Bullet Journal – idővonal

Van az úgy, hogy hiányzik a hagyományos határidőnaplók nyújtotta beosztás az egyes napoknál. Amikor jó lenne, ha ott lenne a reggel 6-tól este 10-ig tartó időszak félórás vagy órás beosztásban. Néha hiányzik ez a kis segítség, hogy elnavigáljuk magunkat a napi teendőink és programjaink közt.

De nem kell lemondani erről a segítségről csak azért, mert magadnak készíted el a napi terveződet. Sőt, azon túl, hogy átlátható módon tudod vezetni a napi eseményeidet és teendőidet, még más funkciót is tudsz adni az idővonalnak.

Mi az idővonal?

Az idővonal – vagy ha külföldi oldalakat is olvasol, a timeline – nem más, mint hogy felírod magadnak a nap óráit. Szokás két vonalat húzni egymás mellé és a két vonal közé írni be az órákat.

Ezután itt jelölöd magadnak a nap történéseit, így átláthatóvá válik a napod, hiszen egyszerre nem tudsz több dolgot csinálni (vagy mégis?).

Röviden összegyűjtöttem, hogy milyen lehetőségek közül választhatsz, amikor idővonalban gondolkozol.

Az irány

Mivel te rajzolod magadnak, nem kell a hagyományos keretek között maradnod. Az idővonalat elkészítheted

 • vízszintesen
 • függőlegesen
 • vagy körkörösen, amit chronodex-nek hívnak, illetve spirálisan, amit pedig spiraldex-nek neveznek (ezekről majd egy későbbi bejegyzésben írok)
 • egysorosan
 • vagy több sorosan
A terjedelem

Az idővonalban felrajzolhatod

 • az egész napot 0-tól 24 óráig
 • az ébren töltött órákat
 • egy napszakot vagy pár órát, ha csak ennyire van szükséged egy kis szervezettség eléréséhez.

A funkció

Az idővonal nagyszerűen kiegészíti a napi terveződet, de bátran találj neki másik funkciót is!

Felvázolhatod segítségével egy átlagos napodat. Mikor és mi történik. Mennyi időt vesz igénybe és milyen sorrendben követik egymást az események. Egy átlagos nap átfogó képet ad neked arról, hogy milyen mederben folyik az életed, mivel töltöd a mindennapjaidat. Ezt leginkább később visszalapozva fogod értékelni, amikor például már csak egyszer alszik nappal a kisbabád, vagy amikor már nem egyetemista vagy hanem elkezdesz dolgozni. Jó lesz visszatekinteni, hogy ” jé, akkor még az volt a szokás”!

Ugyanígy kiragadhatsz a napból egy időszakot és ehhez gyűjtöd össze a rutinokat. Például amikor a nyári szünet után újra kezdődik az iskola, jó lehet előre átgondolni egy idővonal segítségével, hogy mit, mennyi idő alatt és milyen sorrendben kellene elvégezni reggelente, hogy mindenki időben beérjen az iskolába-munkahelyre. Kezdetben ez egy jó kis vezérfonal lehet, aztán egy idő után már rá sem kell pillantani, hanem megy minden rutinszerűen.

Az is jó ötlet, ha nem csak egy átlagos napodat rajzolod fel az idővonal segítségével, hanem egy ideális napodat is ábrázolod egy idővonalon. Ez egy jó kiindulópont lesz, ha összeveted a kettőt. Látni fogod, min kell változtassál, miben kell változnod, hogy elérd az ideális állapotot.

Az idővonalat kinevezheted csak egy bizonyos tevékenység figyelésére (például csak azt jelölöd, hogy mikor és mennyit alszik a gyermeked). Nem jelölsz benne semmi mást, csak ezt az egy dolgot.

Ezt a taktikát figyelembe véve, készíthetsz magadnak egy adott tevékenységre egy olyan havi figyelőt, aminek az idővonal az alapja. Egymás mellé rajzolsz egy egész hónapnyi idővonalat és jelölöd bennük például, hogy mettől meddig alszol. Szóval az idővonalak segítségével látni fogod, hogy melyik nap mennyit aludtál és mikor.

A cél

Kétféle célod lehet az idővonallal. És ezt a két célt még kombinálni is tudod.

 • Választhatod, hogy előre készíted el és előre töltöd meg tartalommal, azaz tervezésre használod.
 • De dönthetsz úgy is, hogy a nap végeztével jelölöd magadnak, hogy mivel töltötted el a napodat. Ez egy egyszerű módja a nap történéseinek dokumentálására. Arra is alkalmas lehet, hogy rájöjj, „mivel telt már el megint a nap?”.
 • Érdekes megállapításokra juthatsz, ha egymás alá vagy mellé két idővonalat is rajzolsz: egyet használsz tervezésre, egyet pedig dokumentálásra. Összevetheted, hogy mennyire tudod jól megtervezni a napodat. Mi az, ami jelentősen több időt igényel, milyen feladatok maradnak el rendszeresen és átgondolhatod, hogy vajon ennek mi az oka. ( Külföldi oldalakon „parallel time ladder” néven találhatsz erre mintákat.)
A mód

Elkészült az idővonalad, tudod, hogy mire fogod használni és mi a célod vele, már csak azt kell eldöntened, hogy hogyan használod.

 • Jelölheted színkódokkal a különböző eseményeket/tevékenységeket. Így már ránézésre látod mivel mennyi időt fogsz eltölteni.
 • A színkódokhoz hasonlóan különböző jelekkel is jelölheted magadnak a különböző tevékenységeket.
 • Nyilakkal és feliratokkal jelölöd magadnak a nap történéseit. A nagyobb időintervallumot felölelő feladatokat kapcsos zárójellel is megjelölheted és ehhez írsz magadnak megjegyzést. Ennek a verziónak egy speciális formája az „idő létra” (time ladder), amikor a lap közepére függőlegesen rajzolsz fel egy idővonalat. Az egyik oldalra írod a programokat, eseményeket, míg a másik oldalra a teendőket.

A post shared by ursala (@honeyrozes) on

A idővonal előnyei

Azon túl, hogy segít átlátni, megtervezni a napodat és egyszerű lenyomatát tudod vele képezni egy átlagos napodnak, még a következő előnyeit emelném ki az idővonalnak:

 • zsúfolt napokon segít rendszerezni és időrendbe állítani a teendőidet
 • segít megelőzni, hogy túltervezd magad ( Ha jelölöd, hogy mikor mi a dolgod és mennyi időt vesz igénybe, akkor egyértelműen látszódni fog, hogy mi fér még bele a napodba.)
 • több kis határidőt tudsz magadnak kitűzni a nap folyamán (ha téged motivál a határidő, ez számodra egy nagyszerű eszköz)
 • a listákkal ellentétben, ha itt megcsúszol egy feladattal, akkor rögtön látod, hogy mire nem lesz időd vagy mit kell átszervezned
 • hasonlóképpen a listákkal ellentétben itt nem végtelen számú tétel szerepel, hanem pontosan annyi tétel, ami (elvileg) belefér a napodba. Ezen felül itt még időegységet is rendelsz a feladatok mellé.

Hátrányként azért megemlíteném, hogy az idővonal elkészítése egy picivel azért megemeli a napi tervezésre szánt idődet. De próbáld ki egyszer, mert egy jól átgondolt napi terv elkészítése lehet, hogy több idő, de hatékonyabb munkavégzést eredményezhet. És gyakrabban lesz sikerélményed, hiszen (elvileg) nem tervezed túl magad, illetve egy kis gyakorlással el tudod érni, hogy ne tervezd túl magad.

Ha tetszik az ötlet, de nem szeretnél ezzel szöszmötölni nap mint nap, akkor legyen ez jolly joker megoldásod és tényleg csak nagyon zsúfolt napokon használd. De mindenképpen megéri talonban tartani ezt a lehetőséget!

További ötletekért nézd meg ezt a posztom!