Amit talán még sosem hallottál a Bullet Journalról

Akik Bullet Journalt használnak többségében tudják, hogy ezt a naplóvezetési módszert Ryder Carroll dolgozta ki. Nem egyik napról a másikra, hanem hosszú évek próbálgatása és tesztelése után körvonalazódott az a rendszer, amit Bullet Journalnak nevezett el. Azonban több izgalmas részletet is megtudhatunk róla és a BuJo-ról, egy december elején készült interjú kapcsán. Most ebből az interjúból osztok meg pár gondolatot.

A kezdetek

Azt már több helyen elmondta Ryder, hogy a tanulási és figyelési nehézségei miatt kezdett el jegyzetelni, a jegyzeteket rendszerezni és így született meg a Bullet Journal. Próbált magának egy olyan rendszert kitalálni, ami segít neki észben tartani a dolgokat és könnyen vissza is tudja keresni azokat. Mindig figyelte, hogy mi működik és mi nem, mi a hatékony és mi nem. Csak azokat az elemeket tartotta meg, amik átmentek ezen a rostán.

Aki jegyzetelt már bármilyen tanórán vagy előadáson, az maga is tapasztalhatta, hogy a legcélravezetőbb, ha rövid és tömör megállapításokat írunk le magunknak és nem teljes mondatokat írunk fel. Így van ez a BuJo-ban is. Gyorsabb és hatékonyabb. Könnyebb átlátni a lényegre törő feljegyzéseket.

Amikor Ryder úgy gondolta, hogy ez a rendszer, amit kidolgozott másnak is előnyére válhat, ekkor kezdte el publikálni a Bullet Journalt. Nem is számított ekkora sikerre és hogy ennyien fogják átvenni és továbbfejleszteni a rendszerét.

Amit eddig még sosem hallottam

A Bullet Journal legelső változata nem úgy nézett ki, mint ahogyan ma láthatod BulletJournal.com-on.  A Future Log nem volt a része. De olyan sokan kérték Rydert, hogy vegye be a rendszerbe a Futur Log-ot, azaz a Jövőbeli tervezőt, hogy végülis megtette. De nem csak úgy akárhogyan, hanem hosszasan tesztelte, hogy hogyan tudja beilleszteni azt a Bullet Journal szisztémájába és hogyan működik hatásosan. Így került be a Future Log a Bullet Journal egyik alapelemi közé.

Én ezt még sosem hallottam. Közületek tudott erről valaki?

Nagyon szimpatikus ez az elgondolás, hogy ha van valami, amit sokan hiányolnak, szeretnének, kérnek, azt miért ne lehetne meghallgatni, megfontolni és bevezetni. Az pedig külön tetszik, hogy nem csak úgy hozzáadott egy elemet az alapverzióhoz, hanem hosszasan tesztelte a működését.

A következő elem, amit be fog vezetni, az az Éves tervező lesz. De majd csak akkor, ha kitapasztalta, hogy melyik az a formája, ami a leginkább működik és ami legjobban beleillik a Bullet Journal világába.

Minden Bullet Journal amit Bullet Journalnak neveznek?

Egy érdekes kérdést feszegetnek az interjúban. Sokan Bullet Journalnak hívják a naplójukat, pedig nagyon távol áll a Bullet Journal eredeti rendszerétől.

Erre Ryder azt a választ adja, hogy a Bullet Journal lényege, hogy többet megtudj magadról! Tölthetsz órákat egy szépen megrajzolt havi/heti tervező elkészítésével, ez nem probléma. Az viszont probléma, ha nem tudod miért csinálod. Ha nem érted, hogy hogyan épül fel a rendszer és hogyan tudja az segíteni a mindennapjaidat, mi a legfőbb célja.

Akinek nem működik a rendszer

Igen vannak olyanok, akiknek nem biztos, hogy működni fog ez a rendszer. De nekik is érdemes kipróbálni és megtapasztalni, hogy vajon mi és miért nem működik.

Nem azért nem fog működni, mert sok időt elvesz! Napi 5-10-15 perc elég, ha rendszeresen foglalkozol vele, így ez nem lehet kifogás.

De lehet, hogy nem szereted napközben elővenni a füzetedet és megnézni, hogy még miket terveztél be aznapra és így nem működik hatékonyan a BuJo-d. Az is lehet, hogy nem szeretsz kézzel írni és neked csak valamilyen digitális megoldás jöhet szóba a feladataid rendszerezésére. Többféle ok létezhet. Nincsenek jó vagy rossz megoldások, mindenkinek saját magának kell rájönnie, hogy neki mi a nyerő.

Személyes vélemény

Olvastam már több interjút Ryder Carrollal. Ebben a mostani beszélgetésben nagyon jól összefoglalja a rendszer lényegét. Kicsit a kulisszák mögé láthatunk. Megtudhatjuk, hogy milyen elgondolások vezérlik Rydert, neki milyen a naplóvezetési rutinja, hogyan reagált a Bullet Journal népszerűségére.

Az interjú végén még pár személyes kérdés is elhangzik, hogy egy kicsit jobban megismerjük milyen az az ember, aki e rendszer mögött áll. (Valójában ez egy interjúsorozat része és az interjú végén elhangzó kérdéseket minden interjúalanynak felteszik.)

Érdemes egy kicsit belehallgatni. Részemről nagyon könnyen tudok azonosulni a nézeteivel!

Itt tudjátok meghallgatni a teljes interjút.