Vajon mi lehet a siker legjobb barátja?

Veled is előfordult már, hogy szépen leírtad a céljaidat, kidolgoztad a hozzájuk vezető lépéseket, még időd is lett volna megtenni azokat, de valamiért mégis elmaradt? Ha már veled is megtörtént, hogy a szépen megtervezett napod elúszott úgy, hogy semmit sem haladtál előre, akkor olvasd tovább ezt a bejegyzést! 

Mert velem bizony már többször előfordult és még ma is előfordul (azért már érzek javulást), de mára már legalább tudom a probléma okát.

Vannak okok, amik rajtunk kívül állnak, ez ellen a legtöbb esetben sajnos nem tehetünk semmit, így ezek miatt felesleges bosszankodni. No de ha olyan okról van szó, amiért csak mi vagyunk felelősek, azt azért ajánlott felderíteni. Mégse legyünk saját magunk ellenségei!

Nem hagyott nyugodni, hogy vajon mit csinálok rosszul? Miért nem úgy történnek a dolgok, ahogy azt én szépen megterveztem? Hogyan tudnék ezen változtatni? Törtem a fejem, figyeltem magam és a megoldás egyszerűen csak ennyi: nem vagyok elég hatékony! Ennyi. Egy szó. Hatékony.

Így működünk

  • Nehéz elkezdeni valamit ezért mindenféle „ösztönző” eszközöket vetünk be: 10 perc pasziánsz és nekiállok, csak megnézem a leveleimet és már kezdem is, átlapozom az újságot utána csak a feladattal fogok foglalkozni. Nyújtjuk az elkezdés előtti időt és még ha sikerül is nekiállnunk, jóval kevesebb időnk marad rá.
  • Tudjuk, hogy meg kellene csinálni, de mivel nagyon nem szeretjük, csak toljuk-toljuk magunk előtt, míg már késő lesz, bezár a bank, nincs már ügyfélszolgálat stb. Sikeresen halogatjuk mindaddig, míg a végén már esélyünk sem lesz elintézni vagy csak jóval körülményesebben. Bebizonyítjuk magunknak, hogy amit nem szeretünk, az tényleg milyen rossz.
  • Elkezdjük a feladatunkat, de rendre meg-megszakítjuk azt. Email jött, telefonon hívnak, eszünkbe jut valami, gyorsan rákeresünk interneten…

Röviden összefoglalva a meglévő kevéske időnkből még kevesebbet csinálunk és azt is felszabdaljuk. Több időt töltünk azzal, hogy azon agyalunk, ezt vagy azt el kellene végeznünk, mint amennyi idő magára a feladathoz kellene.

Így legyél hatékony

Ahhoz, hogy hatékony legyél, nem kell sok, de megéri „gyakorolni”. Az időnket ugyanis nem kapjuk vissza, nem termelődik újra, nem raktározhatjuk el!

A legfontosabb, hogy koncentrálj az adott feladatra! Ne csapongj, ne kalandozz el, ne hagyd, hogy megzavarjanak! A feladatra szánt idődet használd ki és hozd ki belőle a legjobbat. Akkor fogod hatékonynak érezni magad, ha a befektetett energiáiddal, jól beosztva az idődet eléred a célod!

A másik kulcsszó pedig, hogy jól tervezd meg az idődet! Tudd, hogy mit kell tenned és ne kelljen gondolkozni rajta! Tudd, hogy mennyi időd van elvégezni azt, a behatárolt időkeret ösztönzőleg hat, tudni fogod, hogy ennyi és ennyi időd van rá, ha nem állsz neki, nem azzal foglalkozol, elszalasztod a lehetőséget. Ehhez pedig az kell, hogy tervezd meg, írd le és tedd meg!

Használj akár online vagy offline határidőnaplót, jegyzetfüzetet, post-it-et, a lényeg, hogy legyen egy számodra jól működő rendszered, ami segít céljaid elérésében! (Nekem a bullet journal vált be :).)

kövirózsán egy szappanbuborék

Amikor a hatékonyság több ember függvénye

Hogy legyek hatékony, amikor egy x hónapos csemete folyton a karomon lóg, amikor 5 percre nem hagy magamra? Kisgyermekes anyukaként az időtervezés még inkább döntő fontosságú!

Kezd azzal, hogy bontsd szét a feladataidat két csoportra: gyerekkel is el tudod végezni vagy csak egyedül tudsz megbirkózni vele?

Jó hasznát veheted az idő mérésének! Ha nem egyedül végzünk egy feladatot, az jóval tovább fog tartani. No de meddig? Mérd le párszor, így amikor megtervezed a napodat, tudni fogod, hogy körülbelül mennyi időt hagyj neki szabadon!

Azokat a feladataidat, amiket csak egyedül tudsz elvégezni, időzítsd az alvásidőre vagy olyankorra, amikor tud valaki vigyázni a legkisebbre. Teremtsd meg a megfelelő körülményeket, készíts össze mindent, ami kell, így amikor elérkezik a „szabadidőd” rögtön neki is tudsz állni a fontos feladataidnak.

Egy jól bejáratott reggeli-déli-esti rutin csodákra képes! Gördülékenyebbek tőle a napok!

A rutinokról egy későbbi bejegyzésben írok majd. Addig is oszd meg tapasztalataidat, neked mi segít, a feladataid hatékony elvégzésében?