Bullet Journal – Miért a hagyományos technika?

Digitális vagy kézzelfogható napló?

Mit gondolsz minek van nagyobb esélye, hogy egy új határidőket és teendőket kezelő applikáció tesz szert nagyobb népszerűségre vagy egy egyszerű, személyre szabott jegyzetfüzet?

Valójában mindkettő!

Ami egyrészt meglepő lehet, hiszen azt gondolná az ember, hogy már egyértelműen a digitális eszközök határozzák meg a mindennapjainkat. Másrészt meg könnyen megérthető, hiszen annyi digitális eszköz vesz minket körül, hogy jó egy kicsit kilépni a digitális világból.

A Bullet Journal népszerűsége nyílegyenesen szárnyal felfelé és szerintem ebben a rugalmasságán kívül annak van még nagy szerepe, hogy kézzel készítjük magunknak. Mintha csak alkotnánk valami értékeset. De nem csak ez billenti számomra a hagyományos technika felé a mérleget.

Összegyűjtöttem neked 7 pontban, hogy nekem miért az analóg és nem a digitális a megfelelő rendszer.

1. Az alkotás öröme

Ismered az érzést, amikor létrehozol valami újat és elégedettség tölt el, amikor ránézel?

Te készítetted a két kezeddel és még közben jól is érezted magad!

Ugyanezt az érzést élheted át, amikor Bullet Journalt kezdesz el használni! Kézzel írod napról napra, ha kedved van dekorálod, ha úgy tetszik csak a minimalista egyszerűségre hagyatkozol. Írsz. Alkotsz.

2. Segít vizualizálni

Te is jobban emlékszel a dolgokra, ha leírod őket? De nem mindegy, hogy hogyan! Ha a számítógépedbe vagy a telefonodba írod, teljesen máshogy használod az agyadat, mintha kézzel írnád le papírra. Az utóbbi segít memorizálni a feladataidat.

 writing-828911_640

3. Emlékkönyv

A jegyzetfüzet előnye a gyűrűs határidőnaplókkal szemben, hogy ezek tényleg működhetnek úgy, mint egy emlékkönyv. Nem kell tartani tőle, hogy széthullanak a lapok vagy elveszítesz egyet valahol.

Ha te is szereted gyűjteni az emlékeidet, a Bullet Journal ebben is támogat téged. Elég egy mondatot felírnod egy nap, hogy mi fontos történt aznap, vagy beleragasztani a belépőjegyet egy izgalmas előadásról és nem felejtődnek el a dolgok. Ha betelik szépen felteheted a könyvespolcodra a többi könyved mellé. Érték marad.

4. Lapozható

Amikor nem csak a teendőid, határidőid felírására használod, hanem mindenféle kedves emlékeket is gyűjtesz benne, jól esik néha átlapozni. Nézegetni, beleolvasni. Ilyen volt az évem.

book-1203992_640

5. Jó indok egy szép füzetre

Te is papír-írószer függő vagy? Amikor betelik az aktuális BuJo-d, nincs mese, újat kell venni! Nem kell mentségeket keresned, hogy miért van szükséged egy gyönyörű füzetre! Nem csak rakosgatni fogod, hanem használod is!

 6. Kreatív

És nem csak a szó „művészi” értelmében.

Kreatív vagy akkor is, ha egy korábbinál hatékonyabb módszerrel oldod meg a felmerülő feladatot. Van egy problémád, például, hogy nem tudod nyomon követni a felmerülő programötleteket. Használod a képzelőerődet és kitalálod hogyan tudnád észben tartani ezeket az ötleteket. Létrehozol egy előremutató, produktív naplót magadnak! Te építed fel az egyes elemeket, csak rád jellemző módon. Mit hova és milyen színnel írod? Csak rajtad múlik! Így lesz egy teljesen egyedi naplód!

writing-923882_640

7. Kikapcsol

Nem csak a digitális eszközeidet tudod kikapcsolni a használata közben, hanem te magad is ki tudsz kapcsolódni!

Megteremtesz magadnak egy naplóvezetési rutint, amikor csak ezzel foglalkozol. Például esténként leülsz pár percre a kis füzeteddel és átgondolod a napod, megtervezed a holnapod. Ha van kedved szöszmötölsz, díszitgetsz, színezgetsz, ellazulsz.

 

És Te? Melyik rendszer áll hozzád közel a digitális vagy az analóg?

 

2 thoughts on “Bullet Journal – Miért a hagyományos technika?

  1. Én nagyon szemezek ezzel a módszerrel, pedig alapvetően a digitális naptárazásra esküszöm. Egyrészt a közös eseményeket meg tudom osztani a párommal a digitális naptárban, de nem is ez a legfontosabb, hanem hogy ha változik valami, akkor át tudom tenni áthúzogatás nélkül. Ez utóbbira van valami szép megoldás a Bullet Journal-ben? Az egy éves lányommal vagyok itthon, teljesen összevissza alszik, két napja csinálom az idővonalat és hasznosnak tűnik, de az alvás változékonysága és más váratlan dolgok miatt folyton ide-oda kell pakolgatni mindent. Most google táblázatokban csinálom az idővonalat, kerestem rá appot, de nem találtam semmi jót. Ehhez esetleg van valami ötleted?

    1. Sajnos nincs tökéletes módszer arra, hogy a változásokat szépen lehessen jelölni a BuJo-ban. Talán az a legegyszerűbb, ha már az eseményeket is valamilyen felsorolásjel után írod fel. Így ha változik a program, akkor nem kell az egész jegyzetet áthúzni, hanem a felsorolásjelénél jelölöd, hogy újra be van ütemezve valamikorra. Ha gyakran változik a programotok és már van egy jól kialakult rendszeretek az események vezetésére (digitális naptár), akkor szerintem ne változtass rajta. A BuJo-t tudod vele párhuzamosan is vezetni. Nem muszáj mindent ebbe írni. A lényeg, hogy át tudd látni a rendszeredet, kényelmes és könnyen kezelhető legyen. Az is lehet, hogy nem használsz jövőtervezőt és havi tervezőt, csak heti tervezőt, mert kb. ez az időszak az, ami már kevésbé változékony. De azt is választhatod, hogy a digitális naptárban vezetsz minden jövőbeli eseményt, amik a BuJodban csak a napi tervezőben fognak megjelenni.
      Az idővonalat tervezésre vagy „dokumentálásra” használod? Ha is is, akkor rajzolj egymás mellé két idővonalat. Az egyiken megtervezed a napod,a másik pedig egy visszatekintés, hogy a valóságban hogyan is zajlott le a nap. Sajnos nem ismerek erre applikációt.
      Remélem, tudtam segíteni!

Comments are closed.