A füzetem és én – Egger Zsófia

A Füzetem és én sorozat első részében Egger Zsófia mutatkozik be és mutatja be a füzetét nekünk. Ebben a sorozatban 10 állandó kérdés mellett +1 kérdésre válaszolnak az interjú alanyok a tervező naplójuk/Bullet Journaljuk kapcsán. (Ha szeretnéd te is megmutatni magad, itt tudsz jelentkezni.)

Egger Zsófia fiatal, kezdő vállalkozóként felnőtteknek tart kötés, horgolás, hajfonás workshopokat. Érdeklődési körébe tartoznak többek között a különböző kézműves tevékenységek, önismereti módszerek és időbeosztási technikák. Felismerve, hogy sokakat az időhiány akadályoz abban, hogy a hobbijukkal foglalkozzanak, a “Van időm alkotni” nevet választotta a vállalkozásához. Ez egyrészt egy pozitív megerősítés, másrészt utal arra célkitűzésére is, hogy támogassa a hozzá fordulókat olyan tanácsokkal, amelyek segítségével több időt tudnak alkotásra fordítani.

Miért váltottál saját készítésű tervező naplóra az előregyártott helyett és mióta vezeted?

Második éve vezetek Bullet Journalt. Mindig is szerettem a gyönyörű határidőnaplókat nézegetni, és listákat írni a feladataimról. Már a módszer felfedezése előtt is volt hasonló füzetem, ahol magamnak rajzoltam heti tervezőket. Nagyon megtetszett Ryder Caroll videója, a Bullet Journal rendszer átgondoltsága, egyszerűsége. Sok képet láttam Pinteresten mások füzetéről, és megfogott a kreatív önkifejezés, változatosság lehetősége. Nagyon szeretem a papír-írószereket, szép füzeteket, tollakat, és szeretek kézzel írni.

Mi a célod a tervező naplód vezetésével?

A célom az, hogy a programjaim, feladataim, ötleteim, terveim átláthatóan egy helyen legyenek, és teret kaphasson az alkotásra való vágyam is.

Mit érzel a legnagyobb előnyének?

Egy előre gyártott határidőnaplóval szemben ezt a füzetet úgy alakíthatom, ahogy az aktuális igényeimnek megfelel, és bármikor változtathatok rajta, mivel nem készítem el egész évre előre. Ha egy előadáson, tanfolyamon, megbeszélésen vagyok, csak lapozok párat, és már el is kezdhetek jegyzetelni, nem kell pluszban még egy füzetet, vagy papírcetliket vinnem magammal, minden egy helyen van. (Persze, ha olyan tanfolyamra megyek, ahol tudom, hogy akár 20-30 oldalt fogok jegyzetelni, azt már nem ebbe szoktam írni.)

Mi a legnagyobb hátránya szerinted?

Számomra a hátránya, hogy mindenhova vinnem kell magammal egy füzetet, amit nem tudok akárhol elővenni, és írni bele. Például utazás közben a buszon, ha jön egy telefonhívás, és időpontot kell egyeztetni, kényelmetlen elővenni a táskámból, és beleírni.

Mi a kedvenc részed benne?

Szeretem azokat az oldalakat, amik átgondoltak, funkcionálisak, átláthatóak, de van egy kis dekoráció is rajtuk.

Hogyan épül fel a füzeted?

A füzetem elején található az éves tervező. Minden hónaphoz tartozik egy borítólap, havi tervező, majd a heti tervezők. Ez utóbbiak kétoldalasak, bal oldalon a hétköznapok találhatók, jobb oldalon lent a hétvége, és fent pedig hely ötleteknek, jegyzeteknek, listáknak. Ezután jön egy-két gyűjtemény, ami az adott hónapban fontos. Például a jelentkezők a foglalkozásaimra, a következő havi foglalkozások tervezője időpontokkal, ötletekkel, valamint előadások, tanfolyamok, megbeszélések jegyzetei.

Milyen a naplóvezetési-rutinod?

Az éves tervezőt egy évre előre elkészítettem. A havi tervezőt és a hetiket az előző hónap végén megcsinálom, és beírom a heti oldalakra az évesből az időpontokat. A havi tervező az utolsó pár hónapban kitöltetlen maradt, és az is előfordult, hogy meg sem csináltam, ezért gondolkoztam azon is, hogy elhagyom, de inkább majd át fogom alakítani. Hónap elején átgondolom a pénzügyeket, várható kiadásokat, és bevételeket. Ennek nincs külön gyűjteménye, az első heti tervezőbe írom fel. Esténként megnézem a következő napi programjaimat, és felírom, milyen feladataim vannak azon kívül. Ha egész nap otthonról dolgozom, akkor néha szoktam napi tervezőt készíteni az aznapi feladatoknak, és egy időbeosztást, hogy mettől meddig mit fogok csinálni. Napközben kipipálom, amit elvégeztem. Sajnos eddig nem igazán néztem át, a ki nem pipált feladatokat, de ezen szeretnék változtatni, hogy legalább hetente ezeket áttekintsem, és ami fontos újra felírjam, ami nem, azt pedig kihúzzam.

Honnan inspirálódsz?

Korábban rengeteg képet összegyűjtöttem Pinteresten, és sokféle heti tervezőt kipróbáltam az első füzetemben. Olvastam Cili hírlevelét, blogját is, azokból is merítettem ötleteket, tanácsokat. Rendszeresen járok a Bullet Journal klubjába is, és ottani beszélgetésekből, mások füzeteiből is sok ötletet kaptam. Már régóta nem nézegetem mások képeit, mert kialakult a saját rendszerem. Tagja vagyok több Bullet Journal, és időbeosztás témájú Facebook csoportnak. Ezek közül a kedvenceim: Bullet Journal Klub, Boho Berry Tribe, Zezil – kreatív idő tervezés, Funkcionális tervezés, Timefulness.

Mekkora a szerepe nálad a funkciónak és mekkora a kinézetnek?

Az elején teljesen a funkció volt a főszerepben, szinte csak egy fekete tollat használtam. Fél év után elkezdtem dekorálni a füzetem, majd a második füzetemben már egy idő után a dekorációnak nagyobb szerepe lett, mint a funkciónak. A következőt szeretném letisztultabban elkezdeni, azután majd meglátom, mihez lesz kedvem.

Mit köszönhetsz a tervező naplód vezetésének, milyen felfedezéseid voltak/vannak magaddal kapcsolatban a vezetése folytán?

Számomra a legnagyobb ajándék, amit a füzetem adott, hogy elkezdtem járni Cili Bullet Journal klubjába. A személyes találkozásoknak nagyon nagy pozitív hatása volt rám. Kialakult egy kis közösség, barátságok szövődtek, amik rengeteget adtak nekem. Már az első alkalommal úgy éreztem, hogy olyan helyen vagyok, ahol elfogadnak, ahol nem furcsálják az érdeklődésemet, lelkesedésemet a papír-írószerek és határidőnaplózás iránt, hiszen mindenki hasonlóan állt ezekhez a dolgokhoz. Ez a havi két óra, amit együtt eltöltünk kihagyhatatlan programmá vált, ehhez igazítok minden mást, hogy ezen részt tudjak venni.
Amikor leülök hónap végén, és átgondolom, elkészítem a következő havi oldalakat, az egyrészt segít, hogy tervezettebb legyek, másrészt néhány óra kikapcsolódás, énidő.

+1 Mi a célod a vállalkozásoddal?

Szeretném, hogy az emberek időt szánjanak az alkotásra és átéljék az örömet, megtapasztalják a kikapcsolódást, amit ez okoz. Sokat jelenthetnek az online csoportok, amik különböző hobbik köré szerveződnek, de a valódi közösségi élményt, összetartozás-érzést a személyes találkozások adják. A foglalkozásaim után mindig feltöltődve megyek haza. Óriási örömet okoz, amikor látom, hogy csillogó szemmel, mosolyogva nézegetik a résztvevők, amit a segítségemmel alkottak. Gyakran jókat beszélgetünk közben. A jövőben szeretnék szervezni olyan programokat, ahol akár több napot is eltöltünk együtt, lelassulunk, alkotunk, és kapcsolódunk egymáshoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..