Bullet Journal – Régi füzet – Új füzet

Előbb utóbb elérkezik a pillanat, amikor a régi füzetünket befejezzük és belekezdünk egy újba. Ez lehet azon egyszerű okból, hogy a régi füzetünk betelik, de az év vége is indokolttá teheti.

Biztosan nem én vagyok az egyedüli ember, aki nagyon szereti ezt az időszakot. Átgondolni, megtervezni, megtölteni egy üres jegyzetfüzetet olyan tartalommal, amivel szeretnénk a legkedvesebb elfoglaltságok egyike. Mégis okozhat egy kis fejtőrést. Vajon mi legyen a régi Bullet Journalunkkal? És mi legyen mindazon hasznos feljegyzéssel, amit beleírtunk? Hogyan álljunk neki egy új BuJo elkészítéséhez? Ebben szeretnék most segíteni és pár hasznos ötletet adni.

Mikor kezdjünk új füzetet?

Igazából bármikor, amikor szeretnénk!

Az első próbálkozások után

Amikor először próbálkozol egy Bullet Journal vezetésével, tesztelgeted mi működik, mi nem. Rendszeres használat mellett azonban pár hét elteltével már egyértelműen kiderül, hogy neked való-e ez a rendszer vagy nem. Azt is tisztábban kezded látni, hogy mi működik, hogyan szeretnéd vezetni és már konkrétabb elképzeléseid vannak arról, hogy mi kerüljön bele, mint a legelején. Ilyenkor érdemes lehet belekezdeni egy új füzetbe, amit már hatékonyabban tudsz felépíteni.

Év elején

Bevallom én szeretek év elején új füzetet kezdeni, még akkor is, ha az előző nem telik be. Talán jobban tudjuk egységként kezelni a dolgokat, ha azonos évszámmal kezdődnek. Ennek ellenére nem feltétlen szükséges új füzetre váltani az új év kezdetével. A Bullet Journal rugalmassága ebben sem korlátoz minket.

Idén először én nem váltok naplót az év kezdetével. Van is egy kis rossz érzésem emiatt. De nincs kétségem afelől, hogy ugyanolyan boldogság lesz az új BuJo-m megtervezésével bíbelődni egy hónap múlva is. Arra, hogy a már eltelt időszak hogy fog megjelenni az új füzetben, arra majd kitalálok valami megoldást.

Amikor nincs több hely a füzetben

No és persze nincs választásunk, amikor elfogynak a lapok a naplónkban. Attól függően, hogy mennyit írsz bele, hogy milyen vastag jegyzetfüzetet használsz ez akár havonta is előfordulhat. Így aztán már lehet, hogy profi vagy a régi füzeted archiválásában!

Te elteszed a régi naplóidat?

Én mindig! De már hallottam olyat is, aki nem érzi szükségességét, hogy az úgynevezett „teendőlistáját” őrizgesse. Ez mindenkinek a maga döntése. Ha vacilálsz, hogy érdemes-e megőrizni a régi Bullet Journalodat, akkor érdemes átgondolnod pár dolgot.

Például hogy mi célból vezeted? Azért, mert hatékonyabb időgazdálkodást szeretnél kialakítani? Vagy ezen felül az emlékeidet is szeretnéd megőrizni benne?

Felírsz benne magadnak olyan információkat vagy adatokat,amik a későbbiekben is hasznosak lehetnek?

Ha igen, akkor mindenképpen érdemes eltenned magadnak. De még mielőtt félreteszed ki kell találnod, hogy hogyan fogod a feljegyzéseidet megtalálni és érdemes egy kicsit elemezni a régi BuJodat.

Ami eddig működött és ami nem

Ezt az elemzést érdemes még akkor elvégezned, mielőtt belekezdenél az új Bullet Journalod megtervezésébe.

Nézd át és jegyezd fel magadnak, ami működött.

Azt is célszerű végiggondolni, hogy mi az ami nem működött és hogyan tudnál javítani rajta. Vagy egyáltalán szükséges-e javítani rajta?

Mi az ami hiányzott a régi BuJodból? Ami jó lett volna, ha benne van, de valahogy mindig elmaradt. Ilyenkor vagy saját magadnak próbálsz kitalálni valami megoldást vagy elkezdesz nézelődni, ötleteket gyűjteni és majd ezt gondolod tovább.

Ha már mindezt összeírtad magadnak, akkor az elején érdemes lehet egyfajta sorrendet meghatározni az egyes elemek között (jövőbeli tervező – éves célok – éves tervező –  negyedéves tervező – szokásfigyelő – gyűjtemény – havi tervező – heti tervező – napi tervező stb.)

Aki most kezd ismerkedni a Bullet Journallal, annak nem szoktam javasolni, hogy ennyi mindenbe belevágjon egyszerre, mert könnyen el lehet veszni a rendszerben, ha ilyen sok részlettel foglalkozol egyszerre. De Te, akinek van már tapasztalata és rutinja, már nem egy „ezt is kellene vezetni” sémában gondolkodsz, hanem olyan elemekkel töltöd meg a naplódat, amelyeket tényleg használsz. Ez azért nagy előny, mert rutinszerűen kezded felírni magadnak a dolgokat. Mindig egy-egy elemmel bővítve a rendszeredet készségszinten kezded használni és nem egy kötelezően kitöltendő feladat lesz. Ehhez persze idő kell. De már első perctől kezdve az előnyödre tudod fordítani az erre szánt időt. Egy új jegyzetfüzet megtervezésénél pedig nincsen nagyobb segítség, mint a saját tapasztalatod!

Persze úgy is dönthetsz, hogy teljesen a tárgymutatóra hagyatkozol és semmiféle hiearchiát nem dolgozol ki a Bullet Journalodat alkotó elemek közt. Ez szintén egy olyan dolog, aminél te tudod a legjobban eldönteni, hogy neked hogyan válik be a legjobban. Azért célszerű az átfogóbb dolgokat ilyenkor leírni, mert a füzet elején kézenfekvő helye van (legalábbis nekem). Persze később a tárgymutatón túl használhatsz egyéb navigálást segítő eszközt is, hogy könnyebben megtaláld a központi elemeket (például az éves céljaidat).

A későbbiekben még úgyis többször fogsz változtatni, hogy miket írsz fel a jegyzetfüzetedbe. Lesz, amit elhagysz, de lesznek új elemek is. De az is lehet, hogy amit előre kitaláltál magadnak, az tökéletesen fog működni (ha nem is egész évben, de legalább egy hónapig 🙂 ).

Egy új Bullet Journal elkészítése

Ha már megtervezted magadnak, hogy hogyan nézzen ki az új naplód, akkor nincs más hátra, minthogy elkezd megtölteni tartalommal az új jegyzetfüzetedet.

Az új Bullet Journalod elkészítésénél előtted van a lehetőség, hogy mindent tiszta lappal kezdj. Újra átgondold, hogy az eddig felírt és el nem végzett feladatokat tényleg el kell-e, el szeretnéd-e végezni. A gyűjteményeidet is leredukálhatod a valóban értékes és fontos dolgokra.

Sokszor kapja a Bullet Journal azt a kritikát, hogy újra és újra át kell írni, migrálni kell ugyanazokat a feladatokat (migration). Nos ennek megvan az az egyszerű oka, hogy hajlamosak vagyunk magunknak rengeteg teendőt összeírni. Amit sokszor képtelenség elvégezni. Azzal,hogy valamit újra és újra átírsz, megkapod a lehetőséget, hogy újra átgondold: Valóban szükséges elvégezni ezt a feladatot? Nem lehet valakinek kiszervezni, leegyszerűsíteni vagy egyszerűen csak elhagyni?

Ha vannak olyan oldalak a régi BuJodban, amit még mindig szeretnél használni, de nincs kedved átmásolni, akkor választhatod azt a megoldást, hogy egy öntapadós papírra lefénymásolod és beleragasztod az új naplódba! Ezzel megtakaríthatsz magadnak egy kis időt. De tényleg csak olyan oldalaknál érdemes ehhez a trükkhöz folyamodni, amiket sok részletet tartalmaznak és sokáig fogod használni még a továbbiakban.

A régi füzet

Biztosan sok olyan adat és feljegyzés marad azonban a régi Bullet Journalodban, amit nem szeretnél elfelejteni vagy ha szükséged van rá, akkor szeretnéd könnyen megtalálni. Most két archiválási módot mutatok be, mellyel biztosíthatod, hogy ne merüljenek feledésbe a számodra fontos irományok.

Központi tárgymutató

Amikor az első füzeted telik be még nincs jelentősége központi tárgymutatót létrehozni, de ha már kettő füzet is betelt, akkor érdemes vele foglalkozni.

Ez úgy néz ki, hogy először is megjelölöd a füzeteidet (1, 2) és még azt ráírhatod, hogy mettől meddig használtad. Ezután vagy egy külön kis füzetben vagy egy papírlapon vagy valamelyik füzetedben , de könnyen megjegyezhető helyen (például az első füzeted végén) létrehozol egy központitárgymutatót.

Ebbe a tárgymutatóban csak olyan fontos dolgokat írsz össze, amiket a későbbiekben is meg szeretnél találni. Hasonlóan működik, mint a füzeted elején található tárgymutató. Felírod a tárgyat és mellé írod melyik füzet hanyadik oldalán található a kapcsolódó bejegyzés.

Az ötlet Kimtől a Tiny Ray of Sunshine bloggerétől való.

Gyűjtemények kezelése

Választhatod azt az utat is, hogy a számodra fontos gyűjteményeket lefénymásolod. Körbevágod a megfelelő méretre és lefűzöd őket egy gyűrűs mappába. A mappa elejére pedig készítesz egy tárgymutatót. Egy helyen lesz az összes fontos jegyzeted.

Ha bővebben szeretnél olvasni erről a technikáról ajánlom figyelmedbe Megan írását!

Végezetül..

Leírva ez így sok időnek tűnik, de valójában nem az.

A mindennapi használat során ugyanis már biztosan rájöttél magadtól is, hogy melyek azok a dolgok, amiket szeretsz és jól tudsz használni és mik azok, amik valahogy nem hozzád passzolnak. Ezeket az érzéseket és gondolatokat csak össze kell gyűjtened egy oldalon és ez alapján könnyen át tudod gondolni a következő jegyzetfüzeted felépítését!

Ami valóban kicsit több időbe telik, az a feljegyzéseink, az összeírt teendőink leredukálása. Ha pedig most nem szeretnél ezzel foglalkozni, akkor egyszerűen nyiss egy üres oldalt az új Bullet Journalod elején és írj fel oda minden olyan teendőt, feladatot stb. , amivel most nem akarsz vagy nem tudsz foglalkozni. Így le tudod zárni a régi jegyzetfüzetedet.  Ráérsz majd két hét múlva is kitalálni, hogy mi legyen a sorsuk ezeknek a feljegyzéseknek és akkor talán könnyebb is lesz kihúzni a listádról, mint most.

Te mikor és hogyan állsz neki egy új Bullet Journal használatába? 

4 thoughts on “Bullet Journal – Régi füzet – Új füzet

 1. Nagyon érdekes, de nem volt módom végigolvasni, mivel a”kutyaugatással”) kezdödő betegségbe estem és egynlőre a jégkocka szopogatással erősitem a gyomromat. Hétvégén megyek orvoshoz.
  Ja jégkockához a whiskit nem én iszom!

 2. Amit nem értek, hogy a „Gyűjteménybe” mit lehet, ill. kell. illetve érdemes írni? Köszi a választ.

  1. Gyűjteményt nyithatsz minden olyan témának, amihez már most több feljegyzést tudsz összeszedni (például szülinapok-névnapok-évfordulók), illetve olyannak is, amihez menet közben gyűlik majd össze több feljegyzés, de már most tudod, hogy ezeket egy helyen szeretnéd vezetni és nem elég nekik pár sor, kell nekik egy egész oldal. Ilyen lehet például, ha szeretnéd összeírni magadnak a könyveket, amiket el szeretnél olvasni vagy azokat a könyveket akarod összegyűjteni, amiket ebben az időszakban olvastál el.
   Nincs olyan, amit gyűjteményben kellene vezetni. Ez a te döntésed, hogy neked milyen téma fontos annyira, hogy nyiss neki egy külön gyűjteményt! Ha az elején bizonytalan vagy, akkor csak a napi terveződnél készíts feljegyzéseket. Ha menet közben azt veszed észre, hogy egy témához már több feljegyzést is készítettél, akkor annak érdemes lehet gyűjteményt nyitni, így könnyen meg fogod találni őket.
   Igazából rengeteg lehetőséged van. Szerintem olyan gyűjteményt érdemes indítani, ami most aktuális számodra. Például ha előtted a nyár és két gyerek is otthon lesz a szünetben veled, akkor összeírhatod, hogy milyen programok jöhetnek szóba. Esőnapra készülve összegyűjthetsz benti játékötleteket is. Ha hűtőgépet tervezel venni a közeljövőben, akkor készíthetsz egy összehasonlító-táblázatot a különböző típusúaknak illetve, ha már kinézted a megfelelőt, akkor azt gyűjtheted össze, hogy hol mennyibe kerül, mennyiért szállítják házhoz…
   Remélem, tudtam segíteni!

Comments are closed.