A füzetem és én – Szegediné Antal Anikó

A Füzetem és én sorozat első részében Egger Zsófia mutatkozik be és mutatja be a füzetét nekünk. Ebben a sorozatban 10 állandó kérdés mellett +1 kérdésre válaszolnak az interjú alanyok a tervező naplójuk/Bullet Journaljuk kapcsán. (Ha szeretnéd te is megmutatni magad, itt tudsz jelentkezni.) A második részben bemutatkozó Anikó füzete ismerős lehet, ha követsz Bullet Journalos hashtageket Instagramon.


Anikó vagyok, introvertált, mindent túlgondolós, kreatív. Feleség, és egy kisfiú anyukája. Szeretem a minimál dizájnt, a fekete-fehéret és a tiramisut. Nem szeretek sokáig aludni, és nem szeretem a bézs színt.

Miért váltottál saját készítésű tervező naplóra az előregyártott helyett és mióta vezeted?

Nem használtam előre gyártott tervezőt, mert mindig év közben jutott eszembe, hogy el kellene kezdeni. Akkor meg már nem érte volna meg éves határidő naplót vásárolni. Így cetlikre írtam mindent… 2016 decemberében kezdtem saját készítésű tervezőt vezetni A/6-os méretben, ami funkcionálisan elég volt, de szerettem volna kreatívabb oldalakat is alkotni, amihez ez a méret kicsi volt. 2019-ben A/5 méretben már a kreativitás hangsúlyosabb lett.

Mi a célod a tervező naplód vezetésével?

Amikor elkezdtem, GYES-sen voltam a kisfiammal, és úgy éreztem, hogy egybefolynak a napjaim. Szerettem volna valami rendszert vinni a napjainkba és az addig mellőzött kreatív tevékenységekre is időt szánni. Mostanra az előbbi mellett a kreatív önkifejezés, jó szokások kialakítása és új kihívások keresése a célom.

Mit érzel a legnagyobb előnyének?

Különböző témájú oldalak követhetik benne egymást. A kreativitás és a funkció nem zárja ki egymást, sőt én azt vettem észre, hogy azokat az oldalakat szívesebben használom, amik jól sikerültek.

Mi a legnagyobb hátránya szerinted?

Hátránya, hogy túl lehet agyalni a kinézetét, és nagyon sok időt tölthetünk tervezgetéssel. Vagy pl. hogy bele akarunk zsúfolni mindent, ami másoknak (részleteiben akár) bevált.

Mi a kedvenc részed benne?

Hogy folyamatosan velem alakul. Idén rajzoltam egy éves áttekintőt, amibe az egyes hónap naptárak mellé a hónapok témáiból rajzoltam részleteket egy duplaoldalra. Ez a nyitó oldalam, és egyben visszatekintő az időszakra, ami a naplómban van.

 

Hogyan épül fel a füzeted?
Vannak a naplóm elején egész évet lefedő, funkcionális oldalak, pl munkarend követő és szórakoztató oldalak, pl „sorozatok, amiket nézek”, ABC amit az adott hónapban használok, vagy rajzos kihíváshoz kapcsolódó oldalak.
Minden hónapban készítek egy nyitó oldalt, egy áttekintőt az adott hónaphoz (néha naptár formátumú, máskor sima log), és heti tervezőket. Idén használtam különböző szokás és hangulat követőket is.
Milyen a naplóvezetési-rutinod?

A következő hónap kinézetét általában utolsó héten rajzolom meg. A következő heti tervezőt hétvégén megrajzolom, felírom a heti feladatokat, időpontokat. Reggelente szoktam kitölteni az oldalakat, összeszedni a gondolataimat. Ezzel kezdem a napot.

Honnan inspirálódsz?

Külföldi @bulletjournalwithfaith instagram feedje (a szöveg is) és Matt Ragland @bulletjournalguy YouTube videói. Magyar: @bujobyrita témaválasztása és gyönyörű betűi, és @lettersbynova Nóri minimalista oldalai.

Mekkora a szerepe nálad a funkciónak és mekkora a kinézetnek?

A kinézet, mielőtt kitöltöm, nekem nagyon fontos, de az is, hogy legyen elég helyem jegyzetelni. Egy-egy hónapban sikerül plakátszerű nyitóoldalakat alkotni, de inkább minimalista oldalakat kreálok. Nekem ez azt jelenti, hogy fekete tűfilcen és fekete ecsetfilcen kívül nem használok díszítő eszközt. Decemberben csak egy tűfilcet. Amikor már kész van az adott oldal, „csak” fekete tollal kitöltöm, később sem dekorálom egyáltalán.

 

Mit köszönhetsz a tervező naplód vezetésének, milyen felfedezéseid voltak/vannak magaddal kapcsolatban a vezetése folytán?

Mindig is visszahúzódó, zárkózott voltam. Nem indult zökkenő mentesen az életem, mondjuk úgy az első 27 év. (Veleszületett szívbetegség, műtétek, féloldali bénulás. Mindezek ellenére gyerekvállalás, közben 4 hónap kórház és császáros szülés). A tervezőnaplóm főleg abban segített/segít, (először észrevétlenül, aztán tudatosan) hogy ezeket a dolgokat feldolgozzam, és célokat tűzzek ki. A jóga és a kreatív tevékenységek a részei lettek a napjaimnak, még régebben csak úgy eltelt az idő. Mondhatnám, hogy sokkal rendezettebb és összeszedettebb is lettem, de ez nem igaz. Viszont nyitottabb lettem, és a kreatív emberek hatására, (akiket a naplózást által megismertem,) meg merem mutatni az alkotásaimat.

Köszönöm, Anikó, hogy bemutattad a füzetedet!