Kellemes karácsonyi készülődés

Közeledik a november  vége,  így épp itt az ideje, hogy gondoljunk egy kicsit a karácsonyra. Nem, még nem maradtál le semmiről, akkor sem, ha még egy ajándékot sem vásároltál meg! De azért már túl korán sincsen, hogy a karácsonnyal foglalkozzunk. Nem kell persze túlzásba vinni, de ahhoz, hogy tényleg békésen teljenek az ünnepek, nem árt már most átgondolni a programokat és a tennivalókat.

Valójában két taktika létezik ahhoz, hogy kellemesen teljenek az ünnepek. Az egyik, ha mindent pontosan megtervezel, beosztod időben a feladatokat és karácsonyra mindennel elkészülsz, amivel szeretnél. A másik, hogy hagyod magad sodródni az árral, hagyod, hogy úgy történjen minden, ahogy adja magát. Egyik se rosszabb, se jobb taktika a másiknál. A lényeg ugyanis nem az, hogy minden tökéletes legyen, hanem az, hogy együtt legyél a szeretetteiddel és jó hangulatban teljenek az ünnepek. Pont ezért az a legjobb, ha nem stresszeled túl a dolgokat. Legyél akár mindent-időben-elintéző vagy utolsó-pillanatra-hagyó, próbáld meg elengedni az előzetes elvárásaidat a nagy napokon és élvezd úgy, ahogy éppen sikerült!

Persze egy kis tervezéssel nagyobb eséllyel fognak úgy alakulni a dolgok, ahogy szeretnéd, így most ebben próbálok segíteni neked.

Az év vége mindig nagyon kapkodósan és rohanósan alakul számomra, pont ezért próbálom minimalizálni az elvárásaimat. Már időben átgondolok pár fontos dolgot és megpróbálom időben is elosztani a teendőket. Ha mégsem sikerül valamit elintézni, akkor hát úgy esett…

Nem készítettem letölthető sablonokat vagy karácsonyi tervezőt. Inkább abban próbálok segíteni neked, hogy milyen metódus alapján gondold át a karácsonyi időszakot és tervezd meg a napjaidat, gyűjtsd össze a tennivalóidat. Elvégre kreatívan tervezzük meg az időnket, a legjobb tudásunk szerint. Nézzük.

A program

Az első és a legfontosabb, hogy tudd, hol lesztek karácsonykor, kikkel találkoztok, hol és hogyan töltitek a téli szünetet, a szilvesztert. Hiszen ez határoz meg mindent. Milyen ajándékokkal kell készülnöd, a menüt hogyan tervezd meg, hány fővel számolj és melyik nap, mire kell még odafigyeljél.

Szóval az első lépés egyeztetni a családdal, rokonokkal és a barátokkal a karácsonyi menetrendet. Melyik nap hol lesztek és kikkel találkoztok.

Hogyan fog telni a két ünnep közti időszak? Elutaztok? Élvezitek, hogy otthon vagytok és semmi dolgotok, vagy jó lenne előre valamilyen érdekes programot kitalálni erre az időszakra?

Hogyan telik a Szilveszter estéje? Otthon lesztek, jönnek vendégek, mentek valahova, mivel kell készülnötök?

Ezután írd össze, hogy kinek fogtok karácsonyi ajándékot adni.

Azt is írd össze, hogy melyik napon hány emberre kell majd főznötök.

Ha otthon lesztek két ünnep közt, akkor akár a menüt is kitalálhatod erre az időszakra, bár valószínűleg maradni fog karácsonyról!

Írd össze a bevásárlólistát a menühöz és a Szilveszteri dínom-dánomhoz is!

Ha nagyon előre szeretnél gondolkodni, akkor még azt is kitalálhatod, hogy mit fogtok felvenni. Így az is ki fog derülni, ha kinőtte a csinosabb ruháját a kislányod és még be tudsz szerezni egy nagyobbat.

Gondold végig, hogy melyek azok a programok a karácsonyt megelőző időszakban, amik segítenek nektek ráhangolódni az ünnepekre, amik által karácsonyi hangulatba kerültök.

A karácsonyi hangulat megteremtése

Szerintem a második legfontosabb, hogy meglegyen az igazi karácsonyi hangulatotok. Hiába a leggyönyörűbb ajándék, ha valahogy hiányérzeted van januárban. Mintha nem is lett volna karácsony!

Azt neked kell (kellene) tudnod, hogy számodra mit is jelent ez az ünnep. Ha ezt az érzést, illatot, cselekvést, környezetet stb. azonosítani tudod, az remek. Így könnyű dolgod van! Ha nehézkesen tudod felidézni, hogy mik váltanak ki benned karácsonyi hangulatot, akkor azt tanácsolnám, hogy nyiss egy gyűjteményoldalt a BuJodba és ide kezd el felírni a következő időszakban minden olyan dolgot, amivel a karácsonyt azonosítod. Például, amikor pattog a csillagszóró, amikor felkerülnek a karácsonyi fények, amikor érzed a sült gesztenye illatát stb. Így majd jövőre lesz egy listát, amit ha csak át is olvasol, rögtön érzed a karácsonyt!

Amikor kisgyerek van a háznál, a hangulat megteremtése különös jelentőséggel bír. Hiszen mindaz az érzés, ami most beléivódik, az nem csak a karácsonyra fogja emlékeztetni, hanem a gyerekkorára, az otthonára. Ezért is érdemes tudatosítani a karácsonyi hangulatot elősegítő lépéseket önmagadban is.

Hogy nálatok mi az, mi lesz az (ha most szeretnél valami új szokást bevezetni), az nagyon változó lehet:

Egy illat – A frissen pucolt narancs illata. A fahéj illata. A fenyőfa illata. A frissen sült mézeskalács illata. A sült gesztenye illata. Az elfújt gyertya illata. A frissen esett hó illata.

Egy hang – A karácsonyi dalok. A karácsonyi énekek – a közösen énekelt karácsonyi énekek. Téli mesék. A csillagszóró sercegése. A hó ropogása. A csengettyű csengése. A csend, amikor csak nézitek a karácsonyfát. Poharak koccanása.

Egy villanás –  A karácsonyi fények tündöklése. A gyertya lángja a sötét szobában. A csillogás és szikrázás.

Egy íz – A bejgli. A szaloncukor. A fatörzs. A pulyka. A töltött káposzta.

Egy élmény –  A közös mézeskalács-készítés. Karácsonyi üdvözlőlapok készítése, küldése, érkezése. Közös társasjátékozás. Levélírás a Jézuskának. Meghitt beszélgetések. Ajándékok csomagolása. Adventi koszorún a gyertya gyújtása. A meglepetés öröme. Az együtt elköltött étkezések élménye.

Írd össze magadnak, hogy számodra illetve nektek mik keltenek karácsonyi hangulatot és a napjaitok, heteitek megtervezésénél próbálj mindig belecsempészni egy-egy ilyen érzést vagy programot!

Ha van kedved még egy kis játékosságot is belecsempészni , akkor készíts egy Karácsonyi –bingót a BuJodba!

Nálunk például hagyománynak számít a mézeskalács-készítés, az ujjlenyomatos képeslapkészítés és küldés, az adventi kalendárium, az adventi koszorú, a narancs, a karácsonyi zene hallgatása és karácsonyi énekek éneklése, hogy ellátogatunk az ország karácsonyfájához és hogy ilyenkor beülünk egy étterembe vacsorázni. Hogy vasárnaponként meggyújtunk egy gyertyát és vagy csendesen figyeljük, vagy éneklünk közben.

Az ajándékok

Már összeírtad magadnak, hogy kit ajándékoztok meg karácsonykor, de még el kell dönteni, hogy mit fogtok adni, hol és mikor fogod megvenni.

Ha egyébként is vezetsz a Bullet Journalodban egy ajándékötletek gyűjteményt, akkor most könnyű dolgod van. Ha nincsen ilyen segítséged, akkor még most sem késő kipuhatolózni, hogy minek örülne a másik. Gyerekeknél remek lehetőség erre, ha közösen írtok egy levelet a Jézuskának.

Ha nem szeretnél túlköltekezni az ünnepek alatt, akkor az egyes ajándékokra szánt keretet is meghatározhatod. Hiába van például egy 3000 Ft-os keret, ha nagylétszámú a család. A végére egy elég nagy összeg jön ki. Jó, ha már az ajándékok megvásárlása előtt tudatosítod magadban, hogy mekkora összeget szeretnél /tudsz az ajándékokra  biztosítani , és ezt is figyelembe veszed a kiválasztásuknál.

Opció lehet a saját készítésű ajándék is. De mindig vedd figyelembe, hogy mennyi időt tudsz rászánni az elkészítésére.

Készíts egy listát, hogy kinek, mennyiért, mit , mikor és hol fogsz megvenni.

Ne felejtsd el belekalkulálni a csomagolóanyagot és a csomagolásra szánt időt is a tervezésbe! Az meg még jobb, ha már most kiválasztod, hogy milyen stílusúak lesznek  a csomagjaid, az ajándékkártyát pedig előre is el tudod készíteni, nem csak a csomagoláskor.(Ha bajban vagy a csomagolással, ajánlom ezt a blogot!)

A menü

Amikor meghatároztad magadnak, hogy mi lesz a program, azzal meghatároztad azt is, hogy melyik napra hány főre kell főznöd, ha kell egyáltalán.

Ha van hagyományos karácsonyi menüsor, akkor egy lépés kipipálva. Ha nincs, akkor gondold végig, hogy melyik nap mit fogsz főzni. Írd hozzájuk össze a bevásárlólistát. Amit már korábban meg lehet venni, mert nem romlandó, azt már sokkal hamarabb is meg tudod venni.

Ne feledkezz meg a süteményről! A bejgli és a zserbó fagyasztás után ugyanolyan, mintha frissen sütötted volna, sok időt meg tudsz spórolni magadnak, ha előre elkészíted!

A kellékek és teendők

Az ajándékokon kívül számos egyéb kellék is a karácsony részét képezi. Ami jó, hogy ezek nem változnak, így évről évre a lista azonos, elég egyszer átgondolnod a részleteit. Hogy mik ezek?

Adventi koszorú – jó a tavalyi vagy venni (csinálni)kell? Gyertyát venni kell?

Adventi kalendárium – jó a tavalyi vagy venni kell? Mivel töltöd meg?

Karácsonyi dekoráció – karácsonyi égősor, rénszarvasok és télapók… minden olyan,mint amilyennek szeretnéd vagy jó lenne egy kis készletfrissítés?

Szaloncukor – mikor lesz akciós a kedvenced?

Karácsonyfa , karácsonyfatalp  és karácsonyfa díszek – Hol veszitek meg a fát? Mekkorát és milyet szeretnétek?  Jó a tavalyi talp vagy jobb lenne egy könnyebben kezelhető? Milyen stílusban lesz feldíszítve a karácsonyfa?

Szilveszteri dekoráció – nincs szilveszter duda nélkül? Esetleg a konfetti a nyerő nálatok? Írd össze, hogy milyen eszközeitek vannak és miket kell beszerezni.

A ház rendbetétele

Mielőtt belefognál egy komplett nagytakarításba gondold végig, hogy mennyi idő van még hátra karácsonyig és neked mennyi szabadidőd van a takarítás számára?

Ha kiforrja egy nagytakarítás, akkor hajrá, ha nem, az is jó! Gondold végig, hogy hol vannak a határaid és azon belül próbálj rendet tenni és tisztaságot varázsolni a lakásotokban. Ha tudod, vond be a család többi tagját is. Ha csak a leglátványosabb területek csillognak, az már pont elég.

Tudom, sokszor nehéz elengedni a tökéletesre vágyást, de karácsony pont az az időszak, amikor az számít, hogy mennyire tudtok egymásra figyelni és nem az, mennyire veszitek észre a porcicát az ágy alatt!

Speciális eset

Ami eddig nem került szóba, de nálatok gondolni kell rá, azt se felejtsd ki a tervezésből!

Ha rendszeresen adakoztok karácsony tájékán, akkor keress rá, hogy idén hol és mikor tudtok például cipősdobozt leadni, de számos egyéb útja is van a jótettnek.

Például ha több vendég is nálatok alszik, felhúzhatod előre az ágyneműjüket, hogy csak elő kelljen venni, kitalálhatod, hogy ki hol fog aludni stb.

Ha elutaztok, vedd meg előre a jegyeket és készíts részletes pakolólistát stb.

Karácsony után

Rendezvényszervezéssel kapcsolatban  már hallottam ezt a trükköt, de hogy a karácsonyi szervezéssel kapcsolatban is lehet használni, azt az egyik Bullet Journal Klubban ajánlotta egy törzstag. Igazából már az ünnepek alatt is nekiállhatsz, nyitsz egy gyűjteményt a BuJodban és már írhatod is:

 • valamit elfelejtettél és jövőre nem szeretnéd, hogy ez még egyszer előforduljon? Írd fel rögtön! Jövő decemberben tutira nem fog eszedbe jutni, így viszont elég lesz rápillantani a listádra!
 • valamilyen program vagy menetrend remekül sikerült? Ezt is írd fel magadnak! Jövőre elég lesz leutánoznod!
 • picit alakítottál a pulyka receptjén és így még jobban ízlett? Addig írd fel, amíg emlékszel az arányokra és a hozzávalókra!
 • eltörött a csúcsdísz? Írd fel magadnak, hogy venni kell, nehogy jövőre csak a karácsonyfa díszítésénél jöjj rá, hogy nincs mit tenni a tetejére. Ugyanígy összeírhatod, hogy maradt-e elég csillagszóró, gyertya jövőre is vagy venni kell?
 • valami balul ütött ki és jövőre szeretnéd elkerülni? valami hiányzott vagy nem jó megoldás volt? Jó lesz ezt is listáznod magadnak, így a jövő évi tervezésnél tudni fogod, hogy mire kell jobban odafigyelned!

Összegzés

Ha sikerült mindent átgondolnod és összeírnod magadnak, akkor már csak egy nagyon hasznos tanácsom lenne a számodra! Ne felejts el ránézni a listádra! És ha már ránéztél, írd is be a napi terveződbe azt a feladatot, ami éppen soron következik!

Még egy kis segítség, hogy rendszerezni tudd az összes infót a BuJodban:


Ezekre a gyűjteményekre lesz szükséged:

 1. Programok – Karácsony előtti, karácsonyi és karácsony utáni programok dátummal, ha szükséges létszámmal.
 2. Menüterv – Mely napokon hány főre kell főznöd és mit fogsz főzni
 3. Ajándékok listája – akár beszerzési helyekkel
 4. Kellékek listája – Minden olyan eszköz, amit elő kell venni valahonnan vagy meg kell venni valamikor
 5. Bevásárlólista – minden vásárolnivaló egy helyen, ajándékok, ételek, innivalók, kellékek stb.
 6. Menetrend –azaz Karácsonyi teendőlista – gyűjts össze a teendőidet egy helyre és oszd el őket időben a hátralévő időszakra
 7. Karácsonyi hangulatot előidéző érzések

Persze ez csak egy lehetséges verzió. Számodra mi a fontos, mit és hogyan tervezel meg karácsony kapcsán?

 

Kellemes karácsonyi készülődést kívánok Nektek!