Tavaszi megújulás 1. – Új menü

Jó pár hét eltelt azóta, amikor először említettem, hogy a zezil oldal változások elé néz. Ez a változás azzal kezdődött, hogy befejeztem az Apró Örömök sorozatot. Amellett, hogy kezdett túl személyessé válni a téma, azt éreztem, hogy nagyon egy irányba tereli a hangsúlyt a blog életében. Biztos vagyok benne, hogy a továbbiakban is elő fognak kerülni az Anyasággal kapcsolatos témák, de nem heti rendszerességgel.

Sokat gondolkoztam rajta, hogy milyen irányt szeretnék képviselni és mennyire szeretnék személyes témákról is írni. Ezért is kellett ennyit várni a változásokra. De ennek a jótékony halogatásnak meglett az eredménye!

Ugyanis hiába voltak érzéseim és gondolataim azzal kapcsolatban, hogy milyen irányt szeretnék megszabni a zezil oldalnak és mennyire szeretném személyessé tenni. Konkrét szavakkal nem tudtam összefoglalni magamnak. Nem láttam át, hogy mit és miért.

És végül tudjátok mi segített a megoldásban?

Miután már hetek óta hol előkerült a téma, hol feledésbe merült. Hol törtem rajta a fejem, hol hagytam, hogy passzívan dolgozzon rajta az agyam… Először elkezdtem átírni a “Rólam” oldalt. (Nem, még ne kattints rá, mert még nincsen frissítve!) Elkezdtem átgondolni, hogy miket szeretnék megjeleníteni a rólam oldalon. Milyen pontok-alpontok legyenek. Felépítettem egy vázat, majd elkezdtem megtölteni tartalommal. És láss csodát. Az eddigi töprengésem meghozta a gyümölcsét. Végre meg tudtam fogalmazni pontosan, hogy mit és hogyan szeretnék.

Biztosan lesznek ezután is apróbb változások, de fő irányvonal szerintem kialakult.

A mai nappal tehát hivatalosan is elkezdődnek a változások. Ami (ahogy már korábban említettem), inkább egy folyamat lesz, mint egy egy kipipálandó feladat. Így pontosan meghatározható vége sem lesz. Hiszen ez mégis csak egy honlap, ami folyamatos törődést, karbantartást, alakítgatást, fejlesztést igényel. A következő pár napban (vagy hétben) viszont készítek egy-egy összefoglalót, amint egy nagyobb lépés végéhez érek. Így neked is könnyebb lesz kiigazodnod a zezil oldalon.

Új menü (és új kategóriák)

Amikor bennem kezdett letisztulni a kép, azt szerettem volna, ha magán az oldalon is egy átláthatóbb kép lenne a zezil tartalmáról. Így első lépésként átalakítottam a menürendszert és a kategóriákat is.

Egy gyors körkép következik, hogy melyik menüpont alatt mire számíthatsz:

 • Bullet Journal – az oldal lényegében nem változott (egyelőre). Az eddigi Bullet Journal-lal kapcsolatos bejegyzéseimet találhatod meg témák szerint csoportosítva.
 • Időtervezés– ez a menüpont eddig is létezett már, de most feljebb került. Itt találhatsz minden olyan bejegyzést, ami az időtervezéssel, időgazdálkodással, az élettervezéssel és életcélokkal kapcsolatos.
 • Kezdőlap – a későbbiekben “Blog”  menüpont alatt fog üzemelni. Itt találhatod majd a legfrissebb bejegyzéseimet.
 • BOLT – itt tudsz átlépni a webáruházam felületére. Jelenleg Leuchtturm1917 ponthálós jegyzetfüzeteket árulok, de a továbbiakban bővülni fog a kínálat. (Hogy mivel? Az egyenlőre maradjon meglepetés!)
 • Hírlevél – amennyiben nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről, itt tudsz feliratkozni a hírlevél listámra.
 • Rólam – itt tudhatsz meg rólam és a zezil oldalról többet.
 • Személyes – itt találhatsz meg minden olyan bejegyzést, amiben a személyemhez köthető történésekről, tapasztalatokról írok.
Személyes

Mint láthatod maradtak a személyes témák. Igazából nagyon megszerettem írni és nem akartam lemondani arról a lehetőségről, hogy ha kedvem támad, megosszam a véleményemet bizonyos témákban.

Egy kicsit azért szerettem volna elkülöníteni a személyes témákat a Bullet Journaltól és az időtervezéstől, az oldal két fő témájától. Belátom, hogy azért, mert valakit a Bullet Journal vagy az időtervezés érdekel, nem feltétlen kíváncsi az én személyemre. Így is lesznek átfedések, ennyi kompromisszumra mindét féltől (az olvasótól és az írótól egyaránt) szükség van.

A személyes bejegyzéseim közt akadhat olyan, amit nem szeretnék a nagyközönség elé tárni. Ezeket jelszóval fogom védeni és a jelszót a hírlevél-olvasóimnak küldöm ki. Ha te is megtisztelsz a bizalmaddal és megadod az email címedet, úgy én is megtisztellek azzal, hogy a bizalmamba fogadlak és megadom a jelszót a legszemélyesebb bejegyzéseimhez is.

A személyes témákat további menüpontokba soroltam, íme:

 • Én és a Bullet Journal – hogyan vezetem a Bullet Jounralomat és hogyan jutottam el idáig.
 • Én- idő – minden, ami az én-időmbe a saját elképzeléseim szerint beletartozik. Így itt téma lehet a szellem, a tanulás,  a lélek, az egészség. De a Vigyázz! Kész! Posztolj! sorozat is ide tartozik, hiszen ebben elsősorban azért veszek részt, hogy kötetlenül írhassak olyan témában, ami éppen előkerül.
 • Anya-idő – itt az anyasággal kapcsolatos bejegyzéseket  olvashatod. Ennek része az Apró Örömök is, amennyiben újra szeretnéd olvasni.
 • Család-idő – a családommal kapcsolatos bejegyzések. Majd látom, hogy ez mennyire lesz gyakori, így ennek fejében még beolvadhat egy másik kategória alá.
 • Otthon-idő – a háztartás, a főzés és a pénzügyek. Egyelőre kevés ide köthető bejegyzés született, de a későbbiekben még bővülhet a kör.

Ami még valószínűleg felkerül a listára, az a Munka-idő. Mivel nem olyan régen kezdtem otthonról dolgozni, így számomra ez egy nagyon időszerű kérdés. Hogyan lehet a munkaidőt elkülöníteni a magánélettől. Hogyan lehet kialakítani egy megfelelően működő munka-rutint.

Az egyes menüpontokat most nem szűkítettem tovább. Nem akartam nagyon elaprózni a dolgot. Helyette viszont átalakítottam a kategóriákat.

Kategóriák

Van pár kategória, amit töröltem és vannak újak. Az újak a menü mintájára készültek, de a témák több helyen részletesebben el vannak szeparálva egymástól. Így külön kategóriát kaptak például az Életcélok, az Apró Örömök, a Háztartás stb.

Ezen kívül találsz külön kategóriát a híreknek, az ajánlónak és a letöltésnek.

A kategóriákat az oldalsávban találod jelenleg. A “Miről olvashatsz a blogon?” kérdés alatt tudod kiválasztani a hierarchikus sorrend szerint felugró kategóriákból a neked tetszőt.

Címkék

A címkéket az oldalsávban találod meg. Ez még részletesebb navigációt tesz lehetővé. Itt találhatod az egyes bejegyzések kulcsszavait. Jelenleg ehhez nem nyúltam, maradtak az eredeti címkék.

Ha valamilyen konkrét dolgot keresel, akkor érdemes itt körülnézned. Ha pedig itt sem találod meg, amit szeretnél,  akkor használd a keresőt, amit szintén az oldalsávban találsz.

Remélem az összefoglalóm alapján könnyedén el fogsz tudni igazodni a zezil oldalon! Jó böngészést!

 

One thought on “Tavaszi megújulás 1. – Új menü

 1. Nagyon köszönöm Cili a leirásodat. Igen részletesen és alaposan állitottad össze. Sokat tanultam belőle. Én még mindig a Filofaxomat használom napi bejegyzéseimnek és bizonyos személyes bejegyzéseknek. Viszont van egy külön könyvem a “bujo”-nak ahová a hobbimnak élek. De a legfontosabb két szakasz, az egyik a tapasztalatok, a másik a szótár. Ezzel a jövő évit tervezem. Hiába kell a gyakorlat és ennek ismeretében lehet személyre szabni. Sajnálom, hogy az áprilisi on-line találkozóra nem tudok elmenni. Viszont tanultam valamit Töletek, mégpedig azt, hogy vékony tollal irtok. (az én időmben egyfajta vastagságú toll volt!) Egészen más az ember irása. Arról ne beszélve, hogy a kézirás kicsit átvezet a gondolkodás más fázisába és elszakit a képernyőtől. Ez is valami. Szóval köszönöm, de most a varrással foglalkozom!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..