Bullet Journal, a könyv

Függetlenül attól, hogy hiszek-e a véletlenekben, vagy sem, azért nem minden nap történik meg az emberrel, hogy pont akkor keresik meg az Édesvíz Kiadótól, amikor meg akarja vásárolni náluk Ryder Carroll könyvét, A Bullet Journal módszert. Persze a történethez hozzátartozik, hogy pont az említett könyv miatt kerestek meg, pontosabban keresett meg a marketingjükről egy kedves kolléganőjük, akivel aztán telefonon is beszéltem még aznap. És a sztorihoz még azt is hozzátenném, korábban már gondoltam rá,  hogy felhívom őket, meséljék el, hogyan is történt ennek a könyvnek a magyarországi kiadása. És a történet itt még nem ér véget!

Azt hiszem világszerte  izgalmas várakozással telt 2018. októbere a Bullet Journal rendszer használói között, hiszen Ryder Carroll már jóval korábban bejelentette , hogy 2018. október 23-án fog megjelenni a könyve. És nem csak az USA-ban, hanem egyszerre több országban is elérhető lesz. Folyamatosan tájékoztatott minket a könyv születésének történetéről, és meg is lehetett  rendelni a könyvet előre.

Talán nem én vagyok az egyetlen, aki igencsak meglepődött, hogy Magyarországon ilyen gyorsan megvásárolhatóvá vált Ryder Carroll könyve. Hiszen csak pár héttel az október 30-i megjelenés előtt derült ki (legalábbis számomra), hogy nálunk is kapható lesz, hogy mi is a között a – ha jól tudom – 28 ország között vagyunk, ahol az amerikai megjelenéssel szinte egy időben jelent meg a mű .

A történet tehát ott folytatódik, hogy félúton az Édesvíz kiadó Ráday utca boltja felé, egy üzenetváltás és egy telefonhívás után, végül a kiadó megtisztelt engem egy ajándék példánnyal. Sőt, ennél még egy kicsit többel is, hiszen rengeteg kérdés fogalmazódott meg bennem a könyv kiadásával kapcsolatban. A kérdéseimre is választ kaptam tőlük, amit lentebb olvashattok.

Hát nem hihetetlen?

Milyen szempontok szerint választotta ki Ryder, hogy mely országokban jelenjen meg a könyve?

Édesvíz Kiadó: Ryder azt szeretné, hogy a legszélesebb körben, minden országban megismerjék eredeti módszerének lényegét, hiszen a Bullet Journal technika globális mozgalommá fejlődése bizonyítja, hogy sokak számára hasznos és egyben lelkesítően izgalmas naplózási rendszert talált ki – eredetileg saját magának.

Hogyan tudta elérni, hogy több országban is egyszerre jelenjen meg a könyv?

É.K.: Kemény, a végletekig összehangolt munkával, rengeteg szervezéssel. Ha valaki jó ebben, akkor az Ryder Carroll.:)

Találkoztatok Ryderral személyesen is?

É.K.: Sajnos nem, de reménykedünk benne, hogy a hazai sikerek következtében hozzánk is ellátogat majd. Jelenleg Amerikában turnézik, ahol könyve elképesztő sikerrel robbant be a különféle toplistákra. A New York-i ősbemutató a BuJo hihetetlen sikertörténetében is új fejezetet nyitott, ugyanis a megjelenést követő néhány órában a BuJo-zás rajongói az Amazon.com általános toplistájának 24-ik helyére repítették a régen várt kötetet. Ilyet nagyon ritkán látni, az Amazon TOP 100-as listájának közelébe kerülni is kiemelkedő teljesítmény, pláne, ha első könyves szerzőről van szó. Sokat elárul a könyvről és a szerzőről is, hogy Ryder Carrollnak ez sikerült.

Milyen különleges kérései voltak Rydernak?

É.K.: A szerző ugyanazt az élményt akarta átadni minden BuJo-rajongónak, függetlenül attól, a világ mely részén veszik kezükbe a könyvét, ezért különösképpen figyelt arra, hogy valamennyi kiadás pontosan ugyanolyan legyen. Arculatában, megjelenésében és tartalmát tekintve is Ryder eredeti könyvének kell visszaköszönnie A Bullet Journal módszer minden egyes oldalán (azonos borító, pontos fordítás, azonos betűtípusok, ábrák stb.).

Hogyan választottátok ki, hogy ki fordítsa a könyvet? (Még csak a könyv elején járok, de már most is
találkoztam olyan kifejezésekkel, amit mi egész máshogy használunk.)

É.K.: Az Édesvíz Kiadó az elmúlt 30 évben csak professzionális fordítókat alkalmaz. Ebben az esetben is így történt, azonban ez olyan szempontból különleges kiadvány, hogy a BuJo technika használata megelőzte a könyv kiadását minden országban. Mindenhol előfordulnak szóhasználati különbségek. Ryder is, mi is rugalmasak vagyunk, és szeretnénk, ha az olvasók elégedettek lennének. Várjuk szeretettel az ilyen kifejezéseket, és készek vagyunk az utánnyomásban módosítani azokat, hogy még jobb legyen a felhasználási élmény.

Várható, hogy lesz magyarországi könyvbemutató Ryderral?

É.K.: Könyvbemutató nem lesz, de nem kizárt, hogy amennyiben sikeres lesz a könyve, meglátogatja a hazai BuJo-rajongókat.”

Köszönöm az Édesvíz Kiadónak a válaszokat és ajándék példányt is, amit ebben a videóban mutatok be neked:

Ebben a videóban pedig Ryder Carroll beszél arról, hogy mi is A Bullet Journal módszer:

4 thoughts on “Bullet Journal, a könyv

  1. Megvettem a könyvet és elkezdtem olvasni. Főleg pozitiv hatással volt rám. Én eddig Filofaxot használtam és a jövőben is azt fogok, de bizonyos mértékben a BuJo szerint vezetek egy füzetet. Lehet, hogy kicsit meglepő amit irok, de a felsorolt hivtakozások alapján és bizonyos megjegyzések szerint nekem (én a szocializmusban születtem és nőttem fel, a rendszerváltozáskor még kb. 20 évig dolgoztam, jelenleg nyugdijas vagyok!) az a benyomásom, hogy régen mindent a szovjetek találtak fel és az ő véleményük a mérvadó, a könyvből az derül ki, hogy mindent az amerikaiak találtak fel és az ő véleményük a jó. Ez a szerző nemzetigét tekintve érthető is. De ha külföldre is terjeszteni akarja a könyvét, jó lenne ott is körülnézni. Furcsa volt olvasni, hogy a tudosók megállapitották, hogy az iskolások ha nem kézzel irják a házi feladatukat, az mennyivel rosszabb. Jó lenne tudni ez pl. az általános iskola mely osztályaira vonatkozik. Nálunk általában kézzel irnak házi feladatot és fogalmazást. Tudosok még nem foglalkoznak ilyen kérdéssel. A könyvnek a közepén tartok, de részletes véleményt majd csak akkor irok, ha befejeztem.

    1. Köszönöm, hogy leírtad a véleményedet. Még én sem értem a könyv végére. Kíváncsian várom, hogy mennyire fog változni az a kép a könyvről és Ryderről, ami eddig kialakult bennem a könyv olvasása kapcsán.

  2. Elolvastam a könyvet, de egyáltalán nem tetszett a tartalma. (A borítója viszont nagyon!)
    Ha nem tudtam volna korábban innen-onnan (főleg tőled), hogy mi is az a bullet Journal, akkor nem értettem volna a könyvet.
    A fickó szerintem csak a saját egyéni problémája miatt nyafog x oldalon keresztül, de NEM írja le, hogy hogyan kell/érdemes elkezdeni a módszert alkalmazni.
    Az egész könyv-mizéria csak arra volt jó, hogy a 15 perces hírnevét meglovagolva pénzt csináljon. De nem tartom korrektnek, hogy a „módszer leírásaként” reklámozzák a könyvet, amikor nincs is róla szó benne.

    1. Szia! Kicsit vitatkoznék veled, szerintem benne van a BuJo leírása a könyvben. De nekem sem volt olyan egyértelmű belőle, hogy mit hogyan is gondol. Kellett hozzá, hogy már ismertem a rendszert. Azért módszer a könyv címe, mert többről van szó benne, mint magáról a Bullet Journal-ról, ami a honlapon is fent van. Attól függően, hogy ki hol tart a tudatos életszemlélet kialakításában, hasznos lehet a könyv többi része is. Sajnálom, hogy nem tetszett. Abban egyetértek veled, hogy talán az túlságosan hangsúlyozva van benne, hogy úgy kellene csinálni, ahogy ő azt kitalálta, közben szerintem pont az lenne az egész lényege, hogy a BuJo lehet egy jó alap, ami segítségével mindenki kifejleszti a hozzá legjobban passzoló naplóvezetési módot…

Comments are closed.