Bullet Journal – Chronodex

Folytatva a napunk megtervezését segítő lehetőségek bemutatását, a mai nap a Chronodexről írok részletesen.

A Chronodex megalkotása Patrick Ng nevéhez köthető. Ő is végigjárta azt az utat, amin mi is haladunk, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb tervező rendszert. Rájött, hogy vizuális típus lévén neki szüksége van arra, hogy „képként” lássa a napját. Így jobban meg tudta jegyezni a feladatait és egységben tudja kezelni a napját.

Ezért hozta létre a Chronodexet, ami nem más, mint egy körgyűrű, ami cikkelyekre bomlik. Egy-egy cikkely egy-egy órát jelöl. Tehát 12 órát tudunk jelölni rajta (alapból). A nap további részének jelölésére is lehet azonban módot találni. (Erről majd később lesz is szó.) Az egyes cikkelyek különböző vastagságúak. Bevallom, sokáig nem értettem, hogy ennek mi az oka, ezért alaposabban utánajártam a dolognak. És habár erre nem kaptam egyértelmű magyarázatot, de további érdekességre is bukkantam a Chronodex-szel kapcsolatban. Íme!

A Scription honlapon mindig közzéteszi Patrick az aktuális letölthető és kinyomtatható Chronodex-tervezőnaplót. Az egy nap egy oldal beosztást követve, minden napnál a lap közepére van felrajzolva a Chronodex. A hagyományos határidőnaplók kötött beosztásához képest a Chronodex mégis sok szabadságot ad neked. Körülötte ugyanis bárhova jegyzetelhetsz, teendőlistákat készíthetsz, és az időpontokhoz köthető feljegyzéseidet egyszerűen a megfelelő időponthoz odavonalazhatod.

A post shared by ruirui (@ruirui_cherry) on

Magát a Chronodexet azonban ettől függetlenül bármilyen környezetben tudod használni. Felrajzolod magadnak, kinyomtatod és beleragasztod a füzetedbe vagy belepecsételheted a megfelelő helyre.

A Chronodex úgy épül fel, mint egy óra. Fent található a 12 óra, lent a 6 , jobbra a 3 és balra 9 óra. A szemünk, az agyunk megszokta ezt a rendszert, így ha ilyen módon jegyzetelsz akkor az nagyban leegyszerűsíti a „feladataid megjegyzését”, illetve azok vizualizációját.

Három körgyűrű egymás mellett

A három különböző vastagságra, a rövid, a közepes és a hosszú körgyűrű használatára a következő lehetőségeket találtam. Arra azonban nem találtam választ, hogy milyen elmélet alapján határozta meg Patrick, hogy melyik időszakok kaptak szélesebb és melyek keskenyebb kiemelést. Gyanítom, hogy ezek csak irányadó vonalak, a lényeg az, amit te jelölsz magadnak.

  1. Ha olyan a feladatod, ami teljes odafigyelést igényel, ami mellett nem tudsz mást csinálni, akkor mindhárom sávot megkapja ez a feladat. Egységesen egyfajta színnel színezed vagy sraffozod. Mivel nem minden óránál van előre megrajzolva a három gyűrű, ezért ezt neked kell pótolni.
  2. Ha olyan feladatod van, ami mellett tudsz mást is végezni (multitasking) , akkor csak egy körgyűrűnél jelölöd azt. Rögtön mellette jelölhetsz is még más feladatot, de ha éppen nem jut eszedbe semmi, akkor szabadon hagyva egyértelműen látszódni fog, hogy oda még tudsz tervezni. (Ilyen lehet például ha főzés mellé betervezel egy tananyag meghallgatását.)
  3. A különböző gyűrűknek lehet különböző „gazdája”. Például a belső sávban jelölöd a saját programodat, a középső gyűrű a gyerekeké stb. Így külön és egyben is tudod kezelni az időtöket, látod, hogy mikor kell indulni érte az oviba, mikor van délutáni programja stb.


A nap további része

Ha nem elég a 12 óra a feladataid feljegyzésre vagy esetleg olyan teendőt vagy szokást szeretnél benne dokumentálni, ami ezen az időszakon kívül esik, akkor egy egyszerű módszerrel megnövelheted a Chronodex időtartalmát.

A legrövidebb körgyűrű alá felrajzolod a reggeli órához szükséges cikkelyeket, a leghosszabb körgyűrűn kívül pedig rajzolhatsz még egy körgyűrűt (vagy csak egy részét), ahol az éjszakai órákat tudod jelölni. Ha pedig az is elég, akkor csak egy szaggatott vonalat húzol arra az időszakra, amikor ébren vagy.

 

A post shared by こぉせぃ (@osh.light03) on

Ezen felül a Chronodex felhasználására is igaz, amit az idővonalnál írtam. És ne feledd, hogy az a legjobban megoldást, ha te alakítod ki a saját rendszeredet, a saját felhasználási módot.

Ha megtetszett a Chronodex, erről az oldalról tudsz magadnak letölteni akár üres verziót is egy kipróbálás erejéig.