BuJo 2018 – Nem szokványos füzetkezdés

Nagyon sokféleképpen lehet belekezdeni egy füzetbe.

Tavaly részletesen megterveztem, hogy mi és milyen sorrendben kerüljön bele, és csak ezek után az elemek után következtek a havi és a napi tervezőim. Idén ez valahogy teljesen máshogy alakult. Én is sokat változtam és szükségem volt rá, hogy egy kicsit szabadabban álljak neki a füzetemnek, ne legyen minden kitalálva benne. Időt sem tudtam többet rászánni eddig. Így hát elengedtem a tökéletes utáni vágyat (ha már idén úgyis a fogadd el – engedd el a mottóm) és ez lett belőle.

Az előkészületek

Mivel év közben semmilyen listát nem készítettem, hogy mi működött és mi nem a füzetemben, fogtam magam és végiglapoztam a BuJomat. (Eleve nagyon szeretem lapozgatni.) Végiggondoltam, hogy

  • melyik részét szerettem használni
  • melyik része jó úgy, ahogy van és nem kell változtatáson törnöm a fejem
  • mire van rögtön szükségem
  • és egy picit azt is megnéztem, hogy mi az, amit szeretnék majd vezetni 2018-ban is, de nem úgy, ahogy 2017-ben

Azt azért megjegyezném, hogy nem feltétlen kell az új füzet kezdetének az év elejére esnie! Nálam ez most (szerencsés) véletlen, de már most látom, hogy idén nem lesz elég a füzetem egész évre. (Ez is a szabadabb használatból ered. Sokkal könnyebben nyitok egy témának, egy muszáj-leírni ötletnek egy új oldalt/gyűjteményt, mint korábban.)

A előkészületekhez még hozzátartozik, hogy szántam körülbelül 10 percet arra, hogy kitaláljam, hogyan is fog kinézni a füzetem: betűtípus, design stb. De mivel semmire sem jutottam, ezt a témát el is engedtem. Ha lesz kedvem, a következő hónapok folyamán bármikor tudok változtatni ezen (nyilván a betűtípuson nem, de egyébként szabad a pálya.).

Bullet Journal 2018

Kezdő oldal

Semmi cicó – 2018 és az 2018-as mottóm.

Jelölések

Tavaly év vége felé változtattam a jelöléseimen. Már csak ezért is megéri eljönni a Bullet Journal Klubba, mindig jó ötleteket lehet hallani/látni. Az új jelöléseimet Vadnai Réka ihlette.

 

Éves tervezők

Teljes mértékben lemásoltam a tavalyi éves tervezőimet – egy a családi terveknek van, egy pedig az egészségemnek (ez részben követő is, nem csak tervező).

 

Jövőtervező

Szintén a tavalyi mintájára készült el a jövőtervezőm is. Viszont 2019-nek több helyet hagytam, mint tavaly a 2018-nak.

 

 

Emlékeim

Ezt már évek óta vezetem, így ebből a füzetemből sem maradhatott ki – egy hónapnak egy oldal jut, egy napnak pedig egy sor. Ide írom fel a legfontosabb történéseket és adatokat.

 

Ön itt áll – 2018

Mivel még nincsenek 2018-as személyes céljaim, egyelőre csak két oldal szól a célokról. Az látszódik a képen, hogy a helyzetvizsgáló körömet rossz helyre rajzoltam fel. Az Ön itt áll lényege ugyanis az lenne, hogy évente háromszor értékelem, hogy az életem egyes területein hogyan érzem magam.

2018 alá pedig azt gyűjtöm össze, hogy hova szeretnék eljutni 2018 végére, hol látom magam. Ezek se nem fogadalmak, se nem célok. Csak egy vízió, egy elképzelés. A kép elkészülte óta ezt az oldalt is kitöltöttem már.

 

Ilyenek voltunk

Ezt a tavalyi füzetemben is nagyon szerettem ezt a részt. Ide apró dolgok kerülnek, amik most jellemezik a családomat és később is szeretnék emlékezni rá.

Ajándékötletek

Ezt a fajta gyűjteményt szintén régóta vezetem, most sem maradhatott ki.

Könyvek

Egyedül a könyvek gyűjteményén változtattam a tavalyihoz képest, és ezt már rögtön fel is írtam a füzetembe. Az egyik oldalt olyan könyveket gyűjtök, amiket szeretnék elolvasni. A másik oldalt pedig azokat írom fel, amiket el is olvastam.

Tavaly egyben volt a kettő és nagyon zavart.

Havi és napi tervező

A havi tervezőm stílusa már tavaly jól kialakult. A napi tervezőmön sem változtattam. Amire idén jobban igyekszem odafigyelni, hogy a napomat lezárjam, és ez a füzetemben is megjelenjen. Ergo minden függő tételnek megtaláljam a helyét.

 

2017-es teendő zanza

Minden függő feladatot a 2017-es BuJomból átírtam egy gyűjteménybe. Sőt, ki is egészítettem elég sok tétellel, kicsit olyan „ürítsd ki a fejed” módon. Egyelőre ezek a feladatok máshol nem jelennek meg. Azt azért jelöltem, hogy melyiket kellene elintéznem még januárban. Egyébként egyfajta folytonos-teendőlista módjára működik ( ezt szintén a Bullet Journal Klubban ihlette Csiffáry Andi, köszi!). Ha a napi tervezőmnél marad valami tétel, amit nem végeztem el, másnap sem szeretném elvégezni, és az is kérdéses, hogy ebben a hónapban el akarom-e végezni, de azért megfeledkezni sem szeretnék róla, azt felírom ebbe a listába. A napi teendőim megtervezésénél figyelem ezt a listát is, így ami fontos, az bekerül a napi tervezőmbe. Ha majd lesz több gyűjteményem, vagy csinálok projektlistákat, akkor ez a lista átalakul majd, de egyelőre pont betölti azt a szerepét, amire hivatott: megőrzi nekem a feladatokat és szól, ha muszáj elvégeznem 🙂

 

Nem szokványos, de működik

Feltűnt valami a képeken? Bizony, a legtöbb oldal még elég hiányos.

Tudom, nem az ilyen füzeteket szokták mutogatni interneten, nem is szép és nincs is kész. De pont ezért szerettem volna megmutatni neked az én mostani füzetemet, mert nem is dizájnos és nincs is kész! Mégis működik! Benne vannak a jövőbeli eseményeim, a havi feladataim, a napi tennivalóim. Látom, hogy mikor van valami esemény, határidő, fel vannak írva az elmúlt időszakban engem foglalkoztató teendők.

Az még a jövő zenéje, hogy lesz-e kedvem valamelyik délután nekiülni és a hiányzó részeket befejezni, vagy töltöm ezt a kis időt valami mással és majd hónapról hónapra készül el a füzetem. Nem beszélünk sok időről, 1-2 óra felírni pár dátumot.

Remélem, sikerült megadnom a kezdő lökést, ha eddig azért nem mertél belevágni a füzetedbe, mert attól féltél, nem lesz tökéletes vagy mert sosem tudtál rászánni pár órát. Kezd el kis lépésekben és leld sok örömöd benne!

4 thoughts on “BuJo 2018 – Nem szokványos füzetkezdés

    1. Sajnos egyelőre nem tudom, hogy technikailag ez hogyan oldható meg. A posztban a képek szerintem nem is a tartalom miatt lényegesek, hanem mert általuk szemléltethető, hogy mennyire minimális energiabefektetéssel lehet működő naplót varázsolni. 🙂

  1. Nagyon tetszik a havi terveződ Cili. De a képen a részletek nem látszanak számomra elég jól. Tudnál feltenni róla közelebbi képet?

    1. Kedves Kata!
      A következő kategóriáim (oszlopaim ) vannak:
      1. fix havi emlékeztetők (óraállás bejelentés, csekkbefizetés, szemétszállítás), névnapok, szülinapok
      2. ezzel a pici jelöléssel azt jelzem magamnak, hogy mennyire van betáblázva a napom
      3. itt elvileg a munkaóráimat számolom (nem túl hatékonyan, lehet, hogy ki is kerül innen)
      4. a nagyobbik lányomnak több programja is van már, ide ezt írom fel, hogy tudjam mivel kell készülnöm
      5. feladatok – események (és teendők ) erre a napra
      6. egy követő az éppen aktuális rendszeresen ismétlődő tevékenységeim követésére
      7. ez most üres – itt a sportolást szoktam vezetni
      8. heti teendők – nem használok heti tervezőt, de azért sokszor tudom előre, hogy valamit bizonyos héten el kellene végeznem. Ezt ide írom fel és nem a havi teendők közé.
      9. havi teendők – minden olyan teendő, amit ebben a hónapban el szeretnék végezni.

      Remélem, tudtam segíteni egy kicsit. Itt meg tudsz nézni egy másik hónapot kicsit nagyobban: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1726667144033568&set=oa.598501073658364&type=3&theater
      Cili

Comments are closed.