NAGYtestvér érkezett

Elérkezett az idő, menni kellett a kórházba. Elköszöntem Csengétől. Ha tudtam volna, hogy ezentúl másnak fogom látni, talán jobban bevésem az emlékezetembe, hogy milyen kis apró, törékeny, okos lány!

De a változást csak a kórházban tett első látogatásakor vettem észre és egyszerűen nem hittem a szememnek! Jó lett volna erről is előre tudni!

Egy kicsi-nagy lány

Megláttam és nem volt kicsi lány. Nagy volt. Megnőtt. Nagyon furcsa volt és nehéz volt hozzászokni. Nem is értettem a dolgot! Hogy történhetett ez? Hogy változhatott ennyit egy nap alatt?

Az érzékek pimasz játéka. Egy pillanat alatt hozzászokik a szemed az apró újszülötted méretéhez és hozzá képest mindenki csak óriás lehet.

Egy idő után aztán beletörődsz. Már sosem fogsz úgy ránézni a nagyra, ahogyan előtte. Vagy fogalmazzunk inkább úgy, hogy nem fogod úgy látni, ahogy előtte.

De azért mégis többször szembesülsz a méretbeli különbségekkel. Például pelenkázod a kicsit, aztán következik a nagy. Nehezebb és nem is fér el. Hogy láthatod óriásnak a 86 centis lányodat? – kérdezed magadtól.

Azóta persze több ismerősömtől is hallottam, hogy bizony ez náluk is így volt. No de nekem miért nem szólt senki erről?

Testvérek

Nekem nővérem van, így nem tudhatom, milyen nehéz lehet a nagyobbik testvérnek megélni egy ilyen változást. Eddig ő volt az egyetlen. A kicsi. Aztán hirtelen már csak fele annyi figyelem jut rá, egyszerre mindenki nagyként kezeli.

Csenge ezt egyszerűen megoldotta. Levegőnek nézte. Aztán, ahogy Luca is egyre nagyobb lett és egyre nagyobb teret/játékot követelt magának kénytelen volt vele is foglalkozni. Nem nevezném jó testvéri viszonynak az elejét, de szépen lassan alakulgat a dolog. Most ott tartunk, hogy ugyan verekedések/veszekedések vannak, de néha már egész szépen eljátszanak együtt.

Csenge elég jól viseli, hogy Luca általában őt utánozza. Cserébe, ha együtt játszanak, Luca követi őt és benne van mindenben, amit mond neki.

Mióta elkezdődött ez a testvéri viszony, már majdnem két és fél év telt el. Luca most akkora, mint amekkora Csenge volt a kistestvér érkezésekkor. Leginkább ilyenkor a megdöbbentő, hogy hogy láthattam egy ilyen pici lányt NAGYnak?

Neked is volt ilyen élményed? Neked szólt valaki, hogy készülj fel erre is? Nos, én most szóltam…

brothers-and-sisters-610472_640-1

 

4 thoughts on “NAGYtestvér érkezett

 1. Sajnos mikor az én két fiam megszületett, pontosabban a kisebbik, akkor a nagyobbik nem volt velünk (kicsi volt a lakásunk és éppen költözködtünk) De mikor a nagy meglátta kicsit (egyenlőre egy járókában volt, adott neki egy kis boci csokit és csodálkozott, hogy nem kellett neki (majdnem 3 év van köztük). Elmúlt pár év és a nagyobbiknál megszületett a fiú kb. hasonló idő után mint az apjánál megszületett a kislány unoka. Kérdeztük Ákoskát, na milyen a hugica. Válasz: nincs cipője. Végül igaza van. A fiaméknál pólyában voltak, most viszont rugdalozót kapnak. Sajnálom, hogy nem lett egy kislány. Most látom, mennyire más a kislány mint a kisfiú. De jobb igy nekik gyerekeknek. Én egyke voltam és körülöttem csupa kislány. 14 éves voltam mikor fiúkkal tanultam együtt. Furcsa volt, de jobb kis korban szoktatni.

  1. Nekem két kislányom van és el sem tudom képzelni, milyen lehet fiús anyukának lenni! Ez tipikusan olyan élethelyzet, amiről nehezen hiszed el, hogy neked is menne, aztán amikor már adott a szitu, megy minden mint a karikacsapás (vagy gyorsan beletanulsz).

   Amit írsz a végén. Ez azt jelenti, hogy 14 éves korodig nem is nagyon ismerkedtél fiúkkal csak lányokkal?

 2. Igen, erről miért nem mesél senki? Nekem hatalmas döbbenet volt, őszintén szólva ezt volt a legnehezebb feldolgozni a második gyerekem születése kapcsán, konkrétan egy fél napot végigzokogtam miatta (jó, persze, a hormoningadozás is segített). Aztán idővel szépen “visszacsökkent” a nagy is. Épp ma néztük a férjemmel, hogy mennyire összenőttek már: a kicsi 11 hónapos, a nagy 4 éves, de már “csak” 20 centi a különbség köztük, a buksijuk közt sem nagyságrendi a különbség, ahogy fej fej mellett építenek 🙂

  1. Teljesen megértelek!
   Arra nem emlékszem, hogy mikor szoktam meg a kettejük közti különbséget. Meg aztán volt egy pár hónap, amikor egyforma méretű pelust hordtak. (no ez szintén nagyon furcsa volt 🙂 )
   Nálunk is viszonylag összenőttek és már nem látom az egyiket nagynak vagy a másikat kicsinek. Kivéve, amikor egymás mellett állnak valamiért (például fényképezésnél) és akkor nagyon látszódik az a szintén kb. 20 centi, amik köztük van.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .