Művészi kézírás

Szerintem van valami szépség abban, ahogy egy üres füzetet megtöltesz tartalommal.

Hogy pár tucat összefűzött papírlap a jobb kezeddé válik.

Ki gondolná, hogy a naplód, a Bullet Journalod, a plannered (nevezd, ahogy neked tetszik), szorosabb kapcsolatban lehet  veled, mint bármelyik családtagod. Mindig veled van és mindent tud rólad.

Alapvetően hobbiként gondolok a tervező füzet vezetésére, így biztosan nem fogom túl komolyan venni, csak annyira, amennyire kell. Mégis, sokan nem mernek belekezdeni, mondván nem tudnak rajzolni, nem tudnak olyan szépeket alkotni, mint amit Instagramon lehet látni. Ez elszomorít. Engedd el a füzeted kinézete iránt támasztott elvárásokat és koncentrálj a funkcióra. Egy rendszeresen, rendezetten vezetett füzet önmagában is szép!

Tudom, ezt könnyű mondani, de annál nehezebb elengedni. Így ha a hobbi a hobbiban elvet követve szeretnéd dekoratívvá tenni a füzetedet, akkor van egy tippem számodra.

Tanulj meg egy-két könnyen kivitelezhető praktikát. Például az oldalcímeket, fejléceket szépen megrajzolt betűkkel készítsd, vagy utánozz le egy-két keretet. Ez nem sok idő és még rajztehetségnek sem kell lenned hozzá. Ha pedig nincsen ötleted, hogy milyen betűkkel tudnád feldobni a füzetedet, akkor ajánlom figyelmedbe Thy Doran Graves Művészi kézírás című kézikönyvét.

Könyvutca blog (@konyvutcablog) által megosztott bejegyzés,

A betűk anatómiája

A könyv pont annyira megy bele a technikai tudnivalókba, amennyire kell. Röviden ismerteti, hogy

  • mi a szabadkézi betűrajz,
  • milyen eszközökre van szükséged hozzá,
  • hogyan épülnek fel a betűk,
  • hogyan használd a sorvezetőket,
  • hogyan helyezd el a betűket.

Még arra is ad ötleteket, hogy ha egy több szóból álló kompozíciót szeretnél készíteni, akkor hogyan rendezd el a szavakat.

Szerintem ez az egyik leghasznosabb része a könyvnek, hiszen elkezdesz más szemszögből nézni a betűkre. És ez kell ahhoz, hogy ne csak írd őket, hanem rajzold is!

A betűtípusok

Attól lesznek igazán egyediek a feliratok, hogy különböző betűtípusokat használsz. És ezek a betűtípusok nagyon jól ki tudnak fejezni egy hangulatot, egy érzést. Közvetíteni tudják a stílusodat.

A könyvben 50 féle betűtípust találsz. Jelölve van, hogy milyen eszközt érdemes használnod az adott betűtípushoz és a legtöbbjüknél még külön gyakorló oldalt is készítettek neked.

Szerintem ebben a részben mégis az a leghasznosabb, hogy a legtöbb betűtípusnál van egy lépésről lépésre ábrasor, ami megmutatja, mire kell figyelj, hol kezd el írni a betűt, merre haladj, hogy építsd fel stb. Így már rögtön érthető lesz a kivitelezésük és nem hőkölsz vissza a merészebb betűtípusoktól sem!

Ha követed a könyv útmutatásait, akkor például pár perc alatt tudsz készíteni:

egy ilyen hónapkezdést

a könyves gyűjteményedet elindíthatod így

a heti tervező is jól mutat majd például így

és a napi terveződhöz is kapsz többféle ötletet. Lehet például ilyen:

Sokáig el lehet játszadozni vele és a hangsúly is a játékon van! Ne érezd kötelezőnek, csak akkor menj bele a betűk rajzolgatásába, amikor kedved van és időd is engedi!

Amire nem számítottam a könyv lapozgatása és a betűk rajzolgatása közben, hogy rögtön találok két olyan betűtípust is, amibe beleszeretek.

Köszönöm a könyvet a Scolar kiadónak!

Ha szeretnél kézben tartani egy saját példányt, akkor nézz vissza holnap is az oldalamra! Mert azért készítettem egy komolyabb betűrajzot is, ezt itt:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .