{Vigyázz! Kész! Posztolj!} – Azt mondom neked, Z generáció…

Tudod mi az a Z generáció? Vagy esetleg X? Y? Sokszor hallani ezeket a besorolásokat, de én csak hozzávetőlegesen voltam tisztában vele, hogy mit is jelentenek. Eddig. Most viszont egy kicsit utána néztem és meglepően vettem tudomásul, hogy kis családom 4 fője három külön generáció tagja. Hogy miért is?


“A VKP (Vigyázz!Kész!Posztolj!) egy olyan kihívás, amelynek keretében a bloggerek egy időben ugyanarról a témáról fogalmazzák meg véleményüket. A téma a posztok kikerüléséig TITOKBAN marad az olvasók előtt.” Orbán Szilvi, a Pillecukor blog szerzője indította útjára ezt a kezdeményezést. Itt olvashatsz a kulisszatitkokról.

Novemberben a hónap bloggere Deák-Ember Ágnes a Csak csináld – magadért blog szerzője. Ági pozitív hangvételben inspirál és bátorít, hogy mindent elérhetsz, amit csak akarsz, csak csinálni kell, amit szeretsz. A mai témát ő választhatta.

A tagok írásait az írásom végén lévő kék békára kattintva éred majd el! Jó olvasást!

vkp-uj-hivatalos-kep


Generációk ide, generációk oda

Mindenféle tudományos értekezés nélkül az informatikai tudás és a hozzá való viszonyulás szerint a következő generációkat különböztetünk meg:

 • a veterán-generáció tagjai, azaz a 1946 előtt születettek
 • a baby boom-generáció tagjai, akik 1946 és 1964 között jöttek világra
 • az X-generáció, akik 1965-1979 között születtek
 • az Y-generáció, az 1980-1994 közöttiek
 • és a Z-generáció, akik 1995 után látták meg a napvilágot.

Így lett a mi családunk egy három generációt átölelő egység. És amíg én már digitális bennszülöttnek számítok, a férjem a digitális bevándorlókhoz sorolható. Hát…

notebook-1757220_640-1

Z

Amíg mi megtanultuk használni az eszközöket, addig a Z-generációs gyerekeink (elvileg) “már úgy születtek”, hogy minden kütyüt tudnak használni. Nos, nem a mi gyerekeink. 🙂

Nyilván nem várhatom el a kétévesemtől, hogy profin használja az okostelefonom. Vagy a négyévesemtől, hogy leüljön internetezni a számítógép elé. Azt hiszem nagyon meglepődnék. Szerencsére még a távirányítót sem tudják kezelni. Remélem ez sokáig így is marad. Legalább iskoláskorukig.

phone-958066_640-1

A kíváncsiság megvan bennük, de az érintőképernyőt is csak játéknak tekintik és nem kezelik. Valószínűleg majd ebből a kíváncsiságból lesz, hogy ahogy nőnek, egyre többet kérdeznek, egyre inkább részese szeretnének lenni ennek a világnak. Így majd mire kis(nagy)iskolások lesznek, készségszinten tudnak majd használni mindent.

Ez a dolgok rendje

Így fognak majd ők is beilleszkedni. Így lesznek naprakészek. Így fordíthatják a saját hasznukra a digitális világ eszközeit.

Szülőként, csak annyit tehetek, hogy megtanítom őket a mértékre. Hogy visszazökkentem őket magam mellé és sok tartalmas együttléttel gazdagítom őket.

Ismerjék és szeressék a való világot és a digitális világ ennek csak a kiegészítője legyen és ne fordítva.

4 thoughts on “{Vigyázz! Kész! Posztolj!} – Azt mondom neked, Z generáció…

 1. Ezt a felosztást nem ismertem. Megállapítottam, hogy az 5 tagú családunk négy kategóriába tartozik. Az édesapám veterán, a párom és én baby-boom, a nagyobbik fiam Y, a kisebbik fiam a Z generáció tagja. Kétségtelen, hogy a kicsi már 3 éves kora előtt “feltörte” a TV-n a gyerekzárat.

  1. Klausz Melinda: A közösségi média nagykönyvéből vettem az adatokat (azt hiszem ezt pótlom is a bejegyzésben).
   Ez aztán nem semmi egy majdnem háromévestől! Ő aztán igazi digitális bennszülött 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .