Te már gondolkoztál ezen?

Bő egy évvel ezelőtt olvastam egy könyvet, ami meghatározónak bizonyult a dolgokhoz való hozzáállásomban, segített, hogy meglegyen az “úton vagyok”, “haladok valami felé” érzésem és mintegy a listaírásomnak is értelmet adott. Elkezdtem kontextusban látni a dolgokat.

“AHA” élmény

Már említettem korábban, hogy a naplózási és listaírási szokásaim változása nyomán egyre jobban elkezdtem érdeklődni az időgazdálkodás az időtervezés iránt. Ekkortájt vettem részt a Kreatív Kalendárium Online Tanfolyamon is. Ez nagyon jókor jött. Ugyan sok mindent nem hasznosítottam belőle a gyakorlatban (lévén hozzám közelebb áll a Bullet Journal, mint a gyűrűs kalendárium), de a gondolkozásmódomon sokat változtatott. Rájöttem, hogy érdemes foglalkozni ezzel a témával, mert azon túl, hogy nagyon élvezem, még hasznos is.

Az egyik élő kérdezz felekben a prioritások felállításához kapcsolódóan említett Budaházi Brigitta egy könyvet, amit már másnap elkezdtem olvasni és rengeteg AHA élményem lett tőle.

Egy meghatározó könyv

Ez pedig nem más, mint Hyrum Smith: A sikeres időgazdálkodás és életvitel 10 természettörvénye című könyve. A könyv két részre tagolódik: Hogyan gazdálkodj az időddel? és Hogyan irányítsd az életed?. Ezek megválaszolását 5-5 pontban, azaz 5-5 törvényben fejti ki érintve az értékrendet, időtervezést, komfortzónát, de az önismeretet és az önbecsülést is.

Olyan dolgokat ír le, amik igazából teljesen evidensek, de valahogy nem jutunk el addig, hogy gondolkozzunk rajtuk.

Mindannyiunknak van egy értékrendje. Ha nem is tudatosítod magadban, hogy pontosan mik ezek, akkor is ezek szerint cselekedsz. Legalábbis kellene, hogy cselekedjél! De sokszor a hétköznapok apró nyűgjei, a háztartás, a kötelező feladatok elveszik az idődet és nem foglalkozol azokkal a dolgokkal, amik igazán fontosak. Csak mert más dolgokat sokkal fontosabbnak érzel. Ez egy ördögi kör.

Érdemes egy kicsit tudatosabban élni. Tudni, hogy mik a valóban fontos dolgok számunkra. Kifundálni, hogy hogyan tudnánk elérni ezeket. Megtanulni beépíteni őket a napi feladataink közé.

swing-918942_640

A bennünk élő cél

Mondogathatjuk, hogy “majd ha lesz időm”! De eltelik pár év és ugyanúgy nincs időd rá. Ez egy kicsit gyanús, nem? Nincs valami mód arra, hogy most legyen időd azzal foglalkozni, amivel szeretnél? Vagy ha nem is annyira szeretnél, de muszáj, hogy elérjed vele a célodat? Egyáltalán tudod, hogy mi a célod az életben?

Ha vannak céljaid és lépéseket teszel feléjük, azt fogod érezni, hogy te irányítod az életed! Hogy tettél valamit magadért, nem csak robotolsz és pipálod a rutinszerűen elvégezendő feladataidat.

Kisgyerekes anyukaként különösen bele lehet fásulni a mindennapok egyhangúságába. Te is úgy érzed néha, hogy eltelt a nap és semmi hasznosat nem tettél? Itt nem arra gondolok, hogy a gyereknevelés ne lenne hasznos. Inkább arra, hogy vannak más igényeink is.

Ugyanezt érezheted akkor is, ha egész nap a munkahelyeden nyüstölöd magad és este hazaérve leginkább már csak a semmittevés marad.

Ha olyan tettekre is időt szakítasz, amik az értékrendeddel harmonizálnak, amik segítenek elérni a hőn vágyott célt, jóban leszel magaddal. Azt teszed, ami vagy. Kevésbé leszel stresszes, örömmel tölt majd el, hogy ura vagy az életednek.

Ehhez nagy adag akaraterőre van szükség. Meg önfegyelemre. És az elszántság is meg kell legyen benned, hogy tegyél valami újat. De az is lehet, hogy elég egy kis kíváncsiság részedről és teljesen azonosulni tudsz ezzel a gondolkozásmóddal. Kicsit más szemszögből kezded nézni az életedet, cserébe produktívabbá válsz. (Ami nem feladathalmozásban nyilvánul meg!)

girl-843076_640-1

Gondold újra!

Élettervezés, életcélok, időtervezés és időgazdálkodás. Mind olyan tudományosnak hangzó szavak, közben meg egyszerűen egy sikeres élet elérésében segítenek neked. Egyszerű gyakorlati lépésekkel te is be tudod építeni őket az életedbe. Ehhez próbálok ötleteket adni neked sok-sok témába vágó bejegyzéssel!

Remélem, neked is segít majd, hogy egy kicsit más kontextusba helyezze az életedet és hozzáadjon egy kis pluszt!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .