Tervezz, hogy spontán lehess

Számtalan előnye van annak, hogy ha előre tervezel. Átláthatóbbá válnak a napjaid, nem felejted el a fontos dolgokat, nem futsz a feladataid után stb. De hogy azért tervezz, hogy aztán spontán lehess? Ez sem egy utolsó szempont ám!

Hiszen mennyire lehet örülni egy nem várt meghívásnak, egy utolsó pillanatos színházjegynek, egy sebtében eldöntött pizzázásnak, sőt akár egy hirtelen felindulásból elkövetett tűzhelypucolásnak is. A spontán program általában valamilyen váratlan izgalmat és jókedvet hordoz magával (kivétel, ha valamiért rosszul sül el) . Valamit, amire nem számítottál, amire nem készültél, amire nem kellett készülnöd és mégis ott van! Nincs más dolgod csak átélni!

Ezért tervezz és a spontán cselekedeteidet tényleg úgy tudod  majd élvezni, mint valamilyen különleges eseményt!

Hogyan is történnek a dolgok, ha nincs mögötte tervezés

Hiszen ha véletlenszerűen végzed a feladataidat, és maximum a már kialakult rutinjaidra támaszkodsz, akkor gyakorlatilag minden tetted spontán. Teszed, ami éppen az eszedbe jutott, belekezdesz valamibe, ami a szemed elé kerül, nincs mögötte tudatos döntés. Hiába haladsz a dolgaiddal, ha nem látod, hogy merre mész. Hiába ugrik be egy szuper programlehetőség, nem lesz különbség a többi „programodhoz” képest, hiszen minden tetted csak úgy jön, nincs betervezve.

Hogyan alakul a napod, ha megtervezed

Van egy listád, ami szerint végrehajtod a feladatokat

  • Az egész napodra negyedórás/félórás ciklusokban különböző feladatokat írsz elő magadnak
  • Készítesz egy idővonalat és azon jelölöd kategóriánként az elvégezendő feladatokat.
  • A napi terveződben listázod az aznapra betervezett feladatokat.

Látható, hogy a tervezésnek is vannak szigorúbb és lazább formái is. Így akkor is megtalálhatod a hozzád közel állót, ha egész nap pontos iránymutatásra van szükséged, és akkor is, ha szereted rugalmasabban alakítani az elvégezendő feladatok sorrendjét.

A lényeg nem a precízségen van, hanem azon, hogy valamilyen iránymutatás alapján végzed a feladatokat és nem hirtelen felindulásból. Így jobban tudod kontrollálni, hogy ne látszattevékenységekkel teljen az időd nagy része, és arra is jobban oda tudsz figyelni, hogy olyan feladatokra is sor kerüljön, ami egy távolabbi nagyobb cél felé vezetnek téged.

Váratlan kontra spontán

Akik szeretik, hogy a tervek pontról pontra megvalósuljanak, azok bizony elég sokat bosszankodnak, amiatt, hogy rendre beesik egy váratlan feladat, és ezzel borítja a jól kitalált napi tervet. Mert bizony váratlan események mindig vannak. Ha másért nem hát azért, hogy leadj a maximalizmusodból és gyakorold a rugalmasságot.

A váratlan esetek azonban nem keverendők össze a spontán eseményekkel, feladatokkal. Mindkettőt egy tőlünk független esemény okozza, de amíg a váratlanság megtörténésébe nincs beleszólásunk, addig a spontán eseményről mi határozunk. Habár a váratlan esemény is okozhat számunkra örömöt, a spontán feladatok mellett kizárólag azért döntünk, mert kedvünk van hozzá.

És itt jön a képbe a következő előnye a tervezésnek.

Gondtalan spontán lét

Azon túl, hogy lesznek tervezett és spontán cselekedeteid, még egy érv szól a tervezés mellett. Tudni fogod, hogy van-e akadálya annak, hogy elfogadd a meghívást / engedj a hirtelen vágyadnak és valami olyasmit csinálj, ami nem is volt betervezve! Előtted a terveződ és látod, hogy van-e valami más programod akkora, van-e elhalaszthatatlan feladatod. Látod, hogy mit kell átszervezz miatta, mit kell áttolnod egy másik napra. Tudni fogod, hogy nyugodtan ott lehetsz, ahol lenni akarsz, mert sehol máshol nem kell lenned.

Szóval, ha a fentiekből nem lett volna egyértelmű, akkor arra biztatlak, hogy kezd el megtervezni / átgondolni a napjaidat. És ha szembe jön veled egy szuper program, merj rá  nyugodt szívvel igent mondani.

Ha szeretnél egy útmutatót a napod megtervezéséhez, azt itt találod.