Kalligráfia? Együtt könnyebb!

Rengeteg csoportot lehet már találni a Facebookon, de van egy, amelyik abban segít neked, hogy legyen indíttatásod rendszeresen gyakorolni a kalligráfiát, és egyre szebbé váljon az írásod. Ez a Kalligráfia és Lettering gyakorlócsoport.

Habár számomra a tartalom előbbre való, mint a kinézet, a kalligráfiának, mint díszítő technikának én is lelkes híve vagyok. Egyrészt, mert ez önmagában is lehet egy élvezetes hobbi, másrészt, könnyen és gyorsan lehet eredetivé varázsolni a füzetünket általa.

De ebbe is bele kell jönni, gyakorlás nélkül nem megy.

A fent említett csoportban minden hónapban van egy téma, minden napra vannak feladatok, így irányítottan tudsz gyakorolni az otthonodból, mégis egy közösség tagjaként vehetsz részt ebben a folyamatban. Akkor érdemes csatlakoznod ehhez a csoporthoz, ha benned is van egy igény, hogy könnyedebben menjen a szépírás, csak eddig nehezen vetted rá magad, hogy otthon leülj gyakorolni. De 2018. novemberében van még egy okod, hogy csatlakozz ehhez a közösséghez. Ennek a hónapnak a témája ugyanis a Bullet Journal!

A novemberi feladatokat Vellerné Lamos Juliannával, a csoport egyik vezetőjével közösen állítottuk össze. Csupa olyan kifejezés, olyan szavak kerülnek majd elő, amelyeket rendszeresen tudsz majd használni a füzetedben. Akkor is érdemes részt venned a novemberi kihívásban, ha még nem tudod, hogy mi az a Bullet Journal, de a kalligráfia érdekel, hiszen naponta kerülnek majd fel leírások, magyarázatok az egyes kifejezésekről, és a rendszer felépítését is elmagyarázom neked.

Julcsi megkért, hogy írjak pár szót a Bullet Journal-ról, és mutatkozzak be egy kicsit a csoport tagjainak. Íme!

Mi az a Bullet Journal?

Az első nap szava a Bullet Journal. Ha még sosem hallottad, vagy hallottad ugyan, de nem tudod, mit jelent, akkor lerántom a leplet erről a divatos tervezőfüzetről.

A Bullet Journal nem más, mint egy rendszer. Egy rendszer, melynek útmutatása alapján egyszerűen és átláthatóan tudod összegyűjteni, valamint elrendezni a feljegyzéseidet, legyen szó akár eseményekről, teendőkről, vagy egyszerű jegyzetekről. Nincsenek kőbe vésett szabályok, ezért úgy tudod variálni az elemeit (elhagyhatsz  bármit és kedved szerint bővítheted  a füzeted tartalmát), és úgy tudod formálni az oldalak elrendezését, ahogy a te személyiségedhez a legjobban illik. Egy üres füzet és egy toll pont elég a vezetéséhez, de ha kedved tartja bevetheted a dekorációs kellékek széles skáláját. Ha igényed van rá rajzolhatsz is bele, de ugyanolyan jól működik akkor is, ha nincs benne rajz.

Pár napja jelent meg Ryder Carrollnak, a Bullet Journal megalkotójának a könyve magyarul. Ebből az alkalomból már magyar nyelven is elérhető a Bullet Journal-t (BuJo) bemutató videó, amiben röviden össze van foglalva a lényeg:

Ha pedig további cikkeket szeretnél olvasni róla, akkor nézd át ezt az oldalt, itt gyűjtöttem össze a Bullet Journal témájú bejegyzéseimet.

Ha pedig máris szeretnél belevágni, és elkészítenéd a saját BuJo-dat, akkor itt tudsz feliratkozni egy ingyenes, 8 napos email tanfolyamra, melynek során lépésről lépésre segítek a füzeted elkezdésében, és a hozzá kapcsolódó rutinjaid kialakításában.

Hogyan kerültem kapcsolatba a Bullet Journal-lal?

Igazából ez egy elég hosszú történet lenne, de mivel korábban már írtam erről nagyvonalakban, így most csak röviden foglalnám össze a Bullet Journalhoz vezető utat:

 • mindig is imádtam a naptárakat
 • szerettem eltenni az emlékeimet, leírni a fontos történéseket, de sosem voltam rendszeres naplóíró
 • kipróbáltam leckefüzetet, majd üres füzetben vezettem a leckéimet és az egyetemi feladataimhoz köthető teendőimet a saját rendszerem szerint
 • többféle felépítésű határidőnaplót kipróbáltam a feladataim vezetésére – napi beosztásút, heti beosztásút jegyzetfüzetrésszel, gyűrűs kalendáriumot, de egyik sem felelt meg az elképzeléseimnek
 • 2016-ban már saját készítésű határidőnaplóm volt – két füzet – egy az eseményeknek és gyűjteményeknek, egy másik pedig a napi tervezőnek, de még ez sem volt az igazi (bár nagyon szerettem)
 • tovább nézelődtem interneten a megfelelő határidőnapló vagy füzet után kutatva, mígnem rátaláltam 2016 őszén a Bullet Journalra
 • sokáig csak lehetőségként tartottam számon és ismerkedtem, inspirálódtam a témában, majd 2017. tavaszán rendeltem egy Bullet Journal kiadású Leuchtturm1917 jegyzetfüzetet, és júniusban belevágtam ebbe a nagy kalandba.

Miért ajánlom ezt a a módszert?

A sok, mellette szóló érv közül talán kettőt emelnék ki:

 1. Tudatosabbá válsz. Valószínűleg ezt bármilyen határidőnapló segítségével el tudnád érni, ha megfelelően használod, de a Bullet Journal nagy előnye, hogy itt te magad készíted el a tervezőidet! Legyen szó éves, havi, heti vagy napi tervezőről! Ezért számba kell venned, hogy miről szól az életed, milyen eseményeket, teendőket kell listázzál, minek kell helyet találjál az egyes oldalakon. Elgondolkodsz azon, hogy hogyan tudnád hatékonyabban kezelni a feladataidat, és ezt a folyamatot támogatod egy folyton változó tervező felülettel. Kiegészítheted követőkkel és gyűjteményekkel a füzetedet, ha éppen arra van szükséged. Tudni fogsz az életed fontos dolgairól és nem csak úgy történnek veled a dolgok.
 2. Jobban megismered magad. Mivel rendszeresen vezeted a füzetedet, látni fogod, hogy milyen feladatok, milyen események fontosak most neked annyira, hogy betervezd őket a napjaidba. Egyáltalán, miről szól az életed? Látni fogod, hogy milyen feladatokkal boldogulsz nehezen, miket halogatsz hetekig. Felismered, hogy mi az, amit el kell hagyjál, és mi az az irány, ami előrébb visz. Nem csak le fogod írni a dolgokat, hanem elkezdesz dolgozni azon, hogy megtaláld azt, amit igazán szeretsz.

Mit keres a Bullet Journal egy kalligráfiás csoportban?

Sokan csak azért kezdenek el Bullet Journal-t vezetni, mert szeretnek kreatívkodni. Matricákkal, washi tape-pel, rajzokkal, színes filcekkel dekoratívvá varázsolni egy-egy tervező oldalt. Ez a lehetőség is benne van egy BuJo-ban.

Függetlenül attól, hogy az életed rendszerezettebbé tétele, vagy kreatív éned kiélése a célod a BuJo-val, kalligrafikus feliratokkal egyszerűen és ízlésesen tudod stílusossá varázsolni a füzetedet. Sokféle pozíciót tudsz találni egy-egy díszesebb feliratnak, például

 • készíthetsz hónapkezdő oldalt
 • a havi terveződbe felírhatod a hónap nevét
 • a heti terveződbe a napok neveit emelheted ki így
 • a napi terveződ fejlécét dobhatod fel vele
 • a gyűjteményeid elnevezéseit teheted vele különlegessé stb.

Hol találkoztam a kalligráfiával és mi tetszett meg benne?

Szerintem nincs olyan ember, aki Bullet Journal-t vezet és még nem találkozott a kalligráfiával! De komolyan! Számtalan fénykép és videó kering az interneten a BuJo-ról, amit inspirációért néz ember. Rendre előkerülnek a szép feliratok. Én is szerettem volna megtanulni ilyen szép feliratokat készíteni, legfőképpen azért, mert tényleg egy gyors és ízléses díszítő elemnek tartom.

Először Dawn Nicole Designs oldalát nézegettem, de nehezen vettem rá magam, hogy bele is vágjak. Aztán tavaly télen az egyik Bullet Journal Klub törzstagról kiderült, hogy ezzel foglalkozik, és hozzá jártam egy több alkalmas workshopra (erről itt olvashatsz élménybeszámolót). Végre gyakorlatban is kipróbáltam, amit a neten láttam!

Sokáig a napi tervezőm elkészítésénél naponta gyakorolgattam egy kicsit, de az volt a tapasztalatom, ha nem melegítek be, akkor fele olyan szépen sem tudok írni. Így most egy ideje hanyagolom a kalligráfiát, de azt találtam ki, hogy novemberben én is újra felveszem a fonalat és naponta csinálom a Kalligráfia és Lettering gyakorlócsoport tagjaival a feladatokat.

November –  Bullet Journal

És akkor lássuk, milyen szavak és kifejezések kerülnek elő ebben a hónapban.

Ha jobban tetszik, angolul is végezheted a feladatokat.

Jó gyakorlást!

Ha lenne még kérdésed felém, nyugodtan tedd fel hozzászólásban!

Örülök, hogy elolvastad ezt a hosszúra nyúlt bemutatkozást! Izgatottan várom, hogy mennyire fognak tetszeni a csoport tagjainak a novemberi feladatok!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .