Bullet journal jelölések

Ahogy korábban ígértem, a bullet journalt bemutató sorozatom most következő része a jelölésekről fog szólni.

A bullet journal azon alapul, hogy a röviden leírt teendőinket felsorolásjellel látjuk el és így kategorizáljuk őket. Ehhez a jelöléshez használhatjuk az eredeti, Ryder Carroll által kidolgozott jelöléseket is, vagy létrehozhatjuk a sajátunkat, ami „ránk íródott”, ami leginkább passzol hozzánk és segít minket, hogy könnyen el tudjunk navigálni a feljegyzéseink közt.

key
Kép forrása: https://www.instagram.com/p/BApyezsgegL/

Milyen fajta jeleket használhatsz?

A bullet journal alapjait bemutató írásomnál leírtam az eredeti jelölési módokat: csak emlékeztetőül, így különböztetheted meg a feljegyzéseidet:

  1. a feljegyzés típusa szerint (legyen az teendő, esemény vagy jegyzet)
  2. annak állapota szerint ( elvégzett, átütemezett vagy újra tervbe vett)
  3. extra tartalommal ruházhatod fel őket ( prioritást élvező, inspiráló vagy olyan jegyzet, aminek még utána kell nézni)
Mindezt bátra bővíts ki, alakítsd át!

Használhatsz másfajta jeleket! Például ha négyzettel jelölöd a teendőidet, akkor lehetőséged van annak készültségi állapotát is nyomon követned, felezd meg egy vonallal, jelölve, hogy elkezdted a feladatot, színezd ki félig, ha már félúton jársz, majd teljesen ha elkészültél vele.

key2
Kép forrása: https://www.instagram.com/p/BF1Uk5rqsyG/

A különböző teendőidet, programjaidat jelölheted egyszerű kis ikonokkal. Vigyázz rá, hogy ne bonyolítsd túl, könnyen megjegyezhető legyen, mert a végén aránytalanul sok időt fogsz azzal eltölteni, hogy összeállítod a listádat a különböző jelekkel!

Használj színeket!

Színek használatával nagyon könnyen el tudod vizuálisan különíteni egymástól a különböző feladattípusaidat! De akár kinevezhetsz egy-egy színt a családtagaidnak és a hozzájuk köthető jegyzeteidet, vagy az ő programjukat azzal a színnel jelölöd. Ha nem akarsz elveszni a színek tengerében, akkor csak válasz ki egy színt (akár minden nap mást) és a legfontosabb feladatodat jelöld vele! Az lesz az első, amit észreveszel, biztosan nem fogod elfelejteni!

Használd ki a lapot!

Aszerint is megkülönböztetheted az egyes feladataidat, hogy hova írod őket. Például ha a munkahelyi és magánéleti dolgaidat is egy naplóban vezeted, a napi terveződ elkészítésénél készíts két oszlopot, egyet otthoni dolgoknak, egyet a munkahelyinek. De akár elkülönítheted az otthoni teendőidet a programjaidtól, találkozóktól.

key3
Kép forrása: https://www.instagram.com/p/BBodAQoPIps/
Alkalmazd a saját jelölésed!

Érdemes kezdetben csak pár jelölést bevezetni, használni és folyamatosan bővíteni az eszköztáradat. Próbáld ki, hogy mi válik be és mi nem. Amit nem tudsz következetesen, rendszeresen alkalmazni, azt inkább hagyd el, mert csak összezavar.

Írd össze egy oldalra (lehetőleg olyan helyre, ahol könnyen megtalálod, például a naplód elejébe vagy a tárgymutatóhoz), hogy milyen jelöléseket használsz és rendszeresen frissítsd őket. Ha gondot okoz, hogy megjegyezd őket, készíthetsz egy ilyen kis segédeszközt:

key4
Kép forrása: http://cerriesmooney.com/my-complete-illustrated-guide-to-bullet-journalling/

Jó kísérletezést és remélem már sokan elkezdtetek bullet journalt használni! Ha szeretnétek megosztani tapasztalataitokat csatlakozzatok a Bullet journal Klubhoz vagy szóljatok hozzá lent!

A következő alkalommal arról írok, hogy milyen szempontok szerint érdemes füzetet választani!