Jelen lenni

Akik Facebookon követnek már tudják, hogy 2017-re ezt a szót választottam magamnak: Jelen lenni. Jó, tudom, hogy ez igazából két szó, de most tekintsünk el ettől.

Tavaly év elején olvastam egy bejegyzést Budaházi Brigittától, ami arról szólt, hogy választ egy szót magának az évre. Ami inspirálja és motiválja. Már akkor megfogott ez a dolog és azóta több helyen is találkoztam vele.

Hogy miért jó ez?

Általában több célt is kitűzünk magunk elé, sokan pedig fogadalmakkal indítják az új évet. Nem egy konkrét dolgot határozunk meg, hanem több szerteágazó irányban kezdünk el gondolkozni. Ezért jó, ha választasz egy szót.

Nem cél és nem fogadalom

Egy mottó. Ez a szó egy központi szervezőerő. Valami fontos, amire oda szeretnél figyelni. Valami, amivel minden nap szeretnél foglalkozni. Ami szeretnéd, hogy meghatározza az előtted álló időszakot.


Ha éves célokról és élettervezésről szeretnél olvasni tőlem, iratkozz fel a hírlevelemre és segítek, hogy hatékonyan tervezd meg az elkövetkező hónapokat, éveket.


Miért legyek jelen?

A tavalyi év végén többször kaptam rajta magam azon, hogy nem azt csinálom, amit kellene. Hogy ugyan testben ott vagyok, de lélekben nagyon messze járok. Hogy nem figyelek oda. Hogy folyton elkalandoznak a gondolataim.

És ez elkezdett nagyon zavarni. Azon túl, hogy így például a lányokkal együtt töltött időm sem volt olyan értékes, mint amilyen lehetett volna, a munkám is kárát látta ennek a tulajdonságomnak. Mindig a következő lépésen járt az agyam. Nem arra összpontosítottam, amire kellett volna.

Most ezen megpróbálok tudatosan változtatni. Mégpedig úgy, hogy:

Átélem

Szeretném kizárni a külvilágot, amikor a lányokkal vagy a párommal vagyok. A munka és minden más kevésbé fontos dolog ne tolakodjon be a gondolatomba, amikor annak nincs ott az ideje. Ott legyek teljes valómban.

Élvezem

Megtalálni azt, amit szeretek a nemszeretem muszáj feladatokban is és így növelni a hatékonyságomat. Megtalálni azt a valamit, amihez tudok kötni egy érzést vagy egy hangulatot és arra figyelni. Ezzel mondok nemet például a halogatásra. Így élvezni fogom a jelent.

Fókuszálok

Mindig az adott feladatra összpontosítok. Arra koncentrálok, ami a legfontosabb feladatom és kiiktatom a sallangokat, a felesleges időrablókat.

Hogyan fogom mindezt elérni?

Szerintem nagyon nehéz lesz. A fókuszálás megy a legnehezebben jelen pillanatban, de az „átélés” terén máris látok javulást. Jobban kordában tudom tartani az eltévelyedő gondolataimat.

Megpróbálom jobban elszeparálni a feladataimat. Szétválasztani a magánéletet és a munkát. A háztartásvezetést és családra szánt időt. A napi tervezés ebben nagyon nagy segítségemre van. (Komolyan mondom, hogy nem tudom mihez kezdenék e nélkül!)

Emlékeztetem magamat arra, hogy mit szeretnék, amikor azon kapom magam, hogy már megint csak ábrándozok vagy felesleges tevékenységekkel ütem el az időt. Elő a mottómmal! Fel is írom magamnak több helyre. Ezen ne múljon!

Menni fog ez!

Nem várok egyik napról másikra való változást. Ez nem egy olyan szokás, amit három hét alatt a magamévá tudnék tenni. De egy kis odafigyeléssel, hogy jelen legyek,  értékesebbé tudom tenni az időmet, mint magam, mint mások számára.