Rendszer a lelke mindennek

Vannak dolgok, amikkel ha nem foglalkozik az ember, könnyen káosz alakul ki. A háztartás erre az egyik legjobb példa. Kisgyerekes anyukaként nem tudok alkalmanként több órát a takarításnak, a rendrakásnak, a mosásnak szentelni, így a háztartás vezetésre is próbálom a sok kicsi sokra megy elvét követni, amire egy könnyen követhető megoldás kínál Farkas Líviának a flylady program magyar verziója.

Lassan két éve már, hogy egy újságcikk nyomán rátaláltam a flyladyre és az urban:eve blogra, azóta is rendszeres olvasója vagyok (ez volt az első blog, amit elkezdtem követni). Feliratkoztam a hírlevél sorozatra, ami szépen napról- napra végigvezet egy folyamaton, amivel kialakíthatod a saját rendszered a háztartásod vezetéséhez. Minden nap egy apró lépést kell csak hozzáadni a napi rutinodhoz és így egy hónap alatt eljuthatsz egy olyan szintre, hogy a váratlan vendégek előtt sem kell pánikolni, hogy hogy néz ki a lakás és ahelyett, hogy heti egyszer nagy kínkeserve nekiállsz egy hosszadalmas takarítás-mosás kombinációnak, negyedévente pedig egy egy hétig tartó nagytakarításnak, elég minden nap csak egy kicsi időt rászánni.

csipeszek

A flylady és én

Nagyon megtetszett az elgondolás és sok mindent a magamévá tudtam tenni, de vannak dolgok, amiken még mindig finomítanom kell, hogy tényleg működjön. Mert mint minden működőképes szisztéma, ez is akkor az igazi, ha testreszabod. Ha olyanná alakítod, ami a te életedet segíti, ami a leginkább működik neked, ami a te stílusod. Amennyiben egy idegen struktúrát próbálnál ráerőltetni magadra, az már eleve kudarcra van ítélve. A flyladyt pedig úgy alakítod, ahogy neked tetszik.

A flylady abban segített a legtöbbet, hogy a rendszeresen ismétlődő feladataimat jobban át tudjam látni, tudatosítsam őket és szépen kialakítsak egy működőképes reggeli és esti rutint. Vannak a hét napjaihoz köthető feladataim, ami szintén segít, hogy például ne maradjon el megint a viráglocsolás. Amivel hadilábon állok, az a zónázás, amikor hetenként egy adott helyiség picit alaposabb takarítását végzed. Nos, ez nálam még tesztelés alatt van, vagy mondjuk inkább úgy, hogy próbáltam követni, de nem vált be teljesen és nem is tudtam még magamra szabni.

Zónázás újratöltve

A bejegyzésem egyik apropója, hogy megújul a flylady hírlevél és jövő hétfőn indul el az új verzió (ha most nem tudsz csatlakozni, bármikor megteheted), amikor is a nagy létszámnak köszönhetően valószínűleg sok hozzászólás és inspirációs ötlet várható a követőktől; a másik pedig, hogy pont most készültem újra nekiállni ennek a zónázás dolognak és ha nem sikerül, akkor elkezdek gondolkodni rajta, hogy hogyan tudnám az elveket követve, de mégis kicsit jobban magamra szabva kialakítanom a saját rendszerem. Így most én is újra feliratkoztam a hírlevelekre és kíváncsian várom, hogy milyen új ötletet tudok hasznosítani.

Hamarosan megosztom veletek, hogy nekem milyen rutinok váltak be és mi az, amit elhagytam vagy átalakítottam.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..