Kalligráf workshopon jártam

Már régóta szemeztem vele, de valahogy az első lépést sehogy sem tudtam megtenni. Aztán kiderült, hogy a Bullet Journal Klub egyik törzstagja nemhogy ismeri az ecsetfilces kalligráfia rejtelmeit, de még oktatja is! Adva volt sok lelkes ember, akik velem együtt szintén szerették volna megtanulni, hogy hogyan kell megtanulni a szépírásnak ezt a formáját, és adva volt egy lelkes oktató.

Így történt, hogy tavaly, az év végi hajtás közepette eljutottam egy kalligráfia workshopra . És amit nem is sejtettem… no de erről majd később!

Kalligráfia

A hagyományos kalligráf technikához speciális íróeszköz és tinta szükséges. Sok gyakorlás útján érheti el valaki, hogy ezt a folyó szépírást megtanulja. Az ecsetfilces kalligráfia a hagyományos kalligráfiától abban különbözik, hogy ecsetfilcet használunk az íráshoz. Ami egyrészt egy jóval olcsóbb eszköz, másrészt a vele való írás is más technikát igényel. Könnyebb ugyan megtanulni vele szépen írni, de a sok gyakorlást ebben az esetben sem lehet megúszni.

A workshop

A foglalkozást Anna tartotta (,ha kíváncsi vagy rá, látogass el a Kalligráf megoldások oldalra). Először az elméleti tudnivalókat mondta el nekünk és arról is bővebben beszélt, hogy miért pont ezt a fajta betűtípust és írási módot tanítja meg nekünk. Hozott magával többfajta ecsetfilcet, így azt is ki tudtuk próbálni, hogy melyik márka mennyire áll kézre, milyen a színe és mennyire üt át a füzetünk lapján (bizony, mert mindannyiunknál ott volt a Bullet Journalunk is).

Az elmélet és a bemelegítő gyakorlatok után (elvégre kössük össze a két agyféltekénket, ha már úgy könnyebb alkotni), elkezdtünk gyakorolni az előre elkészített lapokon. Először csak vonalakat, vonalkapcsolatokat, majd a betűket is szépen sorra vettük. Közben Anna figyelt minket és hasznos instrukciókkal látott el bennünket. Segített, ha elakadtunk.

Ami nagyon jó ebben az egészben, hogy rögtön sikerélménye van az embernek. Bár a betűket nagyon nehéz egymás mellé illeszteni és szavakká formálni, de azonnal van látható eredmény, ami nagyon inspiráló.

 

Cecília Tóth (@cili_zezil_kreidot) által megosztott bejegyzés,

Workshop kontra online tanfolyam

Szeretem az online tanfolyamokat. Jó, hogy nem vagyok időponthoz kötve, nem kell félnem, hogy lemaradok vagy nem tudok elmenni a következő órára és azon sem kell agyalnom, hogy a lányaimra ki vigyáz addig.

De azért megvan a hátránya is az online világnak. Nincs személyes kapcsolat, nem javítja ki senki a hibáidat, nincs azonnali visszacsatolása a munkádnak és a kérdéseidre sem kapsz rögtön választ. Arról nem is beszélve, hogy ha bár valóban könnyebb otthonról tanulni, a valóban elmélyült, csak a tanulásra szánt időt nehezebb megteremteni. Óhatatlan, hogy megzavarnak közben, hogy ezt vagy azt el kell intézz stb.

A workshopon, bár valóban nagyobb szervezést igényel a részvétel, megkapod a nyugalmat. Azt, hogy abban a két-három órában garantáltan semmi egyéb gondod nincsen, mint hogy magaddal foglalkozz és kikapcsolódj.

Szóval szerintem érdemes mindkettőn részt venni, mert teljesen más az erősségük.

És amit nem vártam, az az a kellemes ellazult állapot, amit akkor érzel, amikor valamilyen ritmusosan ismétlődő cselekvést végzel. Belekerülsz egyfajta tudatállapotba. Nevezhetjük flow-nak is akár. Hiszen a kalligráfiának is van egy nagyon kellemes ritmusa, ahogy a vékony és vastag vonalak követik egymást.

Az eszközök

Bármilyen papírra tudod gyakorolni a kalligráfiát, de kezdetben nagy segítséget jelent, ha meg van vonalazva a lap.

A betűk mérete nagyban függ attól, hogy mekkora ecsetfilcet használsz, milyen vastag a hegye.

Én ezen a workshopon találkoztam először a Tombow ABT ecsetfilccel, szerelem első vonásra! Ez egy kéthegyű ecsetfilc, a másik végén egy sima filc van. Mivel elég vastag a hegye, nagyobb betűket tudsz vele szépen írni.

A Pentel is nagyon jó minőségű ecsetfilceket gyárt, ez egy fokkal olcsóbb kategória, mint a Tombow, viszont ez csak egyhegyű. Ennek sokkal kisebb a hegye, így kisebb feliratokat is könnyen lehet készíteni vele.

A FaberCastell  Pitt Artist Pen ecsetfilcei is nagyon szép színekben kapható.

(A Tombow, a Pentel és a Faber-Castell is nagyon jól “viselkedik” a Leuchtturm1917 lapjain, nem áztatja el és nem látszódnak át jobban, mint a tűfilcek vagy a tollak.)

A Copic is nagyon jó minőségű, viszont ez sajnos eláztatja a Lt1917-es füzet lapjait.

Az ICO ecsetfilceknek nagyon puha a hegyük, talán ez lehet az oka, hogy ezekkel én nehezen boldogultam. A vastag vonalakhoz erősen le kell nyomni a tollat a papírra, és ahogy lenyomom, valahogy ez nem elég stabil számomra.

Nagyon sokféle ecsetfilcet lehet találni, itt van például a Japanese Traditional Colors,  vagy a Pigma brush. Ha te is a Bullet Journalodat szeretnéd majd kalligráfiával feldobni, akkor érdemes a füzetedben kipróbálni a filceket, mielőtt megvennéd őket.

Kalligráfia és Bullet Journal

Ha követsz egy ideje, akkor tudhatod, hogy nem különösebben vagyok híve a füzet díszítgetésének. Pontosabban a kötelező jelleggel történő díszítgetésnek nem. Nálam ez inkább hangulat és idő függvénye.

Elég letisztult a füzetvezetési stílusom. Amivel játszani szoktam néha, az a napi tervezőm fejlécének elkészítése. A kalligráfiát is azért szerettem volna megtanulni, mert könnyen és gyorsan lehet vele tetszetős fejlécet alkotni. Ez az a hely, ahol napi szinten gyakorlom a kalligráfiát. Közelről elég bizonytalanok még a vonalaim, de azért messziről tetszik így is.

Azóta voltam még egy alkalommal workshopon és van még pár további alkalom hátra. Mindig egy kicsit hozzáteszünk a korábban megszerzett tudásunkhoz. És így legalább nincs mese, biztosan gyakorlom egy picit az ábécé összes betűjének kalligrafikus rajzát legalább havi egyszer. Bizony, a kalligráfia inkább a rajzoláshoz közelít, mint az íráshoz. Így gondolj rá te is! Rajzold a betűket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .