Második szülinapját ünnepli a zezil!

Tudtam, hogy augusztusban van valamikor a zezil szülinapja, de meg kellett néznem az első bejegyzésem dátumát, hogy pontosan meg tudjam mondani, melyik nap indult útjára a blog és mindaz, amivé kinőtte magát.

Azon viszont gondolkodnom kellett, hogy hányadik szülinapja lesz most. És amikor megláttam, hogy a második, meglepődtem. Úgy érzem, hogy már sokkal régebb óta az életem részét képezi ez a vállalkozás.

Sok minden történt az elmúlt évben, ami mind kihatással volt a zezilre és így rám is. Mert nem is hiszed el, de egy vállalkozás vezetése során akarva akaratlan fejlődik az ember. Pont ugyanúgy, mint amikor elkezded vezetni a saját Bullet Journalodat vagy tervező füzetedet. Amit általában azért kezdünk el, hogy átláthatóbbak legyenek a napjaink. És közben észre sem vesszük, de egyre jobban megismerjük magunkat és elkezdünk tenni azért, hogy jobbá váljunk. Szerintem ez csodálatos. (És az milyen jó érzés, amikor a Bullet Journal offline klubban hónapról hónapra látod másokon, hogy ugyanezen az úton járnak ők is, hiába megyünk másfelé!)

Szóval így a hosszúra nyúlt bevezető után, hadd meséljek még egy kicsit a zezil, azaz az én elmúlt évemről.
(Persze, ha most nincs kedved kisregényt olvasni, nyugodtan tekerj lejjebb, az űrlap kitöltésével tudsz jelentkezni a játékra.)

Idő van?

Kezdjük talán mindjárt azzal, hogy tavaly augusztustól elkezdtem építészeti munkát is vállalni. Ami ugyan nem tesz ki egy teljes munkaidős állást, de tekintve, hogy a délutánjaimat a gyerekeimmel töltöm, meg háztartás stb., a zezilre fordítható szabad időkapacitásom újra átkerült az esti órákra. És ez még az alkalmankénti egész napos zeziles munkanapokkal kiegészülve is igen kevés (általában 10-14 óra). Amit így gyakran megtoldok késő éjjelig tartó vagy hétvégi munkavégzéssel. Sőt, amíg a boltom is üzemelt, a gyerekeimre szánt idő is jócskán megcsorbult.

Szóval nehéz volt a váltás az elején. És hullámokban jönnek azóta is a jobb és rosszabb időszakaim. Munka-magánélet, munka-magánélet, hogy legyen itt egyensúly? Most azt érzem, hogy úgy lehet csak, ha nem a napjaimat nézem. Hanem mondjuk a hónapom átlagát, vagy esetemben az egész évem átlagát. Mert amit a decemberi hajtós boltüzemeltetésnél és az online tanfolyam készítésénél, a januári megnövekedett forgalomnál vagy a májusi boltbezárásnál elvettem a magánéletemtől, azt most kapom vissza magamtól (vagy inkább adom vissza magamnak). Azt hiszem, ez elég szépen nyomonkövethető a blogbejegyzéseim számán és a közösségi média aktivitásomon is.

Nem tagadom, besokalltam, hogy minden este dolgozom (még ha egyben hobbi is az a munka) és két év után megadtam magamnak az este “majdnem” azt csinálok, amit szeretnék érzését. (Ami persze lehet, hogy nem volt jó döntés, mert most nehéz újra felvenni a fonalat.)

Az idei céljaim között is szerepelt például, hogy ne csak szakmai könyveket olvassak, hanem regényeket is, hogy ne csak szakmai dolgokat tanuljak, hanem szűkebb értelemben vett magánéleti-énidős tevékenységeim is legyenek. Számomra is meglepő, de ezekben mind egész szépen teljesítettem eddig. Megvan a havi 1+ regény, eljutottam Rajzmeditáció workshopra, többrészes Kalligráfia workshopon vettem részt, stílustanácsadáson is jártam és újra rendszeresen futok.

De azért bevallom, sokat tervezgetek, hogy hogyan tudná mindazt elérni a zezil, amit megálmodtam számára. Ezerszer átgondoltam már a vállalkozás működtetésének, felépítésének, marketingjének stb. szövevényes hálóját, rutin és alkalmi feladatait. És ezeregyszer is megéri újragondolni mindezt, mert mindig találok új összefüggéseket és új megoldásokat, amik szerintem csak azért jutnak eszembe, mert már sokat foglalkoztam vele. Ezáltal most például megint azt érzem, hogy nem lehetetlen heti 12 órában működtetni egy online vállalkozást.

És milyen érdekes, hogy ezt is párhuzamba lehet állítani a Bullet Journal vezetésével. Ott is számtalanszor végiggondolod a füzeted felépítését, összetételét, az oldalak elrendezését és tartalmát. És mindig valami sokkal jobb születik meg belőle, mint korábban. Hiszen benne van mindaz a tudás és tapasztalat, amit a korábbi verziókba belefektettél. És benne van a mostani éned, a mostani igényeiddel.

Felkészültem, hogy nem lesz minden tökéletes és igyekszem elengedni a maximalizmusom. (A maximalizmus elengedésének gyakorlására egyébként szintén nagyon hatásos egy saját tervező füzet vezetése!) Ami azért már egész jól megy. Elég csak megnézned a játékhoz készített feliratkoztató űrlapomat, ami egyáltalán nem úgy néz ki, mint ahogy szeretettem volna, de nyolcadik próbálkozás után úgy voltam vele, hogy vagy ilyen lesz, vagy semmilyen. Több időt nem tudok rászánni. De mindenképpen szeretném, hogy gazdára találjon az a gyönyörű szép pink Lt1917 ponthálós füzet, amit két másikkal (bizony!, de azokra még várni kell) együtt tettem félre a bolt bezárásakor a zezil szülinapjára is gondolva.

Egy bolt, ami már csak volt

Igen, a másik nagy esemény a zezil bolt bezárása volt májusban. Gondolom ezt a fentiek tükrében nem kell megindokoljam, de a biztonság kedvéért készítettem egy posztot is a háttérsztoriról. Röviden, bármilyen jól is ment a bolt, úgy éreztem, hogy többet nyerek vele, ha gyermekeimre szánt időmben tényleg csak velük foglalkozom, és a zezilre szánt időmben pedig olyan tartalmat gyártok, amivel nagyobb segítségedre leszek, mint egy máshol is megkapható termékkel. (Tudom, még adós vagyok a beszerzési helyekkel, de rajta van a listámon!)

Egy tanfolyami oldal, ami még csak most kezdődik

És ha már a tartalomról van szó, számomra az év legszebb, és legnehezebb eseménye az első online tanfolyamom elindítása volt. Ami aztán tavasszal újraindul és várhatóan ősz elején újra elérhető lesz.

Hasonlóan izgalmasnak ígérkezik a következő év is. Elkezdtem megírni az első könyvemet, ami idén már biztosan nem fog megjelenni. Mivel a tartalom összeállt, az anyag nagy része meg van írva (amit valószínűleg még átírok párszor), szerintem nagyon hasznos kézikönyv lesz belőle.

Remélem, érdekes volt olvasni az éves beszámolómat! És bízom benne, hogy azért átjött valamennyire, hogy a nehézségek ellenére élvezem, hogy a egybeforrtam a zezillel, folyton foglalkoztat és folyton tanulok általa.

Jöjjön a játék!

A nyereményjáték menete a szokásos!

Ha szeretnéd megnyerni a jegyzetfüzetet két dolgod van:

 1. A Facebook poszt alatt hozzászólásban írd meg nekem, hogy mire használnád a füzetet!
 2. Töltsd ki a lenti kérdőívet!

Nyeremény

Leuchtturm1917 Medium ponthálós jegyzetfüzet pink színben és egy hozzá illő pen loop.
A jegyzetfüzet paraméteriről itt találhatsz részletes információt.

 

[ A játék további szabályairól a kérdőív alatt olvashatsz. ]

A játék lezárult. Köszönöm, hogy részt vettél benne!

A játék további részletei:

 1. A játék 2018. augusztus 4-én hajnal 0 óra 30 perckor indul és 2018. augusztus 9-én este 10 órakor ér véget.
 2. Sorsolni az email címek közül fogok 2018. augusztus 9-én este a  a random.org segítségével.
 3. A játékban csak magyarországi levelezési címmel rendelkező vehet részt. (Ha külföldről szeretnél játszani, kérj meg egy Magyarországon élő ismerősödet vagy rokonodat, hogy küldhessem oda a csomagot.)
 4. A játékban való részvétel feltétele, hogy a Facebook poszt alatt legyen egy hozzászólásod és el legyen küldve a kérdőív is. Ugyanazt a nevet add meg a kérdőívnél, mint ami a Facebook profilodnál van, hogy egyértelműen be tudjunk azonosítani. Kérlek, ugyanezen okokból a teljes nevedet használd.
 5. A játéknak nem feltétele, hogy Facebookon kedveld a zezil -kreatív idő tervezés oldalát, de ha érdekel a Bullet Journal vagy a funkcionális tervezés és szívesen olvasol a témában, akkor kedvelés esetén könnyebben eljutnak hozzád a tartalmaim. Minden megosztásnak örülök.
 6. A nyertest emailben értesítem. A nyertes nevét e bejegyzés alján és a Facebook oldalamon egyaránt nyilvánosságra hozom (ebbe a játékra való jelentkezéssel beleegyezel).
 7. Amint elküldi a nyertes a levelezési címét, már küldöm is a nyereménycsomagot. A szállítási költség engem terhel.
 8. A nyereményjáték a zezil játéka. Feliratkozásoddal beleegyezel, hogy Tóth Cecília e.v. hírlevelet küldjön neked. Jelentkezéseddel igazolod, hogy elolvastad és elfogadtan az adatvédelmi nyilatkozatomat. A kérdőívben megadott adatokat bizalmasan kezelem és nem küldök spamet.
 9. A Facebook semmilyen módon nem vesz részt a játékban és nem támogatja azt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .