel az agyad rejtett kapacitásait, ne hagyd, hogy a rád váró feladatok elvonják az energiát az éppen aktuális feladattól. Ürítsd ki az agyad!

Első lépésként kezdheted azzal, hogy mindent, ami eszedbe jut, azt leírod egy füzetbe vagy egy lapra. Legyen az egy ötlet, ami most jutott eszedbe, egy teendő, amit majd valamikor el kellene végezni, egy ajánlás, aminek utána kellene nézni vagy egy közelgő esemény. Bármi. A lényeg, hogy ne a fejedben tárold ezeket az információkat, hanem azon kívül. Ha azt is sikerül elérned, hogy mindezeket az információkat úgy tudd tárolni, hogy mindig tudd, mi a következő lépés és emlékeztet fog téged, hogy ne felejts el semmit, akkor tényleg sikerül elérned, hogy az agyad az adott feladattal foglalkozzon teljes erőbedobással. (Segít neked kialakítani ezt a rendszert David Allen: Hatékonyságnövelés stresszmentesen című könyve.)

Mindezt elkezdheted kicsiben is. Amikor valamilyen feladatot végzel éppen és nem oda illő dolog jut eszedbe, akkor írd fel egy papírra. (Ha Bullet Journalt vezetsz, felírhatod a napi terveződbe is.) Az adott feladat elvégzés után már fogsz tudni ezekkel a gondolataiddal törődni – nem is vonta el a figyelmedet a munkádtól, de nem is felejtetted el őket.

7 – Pihenj

Hagyj magadnak időt a teljes kikapcsolódásra és feltöltődésre.

Minél inkább odafigyelsz, hogy a kedvtelésből űzött feladataidra is legyen időd, annál teljesebbnek fogod érezni az életedet. Így a munkát is a maga helyén tudod kezelni és nem egy gonosz szörny lesz, ami miatt semmire sincs időd.

A megfelelő mennyiségű alvás által pedig könnyebben tudod működtetni az életedet,  mentálisan és fizikálisan egyaránt.