Karácsonyra hangolva

Még csak november eleje van, de már megjelentek az első karácsonyi díszek, már érezni lehet a levegőben, hogy készülődik valami. Nálunk is megjelent a várakozás, elkezdődött a ráhangolódás.

Igazából mi már az őszi szünetben elkezdtük feleleveníteni a karácsonyi szokásainkat. Megsütöttük közösen az első adag mézeskalácsot és még karácsonyi zenét is hallgattunk közben.

Készülődés

Nem csak ennyiben merült ki az eddigi készülődésünk, pontosabban az én készülődésem, hiszen a szervezés oroszlánrésze rám hárul. Ezt viszont egyáltalán nem bánom. A fontos dolgokról úgyis egyeztetek a férjemmel és a család többi tagjával.

moose-1793632_640-1

A tervek

Az első lépés a tervezés volt. Szeretek minél több dolgot előre átgondolni, hogy a karácsony előtti napokra már tényleg csak minimális tennivaló maradjon és teljesen át tudjuk magunkat adni az ünnepnek. A bullet journalom következő lapjára összeírtam minden karácsonnyal kapcsolatos tudnivalót.

Programok

Első körben tehát megnéztem, hogy idén mikor lesz advent első vasárnapja és összeírtam milyen programjaink lesznek. Ezek közül többet még nem tudok dátumhoz kötni, de ezeket is felírtam a listára, egyenlőre konkrét időpont nélkül.

A programok kapcsán összeállítottam egy teendőlistát. Ezeket a feladatokat próbálom beütemezni a heti tervezőmbe, illetve mindig kiegészítem a listát, ha valamilyen karácsonnyal kapcsolatos elintéznivaló jut eszembe. Így egy helyen láthatom, hogy miket kell még vásárolnom az adventi naptárba, mikulásra, stb. Felírtam a vonatjegyet is, hogy ne karácsonykor kelljen megvenni, már jó előre elintézem ezt is.

Minimál

Mivel én vagyok a fő beszerző, idén megpróbálok odafigyelni, hogy tényleg csak azt vegyem, ami szükséges. Ez jócskán próbára teszi az önfegyelmem! Olyan könnyen el tud csábítani egy szép karácsonyi dísz, egy kedves apróság. Csupa olyan dolog, ami igazából itthon is megvan.

Idén jók lesznek a tavalyi díszek. Adventi kalendáriumot sem csinálok újat, a tavalyi jól bevált. Megtölteni is csak apróságokkal fogom, ezzel kapcsolatban nagyon jó ötleteket olvastam Sárosdi Virág Gyereketető oldalán.

Ajándékok

Természetesen az ajándékötleteket is elkezdtem összeírni. Van egy ajándéklistám, ahova egész évben írom a kívánságokat. Ez nagyon jó szolgálatot tesz szülinapok alkalmával, de ilyenkor is. Azért ezt a listát mindig ki kell egészíteni, pláne hogy a család összes tagja engem kérdez, hogy minek örülnének a lányok. Ez azért praktikus, mert így nem fordulhat elő, hogy ugyanazt kapják, de azért sokszor mégis nehéz ennyiféle meglepetést kitalálni.

star-1099846_640-1

Otthon

Ezeken túl még azt is átgondolom, hogy a lakásban milyen tennivalók vannak. Nem kezdek neki egy nagytakarításnak, de minden héten egy kicsit többet foglalkozom a lakás egy-egy területével, mintha csak zónáznék.

Idén a játékokat szelektáltuk át egy kicsit, hogy egyrészt legyen hely az újaknak, másrészt egy kicsit könnyebb legyen rendet tartani. Ez nagyon megérte! Egyedül a plüssállatokkal nem boldogultam, de ezeknek a rendbetételével idén már nem foglalkozom.

Utazás

Mi az egész karácsonyból csak egyetlenegy napot töltünk itthon. Karácsony első és másnapját a közelebbi és távolabbi nagyszülőknél töltjük. Utána még rendszerint maradunk egy hetet Gyulán, így a csomagolást is be kell ütemezni valamelyik nyugis napra.

Szeretek ilyenkor már napokkal előbb (vagy legalábbis 23-án) összecsomagolni, hogy ne 25-én este kelljen kapkodva pakolni. Ez úgy működik, hogy már előre kigondolom melyik nap ki és mit fog felvenni. Ez azért is praktikus mert az ünnepek alatt már ezzel sem kell foglalkozni. Pakolás közben pedig összeírom, hogy miket kell még beraknom 26. reggel (tisztasági csomag, vitaminok, pizsama, alvós állat stb.)

christmas-kids-1073567_640-1

Menü

Mivel egy napot vagyunk itthon a menüt nem szoktuk nagyon túlbonyolítani. Nem gondoltam még át részletesen a menüt, de vannak elképzelések. Eddig jól bevált, hogy délben egy gazdag raguleves van, vacsorára pedig frissen sült hal valamilyen körettel. Ez azért praktikus, mert a levest akár előre is el lehet készíteni, a vacsora pedig fél óra alatt készen van.

A bevásárlás

Számomra mindig az a legizgalmasabb, hogy mikor tudjuk megvenni a karácsonyfát és hogy tudjuk hazacsempészni úgy, hogy a lányok ne vegyék észre. Szerencsére a sötét velünk van. Rendszerint a férjemre hárul ez a feladat.

Az előre kitalált menühöz még a nagy tömeg előtt bevásárolunk. Van, hogy a halat is inkább lefagyasztjuk, így nem 23-án kell szaladgálni, hogy kapjunk még valahol.

Karácsonyra hangolva

Olyan gyorsan eltelik a karácsony, amit olyan sokáig vártunk. Hogy megnöveljük ezt az időt, szépen lassan kitaláltunk magunknak különböző programokat, amik a hagyományos karácsonyi készülődés elmaradhatatlan részévé váltak. Biztos vagyok benne, hogy ez a lista évről évre tovább fog bővülni. Az együtt töltött idő kellemesen megalapozza a karácsonyi hangulatot.

Nálunk ilyen például a már említett karácsonyi mézeskalács sütés. Mindenféle formájút készítünk, de díszíteni nem szoktuk őket, addigra elfogy a lendület. Egy kis fahéjas-mézes illat a levegőben, hm..

gingerbread-1088803_640-2

Már a karácsonyi zenék hallgatását is elkezdtük és előkerültek a karácsonyról, télapóról szóló mesék is.

Minden évben készítünk kézlenyomatot a lányok kezéről. Nem csak magunknak, hanem a nagyszülőknek is. Ezt nagyon élvezik a lányok. És ha már úgyis maszatos a kezük, ujjpecsétes képeslapokat is készítünk. Nem kell hozzá más csak egy képeslap méretű kartonlap, ujjfesték és fekete toll. Minden évben valami újdonságot találok ki, aztán szépen együtt gyártjuk  az egyedi képeslapjainkat.

Rendszerint karácsony előtt válogatom át az egész évben készült fényképeinket és hívatok elő a család minden tagjának és magunknak is párat (vagy nem is olyan párat). Eddig még a képeslapokkal együtt is küldtünk pár képet magunkról, de gyanítom, hogy ez a szokás idén most megtörik.

Szoktunk levelet írni a Jézuskának. Ilyenkor én is bőszen jegyzetelek, hogy milyen ajándékoknak örülnének, de szerintem jövőre már valami más módszert kell kitaláljak a kívánságaik felírására, mert Csengének gyanús volt, hogy én milyen sok ajándékot írok fel a listámra 🙂 .

christmas-tree-573198_640-1

Tavaly bevonatoztunk, metróztunk, villamosoztunk a Parlamenthez, megnéztük az ország karácsonyfáját. Nagyon élvezték a lányok. A kivilágított Budapest, a hatalmas feldíszített fa, még a karácsonyi díszbe öltöztetett villamost is láttuk. Utána sétáltunk egyet a Bazilika felé, picit megálltunk a karácsonyi vásárban, utána pedig étteremben vacsoráztunk. Ez is ritkaságszámba megy nálunk, így az egész este nagy élmény volt a lányoknak és nekünk is. Remélem, idén is hasonlóan jól fog sikerülni.

Advent előtt feldíszítjük a lakást, előkerülnek a karácsonyi díszek. Vasárnaponként meggyújtjuk az adventi koszorún a gyertyákat, sötétben körbeálljuk, hirtelen olyan meghitt lesz a hangulat. A szegfűszeg, a narancs, az illat, a látány, az érzés.

Karácsonykor

Mivel elég kiszámíthatatlan, hogy alszanak-e délután a lányok vagy nem, nálunk az a szokás, hogy 23. este díszítjük fel a fát kettesben. Így reggel mindig nagy a meglepetés. Ajándékozni pedig uzsonna után szoktunk, így van idejük kiélvezni az új játékaikat, könyveiket lefekvés előtt. Ahogy egyre nőnek, nekünk is egyre ügyesednünk kell, hogy észrevétlenül a fa alá tudja csempészni valamelyikünk az ajándékokat és a csengő is csillingeljen valahogy magától…

Együttlét

A hangsúly idén is az együttléten van. Mire elérkezik a karácsony nem foglalkozunk semmi mással, élvezzük, hogy együtt lehetünk.

Megpróbálok mindent elintézni karácsony előtt, hogy én is ki tudjak kapcsolni. Ebben nekem nagyon sokat segít a tervezés. Aztán ha valami váratlan közbejön, akkor újratervezek. Ha pedig valami nem sikerül, azon próbálok nem idegeskedni. Nem lesz minden tökéletes, de attól még érezhetjük magunkat jól. Mégis sokszor az a legnehezebb, hogy elengedjük a tökéletes utáni vágyat és tudjunk létezni a jelenben ahelyett, hogy lényegtelen dolgokon aggódunk.

Szép lesz minden, úgy ahogy lesz.

christmas-1050965_640-1

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .