Bullet Journal – heti tervező

A heti tervező nem része a Bullet Journal alapfelépítésének. Mégis nagyon sokan használják. Jó kiegészítője lehet a havi tervezőnek vagy akár teljesen át is veheti a szerepét. Csak úgy, mint a napi tervezőnek. Mindez csak a használójától függ! Azaz, hogy mennyi és milyen jellegű feljegyzéseket vezet a Bullet Journaljában.

A heti tervező ugyanis félúton van a havi tervező és a napi tervező között: több napot foglal magában és egységként lehet kezelni az egész hetet, de már több helyed van az egyes napoknál, így több feljegyzést lehet felírni melléjük.

Nézzük, hogyan néz ki a heti tervező!

Mit tartalmazzon a heti tervező

Természetesen tartalmazza a hét napjait dátumokkal (esetleg azt is felírhatod, hogy hányadik hét van az évben vagy készíthetsz minikalendáriumot, hogy el tudd helyezni az adott hetet a hónapon belül).

Az egyes napokhoz köthető időpontokat, programokat és mivel több hely van programötleteket is írhatsz magadnak. A több hely lehetővé teszi, hogy részletesebben írjál a napi feladataidról. Megtervezheted, hogy melyik nap kell elintézni a vásárlást, mikor kell postára menni. Olyan időpontokat is részletezel, amikre a havi tervezőben nem volt hely, vagy nem volt jelentősége, hogy ott írd fel. Esetleg akkor még nem is tudtál róla, például, hogy pénteken bábszínház lesz az oviban és azt legkésőbb csütörtökig be kell fizetni.

Felírhatod azokat az elvégezendő teendőket, amiket a héten szeretnél kipipálni, de még nem tudod melyik nap kerüljön rá sor. Esetleg naponként listázhatod a három legfontosabb teendődet, így látni fogod mennyire vagy produktív.

Ezen felül minden olyan dolgot felírhatsz, amit sem a havi sem a napi terveződben nem érzel helyénvalónak, de mégis szeretnéd valahol egyben látni a „történéseket” vagy éppen csekkolni szeretnéd, hogy elvégeztél-e minden apróságot.

Így készíthetsz magadnak „heti gyűjteményeket”:

  • az időjárás alakulását
  • a heti menütervet
  • a bevásárlólistát
  • a kiadásaidat/bevételeidet
  • a hétre esedékes kisebb nagyobb házimunkákat
  • az edzéstervedet
  • az egészséged megőrzésével kapcsolatos szokásfigyelőket: ittál-e elég vizet, ettél-e gyümölcsöt, aludtál-e eleget..

Minden olyan dolgot, ami számodra jelen pillanatban fontos vagy éppenséggel nem akarod elfelejteni esetleg nyomon szeretnéd követni.

Szükséges számodra heti tervező?

Gondold át, ezeket a kérdéseket:

  • szükséges a havi tervezőnél részletesebb tervező? Sok programod van és nem tudod őket részletezni a havi terveződben? Folyton változnak a programjaid? Szeretnéd őket egy helyen letisztázva látni?
  • elég a napi tervező , hogy minden számodra fontos dolgot dokumentálj?
  • a hetet egy egységként kezelve és azt megtervezve jobban meg tudod szervezni a napi feladataidat is?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásával el tudod dönteni, hogy szükséged van-e heti tervezőre.

Ezután még gondold át, hogy

  • mi célt szolgáljon a heti terveződ?
  • mi kerüljön bele?

Ha már tudod, hogy mi legyen benne, válassz egy neked tetsző elrendezést hozzá!

Hogy néz ki egy heti tervező

A heti tervező kinézetét nagyrészt befolyásolja, hogy:

  • hányfajta dolgot szeretnél benne feljegyezni és hogy ezekhez mennyi mindent fogsz írni. Azaz, hogy mennyi helyre lesz szükséged! Elég lesz egy oldal? Esetleg kettő?
  • Mire helyezed a hangsúlyt? A napokra és az azokhoz köthető időpontokra vagy a héten elvégezendő feladatokra, teendőkre?
Egy oldalon

Egy oldalt vízszintesen kettéosztva még éppen elég hely marad, hogy a lap felső részére a napokhoz köthető időpontok kerüljenek, az alsó részére pedig felírhatod a teendőidet vagy a heti gyűjteményeidet.

Ha az oldalt függőlegesen osztod ketté, akkor egyik oldalra mehetnek az időpontok, másik oldalra a feladatok, amiket akár egy szokásfigyelővel is kiegészíthetsz.

A post shared by Chantal (@makemeaplanner) on

 

Két oldalon

Ha két oldalas elrendezésben gondolkodsz, akkor is választhatsz függőleges vagy vízszintes osztásban.

Vízszintesen kettéosztva a lapodat, a felső részen elég hely marad a hét napjainak és még teendőket is felírhatsz hozzájuk, nem csak időpontokat. A lapok alsó felén pedig elrendezheted a heti gyűjteményeidet.

A függőleges kettéosztás pedig adja magát. Az egyik oldal lesz a heti naptárad időpontokkal és napokhoz köthető feladatokkal. A másik oldalra kerülhet a heti gyűjteményed.

Persze ez csak pár példa volt az elrendezésre. A variációk száma végtelen!

Amikor a heti tervező több, mint elsőre gondoltad volna

Ahogy korábban írtam, az is előfordulhat, hogy olyan jól beválik neked a heti tervező rendszer, hogy a havi tervező vagy a napi tervező jelentőségét veszti mellette.

Azt veszed észre, hogy a havi tervezőnek nem lesz nagyobb szerepe, mint amikor a jövőbeli terveződben összegyűjtöd az adott hónapra eső időpontjaidat. Gyakorlatilag egy az egyben csak átmásolod a jövőbeli terveződből a havi terveződbe ezeket az időpontokat és határidőket, de más funkciója nincs, mert megoldasz mindent a heti terveződbe. Azért, mert a havi tervező a Bullet Journal egyik alapeleme, nem biztos, hogy neked is szükséged van rá! Ha a te rendszered mást mond, hát hallgass rá és egyszerűen hagyd el a havi terveződet.

Ugyanez vonatkozik a napi tervezőre is! Lehet, hogy olyan jól be tudod építeni a heti terveződben a teendőidet, az elvégezendő feladataidat, a feljegyzéseidre, hogy értelmét veszti külön napi tervezőt készíteni neki. Legyen így! Használd csak a heti tervezőt. A lényeg, hogy Neked jól működjön!

Az utolsó lépés

Ezek után már nincs más hátra, mint hogy ülj le vasárnap délután és tervezd meg a következő hetedet. Írd fel a napokat, dátumokat. A havi terveződből másold át a még aktuális programokat. Egészítsd ki a hétre betervezett teendőiddel. Készítsd el a heti gyűjteményeidet és várd a hétfőt, hogy elkezdhesd használni az aktuális heti terveződet!

Nyugtasson meg a tudat, hogy ha nem válik be, akkor a következő héten majd átalakítod. Ha pedig nem érzed, hogy pozitív irányba változtatna a hatékonyságodon, akkor hagyd el és térj vissza a jól bevált havi tervező- napi tervező kombinációjához.