Bullet Journal – a toll

Amikor sikerült kiválasztanod a megfelelő füzetet, eljött az ideje, hogy megtaláld a megfelelő íróeszközt hozzá. A legegyszerűbb döntés, ha azt használod, amivel a legjobban szeretsz írni. De azért érdemes lehet még pár szempontot figyelembe venni.

pencil-925027_640-1

Ha esetleg neked nincsen kedvenc tollad, akkor érdemes kísérletezni. Összegyűjtöttem, hogy miket érdemes kipróbálni és miket gondolj át, hogy megtaláld a számodra megfelelőt!

Íróeszközök

A ceruza

Választhatod, hogy egyszerűen grafitceruzával írsz, vagy éppen rotringgal. A feljegyzéseidet így ki tudod radírozni, ami egyaránt lehet előny vagy hátrány.

Előnyös, ha nem szereted, amikor át kell húznod valamit, mert rosszul írtad vagy elírtad, egyszerűen csak kiradírozod. De hátrányos, ha számodra fontos emlékeket írnál fel vele. Idővel megkophat a ceruza és valahogy nincs az a maradandó érzés, amikor ezt használod.

Ellene szól, hogy halvány és amikor ránézel a papírra nem olyan szembeötlő a feljegyzésed, mint egy erőteljesebb penna esetében. (Így viszont nem is nagyon látszik át a papíron) Írásra HB a legjobb. Minél magasabb a „B” szám annál puhább és annál könnyebben maszatolódik. A sok „H” pedig egyre keményebb, karcosabb, halványabb.

Ezzel együtt a ceruza jó kiegészítője lehet akár egy tollal vezetett naplónak is, apró emlékeztetők, vázlatok jól elkészíthetőek vele. És valljuk be, teljesen más érzés ceruzával írni, mint akár golyós tollal. Máshogy siklik a papíron. Kicsit mintha rajzolnánk.

Színes ceruzákat is használhatsz. Akár színkódolásra, kiemelésre, de rajzolásra is.

pencil-1486278_640-1

A toll

Rengeteg fajta golyóstoll létezik, valamelyik vékonyabban fog, valamelyik vastagabban. Mindegyikkel más egy kicsit írni. Jellemzően gördülékeny, csak úgy siklik a papíron. Vigyázz, hogy olyat válassz, ami nem folyik meg, mert csak bosszankodni fogsz miatta.

A zseléstoll is újra fénykorát éli. Számtalan fajtát találhatsz közöttük, legyen az mattabb, vékonyabb vagy akár csillogó is.

Választhatsz töltőtollat is. Újra nagy divatját éli. Többféle hegyvéggel, vastagsággal lehet már kapni őket. A tinta színe is variálható. Választhatsz patronos vagy utántöltős verziót (az utóbbi olcsóbb). Használhatod sima jegyzetelésre is, de ha van benned egy kis művészi hajlam, egy-két kalligrafikus betű nagyon fel tudja dobni a BuJodat és nem is igényel sok időt.

A rostiron, a filc

Több nagy márka készít tűhegyű filceket a legkülönbözőbb színárnyalatokban.

Léteznek vízálló, alkoholos, alkohol mentes markerek a legegyedibb tulajdonságokkal. Egy vízálló tollat, ami gyorsan szárad, akár vízfestékkel is kiemelheted!

Ha egy kis játékot szeretnél belevinni a naplózásodba, használhatsz ecsetfilceket. Könnyen tudsz velük színezni, árnyékolni, de akár fontos elemek kiemelésre is használhatod őket.

pens-1743733_640-1

Ugyanígy a szövegkiemelők is praktikusan beépíthetőek a készlettáradba.

Különböző típusú tollak egyidőben?

Hát persze! Más és más írásképe van a ceruzának, tollnak, rostironnak. Jól lehet egy-egy feladatot kapcsolni a különböző íróeszközökhöz, ha amellett döntesz, hogy nem csak egyfélét használsz. Arra figyelj, hogy konzekvensen használd őket, mindig adott elemhez vagy feljegyzéstípushoz kapcsolva őket. Így elkerülheted a káoszt, ugyanakkor segítséget kapsz a navigáláshoz.

point-442024_640-1

Milyen tulajdonságokat vegyél figyelembe

A vastagság

Bátran variáld a különböző vastagságú tollakat, így adsz egyfajta struktúrát a bullet journalodnak. Például az oldalcímet vastagabbal írod, mint a többi feljegyzésed. Így már ránézésre meg tudod állapítani a rangsort, nem folyik össze az írásod.

Persze választhatsz egyfajta vastagságú tollat és csak azt használod. Az is lehet, hogy  a 0.3-t túl vastagnak találod, de a 0.1 meg túl vékony. Ne keseredj el, lehet már 0.2-es markert is kapni, érdemes utánanézni.

A szín

Alapból tökéletesen megfelel egy szín a bullet journalod vezetéséhez.

Ha szeretnél kiemelni vagy kategorizálni (színkódolni) dolgokat, akkor bevezethetsz több színt is. Lehet, hogy csak a felsorolásjeleket (bullet) színkódolod, de az is lehet, hogy a különböző típusú feljegyzéseidet teljes egészében különféle színekkel vezeted.

Használhatsz külön színeket a jelek helyett az elvégzett, áthelyezett stb. feladatok jelölésére is.

Az össze-vissza színek helyett érdemes kialakítanod magadnak egy olyan rendszert, ami számodra egyértelmű. Amiről már messziről meg tudod állapítani, hogy éppen mik a feladataid.

copic-167681_640-1

Ami használat közben derül ki
  • Beleszerethetsz egy tollba ránézésre is, de ez még nem biztos, hogy azt jelenti, hogy szeretsz vele írni. Nem tudod megspórolni magadnak a tesztelést.
  • Milyen gyorsan szárad meg a tinta? Gondolom te sem szereted, ha elmaszatolódik az írásod.
  • Mennyire látszik át a papíron? Valakit nagyon zavar, valakit kevésbé, de a minőségi vékony papíron is átlátszik az írásképed. Hogy mennyire? Ez a papír és az írószer fajtájától és minőségétől függ.

Tesztelni!

Ha már úgyis mindig magadnál hordod a BuJo-dat, érdemes benne tesztelni a különböző írószereket.

Több papírboltban vannak kitéve próbapapírok, szerintem ugyanígy kipróbálhatod az adott íróeszközt a naplódban is. Mennyire látszik át? Milyen vele írni? Milyen a színe – telt, élénk?

Biztosan otthon is van sokféle írószered. Ezeket is tesztelheted, például így:

img_0969  img_0970

Játszani!

Kísérletezni, játszani, próbálkozni, míg végül rátalálsz a számodra (jelen pillanatban) legjobb megoldásra.

Aztán variálni, ha például beköszönt egy új évszak vagy ha meguntad a színeidet, a bullet journalod kinézetét! Jó játékot!