Ki lakik odabent?

Az év vége felé sokan szakítunk egy kis időt, hogy visszatekintsünk az elmúlt évre. Átnézzük, hogy miket értünk el, milyen események történtek velük. Egyfajta összegzést készítünk. Majd kigondoljuk, hogy mit szeretnénk elérni a következő időszakban.

Ezt az utat azonban nem csak év végén érdemes végigjárnini, hanem minden olyan alkalomkor, amikor úgy érezzük változtatnunk kell. Amikor bennünk van a tettvágy, hogy elkezdjünk lépéseket tenni a céljaink felé. Ez pedig az év bármely szakában megtörténhet.

Minden változás, minden „új időszámítás” előtt érdemes egy kicsit tisztába kerülni önmagunkkal. Kik vagyunk? Mire vágyunk? Hol tartunk most? Ki lakik mélyen bennünk? Milyen értékek határoznak meg minket?

Amint tisztába kerülünk önmagunkkal és hogy milyen értékek mozgatnak minket, minden sokkal egyszerűbbé válik. Letisztulnak a lényeges dolgok és elkezd körvonalazódni, hogy mit szeretnénk elérni.

Mégis sokszor pont ezt a legnehezebb meghatározni. Mi a legfontosabb számunkra az életben? Nyilván mindenki arra törekszik, hogy boldog legyen, hogy megtalálja a belső békéjét. No de melyek azok a „vezérlő értékek” melyek segítségével el tudjuk érni ezt az állapotot?

És nem elég meghatározni ezeket az értékeket, hanem egyfajta sorrendet is célszerű felállítani közöttük, ami a legfontosabbtól a kevésbé fontosig tart. Hogy ennek mi a jelentősége, arról még később írok.

Vannak dolgok, amiket nem lehet megspórolni az életben. Ez is egy ilyen feladat. Nem tudja más elvégezni helyetted. Viszont annál többet nyersz vele minél mélyebbre ásol önmagadban! Érdemes hát időt szakítani rá és elkészíteni magadnak az értékrendedet!

Vezérfonal

Szeretnék most ehhez egy kis segítséget nyújtani neked! Összegyűjtöttem pár ötletet, amik segítenek elkezdeni a ráhangolódást, amik  irányvonalat adnak, hogy mi alapján kezd el meghatározni az értékrendedet.

Egy kis általánosság

Korábban már írtam róla, hogy milyen meghatározó volt számomra Hyrum Smith A sikeres időgazdálkodás és életvitel 10 természettörvénye című könyve. Ebben a könyvben található egy lista, ami a Franklin Quest Co. 1992-es felmérés eredményeit közli. Ebben a felmérésben amerikai embereket kérdeztek meg vezérlő értékeikről és az adott válaszokat csoportosították, majd sorrendbe állították őket az adott elvek után elköteleződöttek száma szerint.

A lista a következőképpen néz ki :

(Az alábbi idézet Hyrum Smith: A sikeres időgazdálkodás és életvitel 10 természettörvénye című könyvéből való.)

„1. Házasság, intim társ 2. Anyagi biztonság 3. Egészség, erőnlét 4. Gyermekek, család 5. Lelkiség /vallás 6. A jól elvégzett munka öröme, a teljesítmény érzése 7. Becsületesség önmagunkkal és másokkal 8. Munkahelyi elégedettség 9. Mások szeretete/szolgálat 10. Tanulás/önképzés 11. Önmagunk tisztelete 12. Felelősségvállalás 12. Vezetői kiállás 13. Belső harmónia 14. Függetlenség 15. Intelligencia és bölcsesség 16. Megértés 17. Az élet minősége 18. Boldogság/pozitív beállítottság 19. Öröm, élvezet 20. Önuralom 21. Ambíció 22. Képesnek lenni dolgokra 23. Képzelet és  alkotóerő 24. Megbocsájtás 25. Nagylelkűség 26. Egyenlőség 27. Barátság 28. Szépség 29. Bátorság”

Az életed területei

Ha neked könnyebb, akkor elkezdheted átgondolkodni az értékrendedet az életed egyes területei alapján is. Meghatározod, hogy az egyes terület esetében melyek azok a dolgok, amik igazán fontosak neked. Majd ezeket állítod fontossági sorrendbe.

Az életed főbb területei a következőek:

  1. Család ( szűkebb és tágabb család, a hozzájuk fűződő viszony, a kapcsolat minősége, a te szereped- anya, társ, stb.)
  2. Egészség (étkezés, testmozgás, szenvedélyek stb.)
  3. Lélek (érzések, viszonyulások, viselkedési minták, spritualitás stb.)
  4. Szellem/Tanulás ( továbbképzés, vágyott tudás, önfejlesztés, stb.)
  5. Társadalom/Kapcsolatok/Közösség ( baráti kapcsolatok, társadalmi szerepvállalás, közösségi ügyek, segítés stb.)
  6. Munka/Karrier ( munkahelyi pozíció, munkahely minősége, munka milyensége, előrehaladás, fejlődés stb.)
  7. Pénzügyek ( anyagi függetlenség utáni vágy, a pénzmozgás feletti kontroll, anyagi javak fontossága stb.)

Amennyiben úgy érzed, hogy van olyan része az életednek, amit ez a lista nem fed le, úgy nyugodtan egészítsd ki vele!

Gondolkodj visszafelé

Ha még ezek után is tanácstalan vagy, akkor segítségül hívhatod Brian Tracy zéró alapú gondolkodásmódját.

Gondold végig az életed egyes területeit és tedd fel magadnak a kérdést: Ha nem lenne ez, akkor a mai tudásommal szeretném elérni/megszerezni?

Például ha most kellene eldöntenem, ugyanazt a szakmát választanám, amit kitanultam? Ha nem itt laknék, ilyen házba szeretnék költözni? Ilyen autót szeretnék? Ilyen jellemet alakítanék ki magamnak? Ilyen barátaim lennének?

Tedd fel ezeket a kérdéseket a kapcsolataid, a lelki életeddel, az egészségeddel és minden olyan dologgal kapcsolatban, amelyek érintenek téged valamilyen formában!

Ez a módszer egyben abban is segít, hogy rájöjj, hogy mit szeretnél, milyet szeretnél. De egyben segít kiszűrni, hogy mely dolgok fontosak neked igazán. Mivel vagy elégedett, mit szeretsz. Min változtatnál, mi mással tudnál azonosulni.

Fejtsd ki egy kicsit bővebben

Amikor már összegyűjtötted, hogy milyen értékek fontosak neked, akkor érdemes azt is felírnod az egyes értékek mellé, hogy pontosan mit jelent számodra az adott dolog. Miért fontos neked és mit szeretnél elérni  vagy változtatni, milyen állapotot szeretnél létrehozni vele kapcsolatban.

Így döntesz majd könnyen

Ahogy írtam korábban, akkor lesz kész a listád, ha sorrendet állítasz fel. Ha meghatározod, hogy az egyes értékek közül melyik a legfontosabb, mi következik ezután és így tovább. Ennek azért van jelentősége, mert döntési helyzetekben tudsz majd rá támaszkodni.

Előfordulhat ugyanis, hogy olyan szituációba keveredsz, amikor két, számodra fontos dolog között kell választanod. Például felajánlanak egy előléptetéssel járó jól fizető állást, amivel együtt jár, hogy gyakran kellene elutaznod hosszú időre, így kevesebbet lennél együtt a családoddal. Ha a prioritási listádon előrébb szerepel például az „aktív együttlét a családdal”, mint a „megbecsült pozíció a munkahelyeden”, akkor könnyen vissza fogod utasítani az ajánlatod. Nem lesz nehéz választanod, hiszen tudni fogod melyik döntés járul hozzá a lelki békéd fenntartásához.

Minden változik

Még a vezérlő értékeink is változnak, ezért érdemes időről időre átgondolni, felülvizsgálni önmagunkat! Te sem várhatod el magadtól, hogy ugyanazok a dolgok legyenek fontosak számodra fiatal felnőtt  vagy éppen kezdő szülő korodban!

Első alkalommal nehéz végigjárni ezt a folyamatot. Nehéz konkrétan leírni a bennünk lévő érzéseket, nehéz meghatározni önmagunkat. De amikor már egyszer végigjártad ezt a folyamatot, akkor elindítasz magadban egy gondolkodásmódbeli változást. Egyszerűbben meg tudod határozni a céljaidat, jobban oda tudsz figyelni, hogy tegyél is értük.

Összefüggésében fogod látni, hogy mi miért történik. Nem csak meghatározol egy célt, hanem tudni fogod, hogy miért szeretnéd azt a célt megvalósítani. Már csak idő és türelem kérdése, hogy el is érd őket. És olyan életet alakíts ki magadnak, ami összhangban van belső vágyaiddal.