Mi NEM BuJo?

Már több bejegyzésemben is volt szó a Bullet Journal-ról és annak elkészítéséről. Így most ideje arról is beszélni, hogy mi az, ami biztosan nem BuJo. Talán ez is segít majd Téged, hogy jobban megértsd, miről szól ez a naplóvezetési rendszer. Ha pedig elég kitartó vagy, és végigolvasod a bejegyzésem, akkor abban is segítek Neked, hogy miért jó ezt tisztázni magadban, és milyen előnye lehet annak, ha rájössz, tulajdonképpen te nem is egy Bullet Journal-t vezetsz.

Nem vitás, divatos és felkapott lett Bullet Journalt vezetni. Instagramon, Facebookon vagy a net bármely felületén rábukkanhatsz különféle BuJo-ra, amiről látni lehet, hogy valójában semmi köze hozzá. Ami leginkább azért szomorú, mert bizony sokkal többet is tudna adni a használójának ez a füzet, ha egy kis utánajárással kiderítené a BuJo lényegét.

Mert a Bullet Journal biztosan NEM:

1. Nem egy füzet

Szóval nem lehet olyan kérdést feltenni, hogy hol lehet Bullet Journalt venni?! Pontosabban meg lehet kérdezni, de a helyes válasz rá az, hogy nem lehet Bullet Journalt vásárolni. A Bullet Journal egy rendszer, amit bármilyen jegyzetfüzetben vezetni lehet és nem egy füzet.
Sajnos bármilyen füzet népszerűségén dob egyet, ha ráírják, hogy Bullet Journal, így sok gyártó él is vele. Ami, azon túl, hogy nem jogszerű, még könnyen félre is vezeti az embereket.

Persze kivétel erősíti a szabályt. Létezik egy hivatalos Leuchtturm1917 Bullet Journal kiadás, ami Ryder Carroll, a Bullet Journal megalkotójával együttműködve született meg, és tartalmaz leírásokat, valamint pár előre elkészített oldalt a BuJo-hoz. De még ez is csak akkor lesz Bullet Journal, ha akként használod.

Nem tudsz Bullet Journal-t venni.

2. Nem egy könyv

A Bullet Journal-t Ryder Carroll 2013-ban osztotta meg másokkal. Egy egyszerű bemutató videóval szemléleti a Bullet Journal rendszerét.
2018. őszén nálunk is megjelent a Bullet Journal módszer nevű könyv, ami a rendszernél szerintem sokkal több. Ahogy az író is mondja, egy életvezetési technika. Ryder megoszt olyan gondolatokat is a könyvben, amire nem volt sem ideje, sem lehetősége elmondani a bemutató videóban.

A Bullet Journal módszer egy könyv.

A Bullet Journal egy rendszer.

3. Nem egy előre elkészített napló

A BuJo-t napról napra alakítod és készíted el magadnak, mindig az aktuális igényeidnek és szükségleteidnek megfelelően. A Jövőtervezőn és az aktuális havi terveződön kívül nincsenek benne kész elemek. Ezzel megszabadítod magadat olyan gondoktól, mint hogy hány oldalra lesz szükséged erre vagy arra, mennyi helyet hagyjál ki valaminek, vagy hogy elég-e a szabad terület, és hogy mit kezdjél az üresen maradt lapokkal.

Ami ma megfelel, nem biztos, hogy holnap is meg fog.

A Bullet Journal-ban mindig annyi helyet használsz, amennyire szükséged van, és olyan formában készíted el, ami éppen a legjobban beválik.

Nem egy sablonos füzetet készítesz magadnak, hanem aktívan reagálsz az igényeidre.

4. Nem egy rajzos napló

Ha egyszer is megnézted már, milyen elemekből építkezik a Bullet Journal, akkor tudod, mire gondolok. Sehol sincs említés arról, hogy dekorálni/rajzolni/kreatív eszközöket kellene használni hozzá! A Bullet Journal nem arról szól, hogy szép legyen. Arról szól, hogy jól működjön a rendszered.

A dekoráció egy lehetőség, amivel vagy élsz, vagy nem.

5. Nem lehet másnak elkészíteni

Mint ahogy nem látsz bele a másik fejébe, úgy azt sem tudhatod, hogy mire van igazán szüksége. Mit szeretne felírni magának, miben szeretne nagyobb szervezettséget elérni, milyen formában szeretné vezetni a füzetét, milyen füzet lenne számára használható stb. Azt tudod csak, hogy szerinted mi lenne jó neki. És még ha most valamennyire el is találod a vágyait, nem tudhatod, hogy milyen irányba változik az élete pár héten belül és mire lesz majd akkor szüksége. (Mint ahogy ezt magaddal kapcsolatban sem tudhatod, lásd 3. pont)

Mivel a Bullet Journal egy rendszer, amit nem lehet megvenni, „csak” a saját személyiségedhez igazodva felépíteni, aminél a külcsín igazából nem is játszik szerepet, akkor egyértelműen látszódik, hogy egy másik ember számára nem lehet Bullet Journal-t készíteni.

Hol van itt a kutya elásva?

Van egy füzeted, amivel naponta foglalkozol, ami élveztet jelent számodra, hogy vezeted.

Van egy füzeted, amit hetekre-hónapokra elkészítesz magadnak előre, mert jól esik megalkotni, amikor időd van rá, és könnyebbnek érzed utána a vezetését, mert csak „töltögetni” kell.

Van egy füzeted, ahol végre kedvedre használhatod a színes-illatos-csillogó tollaidat, teleragaszthatod matricával vagy washi-tape-pel, ahova nyomdázhatsz és rajzolhatsz kedved szerint. Kikapcsol és örömödet leled benne.

Van egy füzet, amit a barátnődnek , Anyukádnak készítesz el nagy szeretettel, sokat töprengve azon, hogy vajon mire lenne szüksége benne, milyen kinézetű oldalaknak örülne. Egy füzet, amit valaki másnak készítesz sok időt és energiát belefektetve, és egyedi és különleges ajándék lesz belőle.

Miért baj ez?

Miért lenne baj ez?

Ez jó. Örömforrás és kreatív tevékenység, ami bónuszként önmagunk jobb megismerésével is együtt jár. Ugyan mi baj lenne ezzel?

Ez nem Bullet Journal! Na és?

Nem mindegy, hogy miként nevezzük? Miért kellene felcímkézni? Miért lenne kevesebb, miért érne kevesebbet, hogy ha egyszerűen annyit mondasz rá, hogy a füzetem, a naplóm… ?

Szerintem felejts el, hogy bármilyen „rendszer”/elnevezés/technika alá besorolod a füzetedet! Élvezd, hogy olyan, amilyen! Hogy te vagy benne! Hogy te hoztad létre és szereted!

Ezzel egy csomó elvárástól megszabadítod magadat! Nem kell semminek sem megfelelned benne. Lehet csúnya, lehet csillogó, lehet naplószerű, lehet művészi, heverhet pamlagon napokig, lehettek elválaszthatatlanok… Érzed és élvezd, hogy a Tiéd és egyedi, nevezzük bárhogy is! A lényeg, hogy beváltja azt a funkcióját, amiért csinálod.

Egy ilyen füzetet vezetve észrevétlenül is elkezdesz közelebb kerülni magadhoz, jobb önismeretre szert tenni és fejlődni. Ez a fejlődés több területen is nyakon csíphető, még akkor is, ha kezdetben észre sem veszed. Segítek Neked rácsodálkozni ezek közül a területek közül ötre, ebben a mini email –sorozatban!

Kerülj közelebb önmagadhoz
és csodálkozz rá a már megtett utadra
Hozzájárulok, hogy Tóth Cecília e.v. reklám tartalmú hírleveleket is küldjön számomra.
Megismertem és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót.

One thought on “Mi NEM BuJo?

  1. Szia!

    Igen, végre egy jó összefoglaló. Én egy minimál Bujo-t vezetek, csatos mappában, ide-ida pakolgatva az oldalakat. Van amikor egy fél oldal egy nap, van amikor 5… nem rajzolgatok, csak minimálisan színes tollakkal díszítek, szövegkiemelővel emelem ki a dolgokat. Az enyém egy klasszikus BuJo és napló is egyben, és ötlet gyűjtemény, valamint utazási napló és étel recepteket is ebben jegyzem fel.

    Nagyon csodálom a rajzolós, művészi BuJo-kat, de nekem erre sem időm, sem tehetségem nincs.

Comments are closed.