Bullet Journal – havi tervező

A Bullet Journal egyik alapelve, hogy nem készíted el (nem írod és rajzolod meg) magadnak egész évre a jegyzetfüzeted lapjait, hanem mindig csak az adott hónappal és adott nappal foglalkozol.

Ez több szempontból is jó megoldás.

  • Folyamatosan tudsz haladni a füzetedben és nem kell a füzeted elejére visszalapoznod, amikor a havi terveződet keresed. A havi terveződ és az ahhoz a hónaphoz tartozó napi tervezőid egy helyen lesznek.
  • Nem egyszerre kell elkészítened a 6-12 hónapot.
  • Arról nem is beszélve, hogy nem tudhatod előre, hogy mennyi idő alatt telik be a füzetedet.  Lehet, hogy pár hónapot eleve feleslegesen készítettél volna el, mert mire odaérnél, már tele a füzeted és az a hónap már a következő füzetedbe kerül.
  • Ha a jelenleg használt sablonod mégsem válik be, tudsz változtatni a havi terveződ kinézetén. A következő hónapban egyszerűen kipróbálsz egy másfajta elrendezést. Míg ha már előre elkészítetted volna, akkor főhetne a fejed, hogy melyiket válaszd: a meglévő, már nem annyira működő havi tervezőket használod, vagy üresen hagyod őket és újra elkészíted a tervezőket.

Nézzük akkor, hogy miről is szól a havi tervező és milyen „sablonok” vannak.

Mit tartalmaz a havi tervező?

Pár nappal (vagy egy héttel – ahogy neked tetszik-) a hónap kezdete előtt nekiállsz elkészíteni a következő havi terveződet.

Először is, nevezd el a havi terveződet a hónap nevéről!

  • Felírod a dátumokat (1., 2., 3. … 30., 31.) és a napokat (hétfő, kedd…. vasárnap).
  • Fellapozod a jövőbeli terveződet és minden aktuális időpontot, határidőt, programot beírsz a napok mellé.
  • Felírhatod az állandó programjaidat (pl. kedd délutánonként kosárlabda edzés) és
  • a dátumhoz köthető rendszeresen ismétlődő feladataidat (pl. csekkek befizetése),
  • a névnapokat, szülinapokat stb.
  • Minden számodra fontos vagy megjegyezendő időpontot.

Amennyiben a havi teendőidet is felírod, úgy készítesz egy „havi teendőlistát” és felsorolod az elvégezendő feladatokat.

Ryder Carroll havi tervezője a fenti elemeket tartalmazza. Ezek a feljegyzések segítenek, hogy egyszerre lásd az egész hónap történéseit, rálátásod legyen a hónapodra. Átlásd, hogy mely teendőket kell elvégezned az adott hónapban.

Szeretnéd még kiegészíteni valamivel! Csak bátran! A havi terveződet összekapcsolhatod a

Gondold végig, hogy mit szeretnél még látni a havi terveződben. Miket szeretnél megőrizni a későbbiekre? Milyen motivációkat tudsz elhelyezni benne, hogy a teendők ne csak tervek legyenek, hanem elvégzett feladatok? Mikre van szükséged ahhoz, hogy a napjaidat könnyebben tudd megtervezni és ne maradjon el semmi?

Hogy néz ki a havi tervező?

Elrendezés szempontjából három alapverzió közül választhatsz:

  • függőleges elrendezés – a napok egymás alá kerülnek
  • kalendárium típusú elrendezés –  a hetek kerülnek egymás alá
  • kalendárium-kerék – egy körgyűrűt osztasz fel a hónap napjai számára
Függőleges elrendezés

Ryder Carroll alapverziójában a havi tervező nagyon egyszerű. Egy oldalon egymás alá fel vannak írva a dátumok (mellettük a napok). A következő oldalon pedig a teendők.

Ha tetszik ez a függőleges elrendezés, akkor tudsz bővíteni a tartalmán és az elrendezésen is tudsz változtatni.

Létrehozhatsz külön oszlopokat a napszakoknak megfelelően – délelőtt, délután, este – és eszerint írod be az időpontjaidat. Jól el fognak különülni egymástól a különböző időpontokban lévő események és azt is jelölni tudod, ha egész napos programod van.

Külön oszlopba írhatod a személyes és  a munkahelyi dolgaidat.

Kiegészítheted a céljaid megvalósításához szükséges feladatok vezetésével.

A sorok végén pedig rögtön jelölheted magadnak, hogy a rendszeresen elvégzett feladataid közül melyeket teljesítettél már.

Ha a „naptárat” az oldal közepére rajzolod fel, akkor az vizuálisan még jobban elkülöníti neked a különböző kategóriájú feljegyzéseidet.

Kettébonthatod a hónapot és két egymás melletti oldal tetejére írod fel őket. Ez esetben az alattuk maradó területre tudod felírni a teendőidet, a céljaidat, itt tudsz magadnak szokásfigyelőt készíteni. Így egyben látod a hónapodat, de mégis ketté tudod osztani.

Ez csak pár ötlet, amivel kiegészítheted a havi terveződet.

Kalendárium típusú elrendezés

Ebben az esetben a falinaptárakhoz hasonlóan rajzolod fel a havi terveződet. Kapsz egy szép kis táblázatot, melyben a hét napjai lesznek az oszlopok és a hetek kerülnek a sorokba.

Attól függően, hogy mennyi helyre van szükséged az egyes napoknál, használhatsz két teljes oldalt, lekicsinyítheted egy oldalra vagy akár el is fordíthatod a füzetedet, így egy oldalon elfér ugyan a terveződ, de az egyes napoknál több helyed lesz.

A kalendárium-kerék

Dee a Decade thirty blogger osztotta meg 2016 nyarán a kalendárium-kerekét, ami gyorsan nagy népszerűségre tett szert.  A lényege, hogy egy körgyűrűt rajzolsz fel magadnak és ezt osztod be a hónap napjaira. Az időpontokat és a fontos eseményeket pedig kis nyilakkal jelölöd magadnak.

A post shared by Dee Quine (@decadethirty) on

Személyre szabva

Te milyen havi tervezőt használsz most? Megtaláltad már a legjobban működőt vagy éppen kísérletezős szakaszban vagy?

Én hosszú idő után 2017. márciusában változtattam a havi tervezőm kinézetén és eddig nem bántam meg. Több helyem lett feljegyzéseket készíteni és jobban elkülönülnek a különböző tennivalóim. Pár hibát már észrevettem, menet közben is alakítgattam rajta és a következő hónapban is finomítok még az elrendezésen.

Hamarosan részletesen meg is mutatom a 2017-es Bullet Journalomat, de még előtte jövök egy Pinterest táblával, tele inspiráló képpel a havi terveződhöz.