Bullet Journal lépésről lépésre

Pár napja kérdezte tőlem az egyik kedves barátnőm, hogy ha bele szeretne kezdeni a saját füzetének elkészítésébe, mégis hogyan induljon el? Gyorsan át is küldtem neki pár linket. Szerintem ezek a leghasznosabbak, amikor valaki ismerkedik a rendszerrel. Úgy gondoltam, hogy talán neked is érdekes lehet egy ilyen összefoglaló, ezért pontokba szedtem, – és picit kiegészítettem-, hogy előtted legyen egy lépésről lépésre lista, amikor az első Bullet Journalodat szeretnéd elkészíteni.

1. Felejts el mindent, amit eddig láttál a Bullet Journalról!

Biztosan van már benned egy kép, hogy mi is az a Bullet Journal. De elgondolkoztál már azon, hogy amit a média sugall feléd, az biztosan a valóság-e? Nincs itt valami turpisság?

Azért is érdemes kitörölnöd a fejedből az előtted lebegő gyönyörű füzeteket, hogy el tudd engedni a magad elé támasztott (ilyen jellegű) elvárásokat. Merj nyitottan és félelmek nélkül közeledni a rendszer felé.

2. Nézd meg ezt a videót!

Ebben benne van a Bullet Journal lényege. Már ami az elkészítését,  a felépítését illeti.

3. Esetleg nézd meg ezt a magyar videót!

Nem fogalmazok olyan tömören és lényegre törően, mint Ryder Carroll, inkább a saját szavaimmal mondom el a főbb tudnivalókat.

4. További információkra van szükséged?

Ha még nem érzel elég bátorságot a kezdéshez, ezt az oldalt böngészd végig. Itt is  a lényeg található meg, így nem fogsz elkalandozni más irányba.

Ha szívesebben olvasol magyarul, akkor ezeket a bejegyzéseimet ajánlom neked a kezdetekhez:

Bullet Journal – az alapok  (A cikk születése óta Ryder Carroll frissítette a rendszer leírását, apróbb eltérések előfordulnak.)

Bullet Journal – iránymutató a kezdéshez

Vagy tölts le ezt az útmutatót a Bullet Journalról.

5. Kezd el!

Keress otthon egy üres füzetet és egy tollat.

A füzeted vázának elkészítése tényleg csak öt percet vesz igénybe! Nem kell megfelelő időpontot keresned számára, MOST pont jó lesz!

Ha kész a váz, kezd el feltölteni tartalommal.

6. Alakítsd ki a rutinjaidat!

A Bullet Journal sikeres használatának az egyik kulcsa a rutin. Készítettem egy email sorozatot, amiben ennek a rutinnak az alapjait segítek tisztázni. 8 napig fogom a kezed, hogy tudd, melyik nap mit kell tenned ahhoz, hogy a hét végére egy kész füzeted. és egy kialakult rutinod legyen.

7. Használd!

A másik kulcs a rendszeres használat. A te füzeted, neked kell megtapasztalnod, hogy mi működik számodra, mi nem. Mire van szükséged és mire nem. Milyen oldalelrendezések válnak be számodra és mi nem. Ezekre csak használat közben fogsz rájönni.

8. Szabd testre!

A Bullet Journal rendszere lehetővé teszi, hogy változtathass rajta, hogyha arra van szükséged. Alakítsd olyanná a füzetedet, ami hozzád passzol.

9. Inspirálódj!

Amikor erre a pontra eljutottál, már újra nyitva tarthatod a szemed, és figyelheted mások füzeteit. Nem azért, mert „hű, de szép”, hanem azért, hogy a „használd!” és a „Szabd testre!” pontokban felmerült problémáidra megoldást találj. Hogy ötleteket gyűjthess, milyen elemek, milyen oldalelrendezések nyújtanának kielégítő megoldást a felmerült igényeidre. Valószínűleg egy az egyben megoldást nem fogsz találni, de beindul a kreativitásod, és eszedbe fog jutni a számodra működő megoldás.

10. Ismerd meg a Bullet Journal módszert!

A Bullet Journal rendszere a gyakorlatra helyezi a hangsúlyt, maga a módszer (az én értelmezésem szerint) a feladataid, jegyzeteid kezelésének módjára, az életed irányítására a fontos, előrevivő cselekedetek felé. Ryder Carroll könyve, A Bullet Journal módszer mélyebben vezet be a Bullet Journal világába, mint amit a honlapján olvashatsz tőle.

11. Légy egy közösség tagja!

Mindig jó érzés hasonszőrű emberekkel együtt lenni. Keress magad köré olyan embereket, akik megértik, ismerik, esetleg szintén űzik ezt a nagyon sok örömet adó elfoglaltságot, mint te.

Facebookon már több magyar csoport is alakult a témában, mindegyiknek megvan a maga stílusa. Az általam vezetett Bullet Journal Klub a funkcióra helyezi a hangsúlyt és csak ezután kap szerepet a külső megjelenés.

+1

A Bullet Journal egy nagyon jó lehetőség, ha saját tervező naplót szeretnél. Azt, hogy mit nevezünk Bullet Journalnak, azt nem lehet tisztán megfogalmazni. Sokan vagyunk úgy, hogy már a rendszer publikálása előtt is vezettünk tervező naplót, csak nem tudtuk, hogyan „hívjuk”. Nem tudtuk, hogy mások is űzik ezt a hobbit. Ezzel az egyszerű hívószóval pedig könnyen rátalálunk olyan emberekre, akinek ez az írott forma felel meg a rendszerezett élet kialakítására.

Amit ezzel mondani szeretnék az az, hogy ne az határozza meg a füzetedet, hogy Bullet Journal-nak lehet-e hívni vagy nem. Hogyha kitalálsz valamit, az belefér-e a Bullet Journal keretei közé vagy nem. Ne tartson vissza semmi, ha úgy érzed, hogy neked más forma, metódus vagy eszköztár felelne meg! A te füzeted (és a füzet alatt itt bármilyen felületet értek)! A te életed része lesz, senki másnak! Egyetlen dolga van, hogy betöltse azt a funkciót, amiért létrehoztad.

One thought on “Bullet Journal lépésről lépésre

Comments are closed.