Bullet Journal – Éves célok

Legutóbb arról írtam, hogy hogyan lehet a régi füzetünkből átköltözni az új üres füzetbe. A mostani bejegyzés pedig arról fog szólni, hogy mivel kezdődjön az új füzet. Persze nem muszáj az első oldalakra pozícionálni a céljaidat, bárhol helyet kaphatnak, elvégre Bullet Journalról beszélünk!

Ha még sosem csináltál ilyet, akkor is érdemes kipróbálni egyszer, hogy nem csak átgondolod, hanem le is írod a céljaidat. Egy olyan helyre, ami szem előtt van, ahol nem tud elkallódni, ahol vissza tudod őket keresni időközönként. Sőt, egy olyan helyre, ahol a célok eléréséhez szükséges lépéseket is össze tudod írni magadnak és még nyomon is tudod követni az alakulásukat. No, de ne szaladjunk ennyire előre.

Ez a bejegyzés nem arról fog szólni, hogy hogyan tűzz ki magadnak célokat. Arról ugyanis részletesen írok a hírleveleimben. Most arról szeretnék írni, hogy hogyan dokumentáld a céljaidat a Bullet Journalodban és hogyan tudod őket nyomon követni! Szerintem jó ötlet a céljainkat mindig az aktuális Bullet Journalunkban felírni, de ha neked jobban megfelel erre egy külön jegyzetfüzet, akkor válaszd azt.


Ha te is szeretnéd megtanulni, hogy hogyan tűzz ki magad elé olyan célokat, amiket el is fogsz tudni érni és általuk egy egyensúlyban lévő, tartalmas életet élsz, amit te választasz magadnak és nem a körülmények alakítják, akkor kattints ide!


A lépések

Először is röviden összefoglalnám, hogy az én nézetem szerint hogyan érdemes felírnunk magunknak a céljainkat, aztán ebből kiindulva mindenki a maga képére formálhatja majd.

Még annyit hozzátennék, hogy én szeretem az életem egyes területeit különválasztani. Ez egy jó kis mankó és kiindulási alap mind a vizsgálathoz, mind pedig a célállításhoz. (A következő bejegyzésem majd erről fog szólni, de most nem mennék ebbe részletesen bele.)

Mivel folyton változunk célszerű a vizsgálattal indítani:
  • jelenlegi állapot vizsgálata –  mennyire vagy elégedett a jelenlegi helyzeteddel? hol látsz hiányosságot? mi volt a jó/nem jó az elmúlt időszakban? mit csináltál jól, rosszul? mit szeretnél folytatni? min szeretnél változtatni? mire szeretnél emlékezni?
  • korábbi célok megvalósulásának vizsgálata – teljesült? miért nem? még mindig akarod?
A célok meghatározásával folytatni:
  • hosszú távú célok leírása (ha változtak)
  • éves célok meghatározása
  • határidők meghatározása
Stratégia kitalálása:
  • hogyan fog teljesülni a cél? A célhoz vezető út, a lépések összeírása
  • a részfeladatokhoz határidők rendelése
  • nyomkövetési rendszer kidolgozása
  • (és gondold végig, hogyan építed be a teendőket a mindennapjaidba)

Éves célok a Bullet Journalban

És akkor most nézzük, hogyan fog mindez kinézni a Bullet Journalodban!

A vizsgálat

A tavalyi céljaiddal kapcsolatban elég ránézni a legutóbbi célkitűzős jegyzeteidre és látni fogod, hogy mennyi minden teljesült (vagy nem).

Írásban

Azt, hogy hogyan értékeled az elmúlt időszakot összegezheted magadnak pár kulcsszóval. Kiemelheted, amire különösen oda kell figyelned, hogy hatékonyabbá válj.

Rajzosan

Ha szeretnéd kicsit látványosabban szemléltetni a jelenlegi helyzetedet, akkor készíthetsz diagramot, ahol azt értékeled, hogy az egyes életterületeken mennyire vagy elégedett a jelenlegi helyzeteddel. Használhatsz életkereket a „Level 10 life” mintájára (erről később lesz majd szó) vagy egyszerű táblázatot készítesz. Bármelyik elég látványos ahhoz, hogy lásd, melyik területek szorulnak egy kis odafigyelésre és mely területeken haladsz a legjobb úton a céljaid felé.

Kép forrása: http://productiveandpretty.com/level-10-life-bullet-journal/
A célok

Nagyon sokféleképpen dokumentálhatod magadnak a céljaidat.

Választhatod, hogy csak egy egy szóval felírod magadnak a céljaidat egy oldalra.

Listázhatod egymás alá a célokat.

Életterületenként csoportosítva is felírhatod az éves célokat.

De ha neked jobban átlátható úgy, hát rajzolj, például így:

Kép forrása: http://blog.passionplanner.com/image/139931462667
Stratégia

A nagyobb céloknak érdemes egy-egy oldalt szentelni. Felírod a célt, leírod a szükséges teendőket és határidőket rendelsz melléjük. Ez nagy segítségedre lesz, amikor a havi teendőidet gyűjtöd össze vagy amikor a napi teendőidet határozod meg.

Az is lehet, hogy a célhoz több részfeladat köthető és még ezek is további alfeladatokra bontható. Bátran készíts oszlopokat vagy különítsd el buborékokkal az egyes részterületeket.

Minél több nagy feladatot látsz egyszerre, annál inkább lehetetlennek tűnik. Bontsd fel az éves céljaidat negyedéves, majd havi célokká, teendőkké.

 

Level 10 life – level 10 goal

Külföldi Bullet Journalist-eket nézegetve nem lehet nem belebotlani a „Level 10 life – level 10 goal” jelenségbe. Az egésznek Hal Elrod: The Miracle Morning című könyve az alapja. Most csak nagyon röviden szeretném összefoglalni a lényegét.

Életed 10 területén 1-től 10-ig értékeled magadat. Nagyon szemléletes ez a vizsgálat, ha egy kört osztasz cikkelyekre és ezt skálázod be 0-tól 10-ig. Ezt akár hívhatjuk életkeréknek is. Az értékelés alapján határozod meg a következő éved céljait. Ehhez is az életterületeket használod. Az értékelésből egyértelműen látszik, hogy mely területre kell egy kicsit jobban odafigyelned és mely területek működnek kielégítően vagy nagyon jól. Így könnyebben tudod eldönteni, hogy hova helyezd a fókuszt az előtted álló időszakban.

Hal Elrod szerint az életterületek:

  1. család és barátok
  2. személyes fejlődés
  3. spiritualitás
  4. pénzügyek
  5. munka és karrier
  6. házasság
  7. szórakozás és kikapcsolódás
  8. adakozás és jótékonykodás
  9. fizikai környezet
  10. egészség és állóképesség
Kép forrása: http://www.creativepinkbutterfly.com/wp-content/uploads/2016/03/25-Things-Level-10-Life-2-of-2.jpg

Szerintem ez egy nagyon jó módja a célok meghatározásának. Az életet én viszont más területekre szoktam felosztani, hamarosan erről is írok majd.

Próbáld ki, milyen formában hatékony neked a célállítás! Csak felírod? Esetleg részletezed is? Rajzok segítségével szemléletessé teszed? Talán nyomon követed egy jól kitalált tracker segítségével? Jó kísérletezést!

Nemsokára további ötleteket is hozok a témában. Ha úgy érzed másnak is hasznos lehet ez a bejegyzés, úgy a lenti ikonok segítségével meg tudod osztani velük! Használd bátran!

One thought on “Bullet Journal – Éves célok

  1. Éves tervet én nem készítek. Miért? Sajnos mindig közbejön valami ami teljesen megváltoztatja az elképzeléseket. Persze vannak betervezések (egyre kevesebb!) pl. esküvő. De a betegségeket, temetéseket nem lehet betervezni. Ezek viszont mindent borítanak. Ettől függetlenül erre az évre három olyan találkozó van betervezve amik valószínűleg megvalósulnak és az előkészületek sok munkát adnak. A pénzügyi helyzetet sem tudom tervezni. A hobbimban van egy éves terv hónapra leosztva ill. ami újabb azt beírom. Aztán vagy megvalósul vagy nem.

Comments are closed.